10 interessante weetjes over je huid

Ik heb het al vaker gezegd: Onze huid is ons visitekaartje, dus je draagt er best zorg voor!

Hoe beter je je eigen huid kent en welke noden ze heeft, hoe beter je ze kan verzorgen.

Maar wist je dit al over je huid?

1. Onze huid is een orgaan en met gemiddeld 1,7 vierkante meter oppervlakte is het meteen ook ons grootste.

2. Onze huid is een echte spons. Wanneer we ons inwrijven met lotions of andere crèmes duurt het ongeveer 26 seconden voor de chemische bestanddelen in onze bloedbaan terechtkomen.

Je denkt dus beter na over de bestanddelen van je lotions en je crèmes. Herlees daarom zeker volgende artikels even:

3. Onze huid is geen lichtgewicht. Ze bedraagt ongeveer 16 procent van ons lichaamsgewicht.

4. De epidermis, de dermis en de subcutis zijn de drie lagen waaruit onze huid bestaat. De epidermis is de opperhuid en heeft een beschermende barrière. De dermis is de middelste en vertegenwoordigt 90 procent van de dikte van de huid. De subcutis of de binnenste laag is het vet.

5. We krijgen pas littekens als er permanente schade is aan onze tweede huidlaag. Wanneer deze huidcellen sterven, worden ze vervangen door littekenweefsel.

6. Onze huid heeft verschillende diktes. De dikste huid zit op onze handpalmen en zolen van onze voeten, ongeveer anderhalve millimeter. De dunste huid vind je op onze oogleden, zo’n 0,05 millimeter.

7. Per minuut stoot onze huid maar liefst 40.000 dode huidcellen af. Bezig bijtje, precies ;-)

8. Op een warme dag kan er zo’n 13 liter zweet door onze huid ‘vloeien’. De enige lichaamsdelen die nooit zweten zijn onze nagels, onze lippen en onze trommelvliezen.

9. Onze huid is een belangrijke warmteregelaar. Hebben we te warm? Dan verwijden de bloedvaten in onze huid. Hebben we te koud? Dan vernauwen de bloedvaten.

10. Hoe ouder we worden, hoe dunner de huid. Bij oudere mensen wordt de huid zelfs transparant. De bloedvaten worden dunner, de huid wordt droger en de elasticiteit vermindert.

Lees hierover dit artikel zeker nog eens na:


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy