10 tips – wat te doen tegen vet haar?

Wat kan je doen tegen vet haar? Soms is het iets dat je je hele leven al hebt gehad. Soms heb je het ineens.

Niets zo vervelend als in (de zo al krappe ochtendrush) voor de spiegel ontdekken dat je toch best je haar de avond ervoor al gewassen had – terwijl het toen nog perfect ok leek voor een dagje extra.

Eerste tip: Droogshampoo!

Droogshampoo is een tijdelijke oplossing. Droogshampoo bevat een zetmeel, dat olie (vetten) en productresten absorbeert. Omdat dit wordt geabsorbeerd, heeft het geen kans om je haar er vet uit te laten zien.

Zo kun je dus vet haar verbergen. Maar gebruik het niet te vaak! Als je hoofdhuid vindt dat er te weinig talg op zit, dan zal het weer meer talg en vet willen produceren!

Het voornaamste probleem is dat vet haar het uiterlijk van je haar niet ten goede komt. En daardoor zit je wellicht minder goed in je vel en voel je je misschien wat onzekerder.

Dat is heel begrijpelijk. En geloof me, er zijn veel meer mensen met hetzelfde probleem.

Daarom is het belangrijk om de oorzaak van vet haar te weten. Hoe ontstaat vet haar precies?

Kort gezegd: Over ons hele lichaam bevinden zich haren en daarmee ook openingen in onze huid. Bij deze openingen zitten talgklieren of vetklieren.

Deze klieren produceren talg, omdat het de huid gezond houdt en ook beschermt tegen infecties en bacteriën. Het aanmaken van talg is dus een natuurlijk proces om het lichaam gezond te houden.

Soms beginnen de talgklieren meer talg te produceren dan normaal. En op momenten als deze ontstaat een vette hoofdhuid, met als gevolg vette haren. In elk geval is het haar sneller vet.

Maar hoe komt het dan dat je hoofdhuid meer talg produceert? Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen:

– Je hebt het geërfd.
– Je zit in een stressvolle periode.
– Je menstrueert.
– Je bent in de overgang.
– Je eet teveel vet eten.

Je kunt er vaak wat aan doen, maar niet altijd. In de pubertijd, tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang is er bijvoorbeeld veel minder aan te doen, omdat hormonen de oorzaak zijn van het probleem.

Je kunt vet haar dan wel wat verminderen, maar nooit volledig uitsluiten. Dat neemt niet weg dat er voor sommige oorzaken wel een oplossing is.

En soms is het ook een kwestie om haar er gewoon minder vet uit te laten zien ;-)

Wist je dat ook voeding invloed kan hebben op vet haar?

Het is moeilijk om te bepalen welke voeding echt slecht is voor je haar, dit hangt immers veel af van de hoeveelheid die je eet en in welke combinaties je eet.

Erg belangrijk is wel dat je veel water drinkt, zodat eventuele afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd. Zo vermijd je alvast dat je (hoofd)huid overtollig gaat zweten en je haar dus minder snel vettig wordt.

Was je haar niet iedere dag! Probeer het te beperken to 2 à 3 keer per week.

Wanneer je je haar vaak wast, verwijder je de natuurlijke vetten (zoals talg) van je hoofdhuid. Hierdoor wil je hoofdhuid weer meer talg aanmaken.

Je raadt het al: dit maakt je haar weet vettig, waardoor jij wéér je haar wil wassen. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht.

Masseer je hoofd niet tijdens het wassen.

Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop. En een goede doorbloeding stimuleert talgproductie. Conclusie? Masseer je hoofdhuid niet! Hierdoor krijg je snel vet haar. Dat geldt voor zowel een ontspanningsmassage als onder de douche.

Jammer – want als er iets is waar ik bij de kapper van kan genieten is het een heerlijke massage tijdens het wassen.

Breng conditioner enkel aan op je punten, vermijd zoveel mogelijk je hoofdhuid.

Let op dat je de conditioner vooral in de lengten en punten aanbrengt. In deze delen van je haar is de meeste verzorging nodig.

Op deze manier hoef je je hoofdhuid niet te masseren én voorkom je dat residu achterblijft. Hierdoor voorkom je vettig haar én je voorkomt dat het er vet uitziet.

Kies je producten zorgvuldig.

Sommige producten kunnen je haar verzwaren, waardoor het alleen maar sneller vet wordt.

Om vet haar te bestrijden kunnen sommige mensen het beste een gewone, mildere shampoo en conditioner gebruiken. De truc is om met deze minder vaak je haar te wassen, zodat je hoofdhuid niet gedwongen wordt om meer vet te produceren.

Maar er zijn ook speciale shampoos en conditioners. Vaak reinigen deze shampoos net wat beter en hebben de conditioners een wat mildere werking.

Ofwel: de shampoos halen net wat meer vet weg en conditioners conditioneren je haar met minder siliconen. Dit maakt je haar weer minder vet.

Ook hier geldt: niet te vaak wassen.

Verander niet te vaak van kapsel!

Kies ’s morgens voor een makkelijk, goed zittend kapsel waar je bij voorkeur zo weinig mogelijk stylingproducten voor moet gebruiken én niet de hele dag (met je handen) goed moet steken… en je zal merken dat je haar veel minder snel vettig wordt.

En ik weet het… bij lang haar of een lok op je voorhoofd, ben je snel geneigd om het haar uit je gezicht te halen. En dat doe je natuurlijk met je handen, die vaak vet zijn. Door deze handeling meerdere keren op een dag te doen, krijg je snel vet haar.

Daaropvolgend… Borstel je haar niet te vaak.

Er wordt niet altijd aan gedacht, maar ook als je je haar borstelt masseer je vaak je hoofdhuid: als de pennen, haartjes of bolletjes van de haarborstel over je hoofdhuid strelen.

Bovendien verspreid je met een haarborstel de oliën over je haar. Dit hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Maar je brengt de vetten wel naar het oppervlak van je coupe, waardoor deze er vetter uitziet.

Minimaliseer het gebruik van stylingproducten.

Probeer het gebruik van stylingproducten (gels, wax, pasta’s, enzovoorts) tot een minimum te beperken. Deze producten zijn niet direct de boosdoeners die je haar vet maken, maar zorgen er wel voor dat je het vaker moet wassen.

En zoals een tip hierboven al haarfijn beschreef ;-) was je haren niet meer dan 2 of 3 keer per week.

Ikzelf gebruik ook redelijk wat stylingproducten: ie-der haar-tje moet per-fect lig-gen ;-) En ja soms is mijn haar na 2 dagen hierdoor al erg vettig.

De volgende tip sluit daar ook weer mooi bij aan. Als je vaak vettig haar hebt…

… moet je ook vaker je kussensloop verschonen.

Een simpele manier om vet haar te bestrijden is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Doordat je ‘s nachts lekker met je hoofd in je kussen ligt te woelen, verspreiden vetten en residu van je hoofdhuid zich keer op keer in je kussensloop.

Iedere nacht komt je haar hier weer mee in aanraking, waardoor vetten en residu je (vaak nét gewassen en schone) haar weer vet maken. Om vet haar te bestrijden, kun je dus proberen je kussensloop vaker te vervangen.

Ziezo, met deze 10 tips kan je alvast voor een stuk de strijd aangaan tegen vet haar!

Groetjes,

Amy x 

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?