4 tips voor een gezonde hormonenspiegel

Wist je… dat het eigenlijk niet “normaal” is om last te hebben van je hormonen, constant moe te zijn, stemmingswisselingen of menstruatiekrampen te ondervinden?

Als je last hebt van deze zaken, geeft je lichaam je een signaal dat je hormonen uit balans zijn en in dit artikel geef ik je tips en voedingsmiddelen om jouw hormoonbalans in evenwicht te houden.

Ons lichaam krijgt door onze voeding vaak een teveel aan oestrogeen binnen, terwijl vrouwen in de menopauze vaak een oestrogeentekort hebben.

Je kan je al inbeelden dat je als vrouw in de menopauze dan serieuze schommelingen kan krijgen en je hormonen helemaal op hol slaan.

Onze mannen maken wel eens grapjes in de trend van “het zullen de hormonen wel weer zijn zeker?” of “haar hormonen slaan weer op hol”.

En het is helaas bijna standaard geworden dat we ons met momenten zo voelen: dat we moe en humeurig zijn, dat we krampen of een opgeblazen gevoel hebben, moeilijk in slaap kunnen vallen,…

Maar eigenlijk is dat helemaal niet normaal.

In plaats van de symptomen aan te pakken, is het belangrijker om de oorzaak aan te pakken.

Je kan je hormonenbalans op peil houden door het vermijden een aantal voedingsmiddelen zoals noten, soja en en zaden. Dit zijn namelijk fyto-oestrogenen die schadelijke neveneffecten hebben op je hormonen.

Om de celprocessen in je lichaam gaande te houden en te stimuleren is het ook belangrijk dat je voldoende magnesium en aminozuren inneemt.

Balans in je hormonen vinden is een hele onderneming: dit lukt niet van de ene dag op de andere. Sommige dagen zal alles perfect verlopen, andere dagen verknoeien we het opgebouwde werk van de dagen ervoor.

Ik wou dat ik je kon vertellen dat het gemakkelijk was, maar dat is het helaas niet. Je zal een evenwicht moeten zoeken, een ‘balans’ opbouwen.

Vandaag deel ik 4 tips met je om alvast een goede stap in de richting van ‘jouw’ evenwicht te zetten:

Let op met noten en zaden

Noten en zaden worden meestal verwerkt in (ongezonde) oliën die schadelijke stoffen kunnen bevatten. Deze stoffen bootsen in ons lichaam ook een hoog oestrogeen gehalte na, waardoor ons lichaam wilt vechten tegen iets dat er eigenlijk niet is.

Hierdoor krijg je klachten als vermoeidheid, acne, krampen, enz.

Als je toch graag noten en zaden eet kies dan voor hazelnoten en hennep- en chiazaden.

Vermijd soja

Over soja kennen we veel goede eigenschappen, maar deze wegen helaas niet op tegen de slechte… vooral voor vrouwen.

Soja is een plantaardige bron van oestrogeen dat net zoals noten en zaden hoge oestrogeenspiegels nabootst en je hormonaal evenwicht verstoort.

Soja is uitgebreid genetisch gemanipuleerd en heeft daardoor een hoog gehalte aan fytaten die de absorptie van mineralen door je lichaam tegenhouden.

Gebruik een goed (magnesium)voedingssupplement

De meesten onder ons kunnen een externe bron van magnesium gebruiken. Je kan magnesiumtekorten aanvullen door voedingsmiddelen als zeewier, avocado’s, bananen, tofu, bonen en groene bladgroenten maar extra magnesium via een supplement is ook een optie.

Zorg voor een goede nachtrust

‘s Nachts herstelt ons lichaam zichzelf en “laadt het onze batterijen weer op”. Het is dus cruciaal om voldoende te slapen (en een goede kwaliteit van slaap te hebben).

Gebruik 2 uur voor het slapen gaan geen beeldschermapparaten zoals computer, smartphone of tablet meer en ga ‘s morgens zo snel mogelijk na het ontwaken naar buiten en beweeg. Een halfuur wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Dit zorgt er voor dat onze “inwendige klok” gereset wordt en dat ons lichaam weet dat het “dag” is.

Daarnaast hebben veel vrouwen baat bij extra tryptofaan, het aminozuur dat belangrijk is voor onze slaap. Tryptofaan is de “bouwsteen” voor serotonine en vanuit serotonine wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt.

Tryptofaan -> serotonine -> melatonine (slaaphormoon)

Zorg er dus voor dat jouw lichaam steeds over voldoende tryptofaan beschikt zodat er volop serotonine (het “feel good” hormoon) en melatonine (het slaaphormoon) geproduceerd kan worden. Deze hormonen zijn ongelooflijk belangrijk voor een diepe, gezonde slaap en ‘s morgens weer fit wakker worden.

Daarom raad ik je aan om een kwalitatief aminozuren zoals Beauty Essentials toe te voegen aan jouw gezond eetpatroon. Bij de reacties van lezeressen die het gebruiken, lees je ook reacties van vrouwen die zeggen dat ze beter slapen sinds ze Beauty Essentials gebruiken.

Geen wonder want hun lichaam kan opnieuw volop melatonine produceren omdat ze hun voorraad tryptofaan hebben aangevuld. Als je denkt dat dit product ook jou kan helpen, klik dan hier om een voorraad je in huis te halen

Groetjes,

Amy

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy