5 oorzaken én oplossingen van vocht in je benen

Het probleem dat vaak voorkomt bij vrouwen is vochtophoping in de benen.

Het vasthouden van vocht kan voorkomen op verschillende plaatsen in het lichaam. Maar vocht in de benen is een toch wel veelvoorkomende klacht bij vrouwen.

Elke dag krijgen we een hoop water binnen (écht, meer als je denkt) door wat we eten en drinken.

En elke dag verlaat heel wat water ons lichaam (ook veel meer als je denkt!) via de urine, de stoelgang en door transpiratie, … Het zijn de nieren die voor een goed evenwicht zorgen tussen het water dat binnenkomt en het water dat buitengaat.

Het kan gebeuren dat je lichaam meer water opslaat dan dat het afscheidt. Het gevolg daarvan is dat sommige delen van je lichaam opzwellen. Vooral onze benen dan, omdat het water door de zwaartekracht een weg naar beneden zoekt.

Hieronder kan je 5 oorzaken lezen waarom je vocht kan vasthouden:

Bepaalde medicatie heeft als bijwerking vocht vast te houden. Ook kan overgewicht en zwangerschap een oorzaak zijn.

Het warme weer in de zomer kan vocht extra in de hand werken. Door de hogere temperaturen gaan de bloedvaten wijder openstaan. Daardoor kan het vocht zich gemakkelijker ophopen.

Hiertegenover staat ook het gebruik van vloerverwarming in de winter, bloedvaten verwijden en vocht stapelt zich op.

Drink je veel koffie of alcohol? Cafeïne en alcohol stimuleren het lichaam vocht vast te houden.

Overmatige inname van zout kan ook vocht veroorzaken. Zout staat erom bekend vocht vast te houden. Hoe meer zout je binnenkrijgt, hoe meer vocht je lichaam vasthoudt. Vervang daarom zout vaker door kruiden.

Een verhoogde bloeddruk kan ook  het vasthouden van vocht in de hand werken.

Natuurlijk geef ik je hieronder ook een aantal oplossingen om dit probleem te verhelpen:

Veel water drinken helpt het lichaam om vocht beter af te voeren. Het klinkt misschien gek, maar toch helpt het enorm. Zorg dat je zo’n twee liter vocht per dag binnenkrijgt.

Zout houdt vocht vast, dus pas je eetpatroon aan en minder de consumptie van zout. Niet alleen in de voor de hand liggende producten zoals drop en gezouten nootjes zit veel zout, maar ook in brood, zoute vleeswaren, gerookte vis, zuurkool en kaas.

Eet niet te vaak bereide schotels en industrieel bereide producten. Die bevatten immers vaak erg veel zout, om allerlei redenen (zout kan een flauw product toch laten afsmaken, of zout camoufleert soms minder aangename smaakjes in een product, en zout verlengt de bewaartijd van voedingswaren…).

Ook een goede nachtrust kan je van opgeslagen vocht afhelpen. Leg je benen iets hoger dan de rest van je lichaam door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen. Vocht uit enkels en benen kan dan beter afgevoerd via de blaas.

Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen. Hierdoor kan je lichaam het vocht afdrijven en bevorder je de doorbloeding. Door één been voor het andere te zetten en je voet op en neer te bewegen helpen je kuitspieren op een natuurlijke wijze de doorbloeding en vochtafdrijving in je benen te bevorderen.

Producten die vocht afdrijven en waardoor je meer gaat plassen en gif- en afvalstoffen uit je lichaam spoelt, zijn ananas, asperges, bleekselderij, peterselie, appelazijn, mierikswortel en kruidenthee.

Groetjes,

Amy x

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?