4 tips om iedere dag voldoende groenten te eten

De afgelopen week heb ik me een aantal keer de vraag gesteld of we hier thuis wel voldoende groenten eten? Of mijn kinderen wel genoeg variatie in hun groentjes hebben?

Eigenlijk moet ik concluderen dat dat niet het geval is. Ik blijf vaak bij het oude vertrouwde en grijp steeds naar hetzelfde in de groentenafdeling als ik ga winkelen.

Mijn bedenkingen kwamen er nadat we thuis nog eens een HelloFresh-box hadden besteld. De maaltijdporties leken mij in eerst instantie heel erg klein.

Mijn man en ik stonden al lachend voor de ijskast ‘Meen je dit nu? Zo’n klein stukje vis/vlees – Daar eten wij normaal het dubbel van’.

Bij het bereiden van de maaltijden uit de box – en onze twijfel op voorhand – hadden we wél voldoende gegeten achteraf. Dit door de grote hoeveelheid groenten die bij iedere maaltijd aanwezig zijn.

Oei – eten we thuis dan eigenlijk te weinig groenten? En misschien gewoon te veel vlees?

Het kan dus ook andersom ;-)

Vandaag deel ik 4 tips met je – die ik vanaf nu ook ga toepassen – om iedere dag meer groenten te eten!

1. Vul de helft van je bord met groenten

300 gram, per persoon, per dag is eigenlijk een aan te nemen hoeveelheid.  Speel op veilig en vul je bord voor de helft met groenten. Dat is al ongeveer 200-250 gram aan groenten die je sowieso binnen hebt.

2. Voorbereiding is alles

Je hoeft het me niet te vertellen – je hebt het druk, druk, druk – zoals zovelen onder ons, mezelf incl.

De agenda staat bol van de activiteiten en je komt amper toe aan boodschappen of koken zodat iedereen op een respectabel uur aan tafel zit. Wie goed voorbereid is, heeft echter tijd over:

Maak een weekmenu en koop alles tijdens één trip naar de winkel – hier moet ik me dringend eens achterzetten, ik zeg al zolang dat ik dit ga doen, maar het komt er gewoon niet van.

Maak op zondag een grote pot soep en vries die in per portie (1l voor 4 personen is aan te houden)

Koop eens snackgroenten. Zo heb je bij honger altijd iets lekker bij de hand en grijp je niet automatisch naar snoepgoed of koekjes.

Kies tijdens de werkweek of op drukke dagen voor gemakkelijke groenten: kerstomaten, voorverpakte sla, diepvries bloemkool- en broccoliroosjes, …

Kook voor meerdere dagen tegelijk en je wint zeeën van tijd. Hier is mijn man niet zo’n fan van, maar af en toe kan het geen kwaad. Bijvoorbeeld als ik mijn groentenlasagne maak, een grote ovenschaal en we eten er makkelijk 2 dagen achter elkaar van.

Evenveel werk als een gewone maaltijd klaar maken, het gemak van het opwarmen de tweede dag :-)

3. Elk moment is een groentenmoment.

Groenten staan in de meeste gezinnen enkel op het menu bij de hoofdmaaltijd. 300 g groenten in één maaltijd wegwerken is dan eigenlijk redelijk veel én ook niet altijd gemakkelijk.

Verspreid het eten van groenten daarom over een hele dag en maak van elk moment een groentemoment. Zo bijvoorbeeld:

Begin je dag met een omeletje met extra veel groenten. Of maak een smoothie met groenten en fruit voor onderweg.

Wat ik ook iedere ochtend doe, is een glas Greens drinken. 1 schepje, opgelost in een glas water, levert even veel voedingsstoffen als 5 tot 6 porties groenten en fruit (maar blijf veel groenten en fruit eten! Zie Greens Power gewoon als een “extraatje” er bovenop)

Knabbel tijdens het werk op knapperige wortelen of kerstomaatjes. Maak het wat plezanter met een dip van kikkererwten en de groentemeter blijft maar stijgen ;-)

Boterhammen tijdens de middagpauze… Voeg ook hier wat extra rauwkost toe of neem een slaatje als bijgerecht.

Dit is er zo eentje waarvan ik altijd denk ‘Amai dat ziet er goed uit’ – bij een ander, maar het dan zelf zo maken, is te omslachtig.

Maar eigenlijk is het zoals met zoveel dingen, eens je er een gewoonte van hebt gemaakt, blijf je het doen.

Een ander goed voornemen van ons, als ouders: Als de kinderen uit school komen, willen we hen graag een kom verse groentesoep laten eten ipv altijd rechtstreeks naar die snoepkast te lopen.

Staat op het to-do-lijstje!

Remember, vul bij het avondeten de helft van je bord met groenten.

Neem ‘s avonds bij de tv een portie snackgroenten of probeer eens groentechips uit!

4. Eerst de groenten, dan de rest

Ok, ik ben er zo eentje, ik geef het toe. Ik denk altijd eerst in functie van mijn vlees als ik nadenk over de maaltijd van de dag.

Dit moet je eigenlijk omdraaien, denk eens eerst aan wat voor groenten je gaat eten en kies je vlees/vis in functie daarvan uit. Wedden dat je zo ook heel andere maaltijden op tafel tovert en meteen een pluspunt qua variatie hebt ;-)

Waarom is voldoende groenten eten belangrijk?

Groenten en fruit hebben een hoge voedingswaarde en leveren massa’s vitaminen en mineralen die we nodig hebben om gezond te blijven.

Ook op lange termijn zijn groenten en fruit een prima investering. Talrijke studies hebben aangetoond dat groenten de strijd aangaan met chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. En natuurlijk zorgen ze voor een mooie huid, dat ontdek je in dit artikel.

Groetjes,

Amy

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?