5 gevolgen van een vitamine B12 tekort…

Wist je dat 1 op 5 vrouwen kampt met een tekort aan vitamine B12?

Nochtans is deze vitamine essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen en om verse zuurstof naar je organen te voeren. Toch wordt het tekort vaak niet meteen opgemerkt.

En dat is niet abnormaal. Vitamine tekorten hebben de neiging om zich geleidelijk en langzaam te ontwikkelen, soms over een periode van meerdere jaren. In het begin kunnen symptomen vaag en minimaal zijn, maar na verloop van tijd beginnen deze meer en meer op te vallen.

Hieronder som ik een paar symptomen op waar je het meestal snel aan kan merken:

1. Je hebt voortdurend last van tintelingen in je armen/benen.

Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen.

2. Je verliest vaker je evenwicht en maakt onverklaarbare vallen.

Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen. Als je regelmatig struikelt zonder oorzaak of moeilijk je evenwicht kan bewaren, raadpleeg dan je arts.

3. Je krijgt geheugenproblemen.

Omdat een vitamine B12-tekort helaas ook neurologische gevolgen kan hebben, kan je soms verward of heel erg vergeetachtig zijn.

Moet je soms lang nadenken om een voorwerp te benoemen? Of herinner je je plots die naam van dat leuke restaurant niet meer? Vergeet/verwissel je de namen van je (klein)kinderen steeds vaker?

Neem dat signaal dan ernstig en laat je testen. Geheugen- en concentratiestoornissen ontwikkelen zich vaak snel, dus er op tijd bij zijn is de boodschap.

4. Je bent sneller geïrriteerd of gestrest.

Een tekort aan vitamine B12 kan knoeien met je geestelijke gezondheid en uiteindelijk zelfs tot een depressie leiden. Vaak begint het met snel geïrriteerd of prikkelbaar raken om onbenullige dingen.

Ervaar je sneller stress of kan je plots niet meer goed met druk om, dan kan dit ook een signaal zijn van een vitamine B12 tekort.

5. Je verliest je smaak.

Ongeveer de helft van de mensen met een ernstig tekort aan vitamine B12 verliest zijn smaakpapillen of heeft te maken met een verminderde/aangetaste smaakbeleving. Als gevolg daarvan kan je tong zwaar voelen. Je merkt dit als je tong plots heel erg glanzend is.

Natuurlijk zijn deze 5 niet de enige symptomen. Klik hier voor een volledige lijst van klachten die kunnen voortkomen uit een vitamine B12 tekort.

Wat kan je eraan doen?

Je kan je voeding aanpassen of aanvullen met bepaalde voedingsmiddelen. Vitamine B12 kan je vooral vinden in vlees, vis en mosselen (ook in andere schelpdieren), maar ook in eieren, zuivel, ontbijtgranen en andere volle granen. Algen zijn hier ook een optie.

Groetjes,

Amy

 

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?