5 uiterlijke signalen die op darmproblemen kunnen wijzen

Een tijdje geleden schreef ik onderstaand artikel over de invloed van onze darmen op onze huid: Heeft de staat van je darmen invloed op je huid?

Ik heb het al vaker gezegd: als er iets mankeert (aan je huid) kan je er bijna zeker van zijn dat je hier een verklaring voor kan vinden in je darmfunctie.

Vorige week schreef ik ook al dit boeiend artikel rond voedselintoleranties.

Wauw, wat kwamen daar veel reacties op zeg!

Zo ook een mailtje van Karin. Ze vroeg me hoe je nu zeker kan zijn dat er iets met je darmfunctie scheelt, en dus zeker kan weten dat ‘een kwaal’ hier zijn oorzaak heeft.

Veel mensen kampen tegenwoordig met allerlei maag- en darmproblemen, dikwijls is dit het gevolg van een verkeerd voedingspatroon of een ongezonde leefstijl.

Helaas zijn niet veel mensen zich bewust van het feit dat onze darmen voor een heel groot deel onze gezondheid bepalen.

Als je vaak last hebt van je maag of je darmen, dan zijn dit uiteraard de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken.

Een verstoorde darmflora zet je immuunsysteem onder druk – wat klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid,  een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie kan veroorzaken.

Heel vervelend!

Je kan je volgende 5 vragen stellen als je vermoed dat je darmen uit balans zijn:

1. Ben je vaak ziek?

Je darmen bepalen voor een heel groot deel – maar liefst 80% je immuunsysteem.

In de darmen bevinden zich namelijk miljoenen ‘goede’ bacteriën die ons beschermen tegen indringers en ervoor zorgen dat ‘slechte’ bacteriën en andere ziekteverwekkers geen kans krijgen.

Ben je regelmatig ziek of voel je je vaak niet zo goed? Dan kan het zijn dat je darmen waarschijnlijk wat extra ‘goede’ bacteriën nodig hebben!

Greens Power levert miljarden goede bacteriën in ons maag-darmstelsel, verteringsenzymen, vezels en probiotica. Dit zorgt voor een gezonde stoelgang en na een paar weken gebruik voor een minder opgeblazen gevoel in jouw buik.

Ik drink iedere ochtend een glaasje Greens, net omdat ik heel gevoelige darmen heb. Als ik dit gebruik voel ik dat mijn darmen ‘rustiger’ worden en kom ik goed de dag door.

2. Val je maar moeilijk af/kom je gemakkelijk aan?

Ok, het is voor velen onder ons een gemakkelijk excuus om te zeggen dat het aan je darmen ligt dat je niet kan afvallen of net weer wat bent bijgekomen…

Er is wel degelijk een verschil tussen de darmflora van slanke mensen ten opzichte van mensen met overgewicht. Mensen die hun voeding aanpassen en meer gaan bewegen verbeteren gelukkig ook hun darmflora en daarmee hun gezondheid.

Ook bestaat er een directe link tussen onze hersenen en onze darmen als het gaat om honger en verzadigingsgevoel.

Iets om over na te denken ;-)

3. Heb je last van gewrichtspijnen?

Reumatoïde Artritis is een chronische ziekte waarbij gewrichtsontstekingen kunnen ontstaan.

Hoewel de eigenlijke oorzaak van deze ziekte nog steeds onbekend is, laat recent onderzoek zien dat mensen met Reumatoïde Artritis vaak een verstoorde darmflora en een verminderde immuniteit hebben en daarmee een verhoogde kans hebben op ontstekingen.

Ook word Reumatoïde Artritis vaak in verband gebracht met andere auto-immuun aandoeningen als coeliakie en de ziekte van Crohn.

4. Ben je vaak onrustig of heb je veel last van stress?

Ik heb juist al even aangehaald dat er een directe link bestaat tussen onze hersenen en darmen. Onze darmen worden daarom ook wel eens de ‘tweede hersenen’ genoemd.

Er zijn namelijk sterke bewijzen dat je darmen en je hersenen onderling communiceren en een verandering van serotonine activiteit (een hormoon dat betrokken is bij de signaaloverdracht tussen darm en hersenen) kan dan ook stoornissen veroorzaken in zowel je darmen als je hersenen (serotonine = feel good hormoon).

Onderzoek bewijst dat mensen die lijden aan angst, depressie of veel last hebben van stress vaak een verstoorde darmflora hebben en dat verklaart dan meteen het verband tussen psychische aandoeningen en darmklachten.

5. Heb je een intolerantie voor bepaalde voeding?

Een intolerantie of een bepaalde gevoeligheid voor voedingsmiddelen is moeilijk om te bepalen.

Geloof me, ik heb gedurende de afgelopen 2 jaar regelmatig geprobeerd om dingen uit te sluiten waarvan ik denk dat ik ze niet kan verdragen. De ene keer lijkt het beter te zijn, de andere keer weer niet. Niet simpel.

Daarom heb ik een tijd geleden een voedselintolerantietest laten uitvoeren via Het Gezondheidshuis en ProHealth. Ik ben er énorm tevreden over en wou dat ik deze stap 5 jaar geleden al had gezet.

Mijn darmen zaten vol ontstekingen door het continu eten van “verkeerd” voedsel. Daarom niet ongezond, maar gewoon dingen die mijn darmen niet verwerkt kregen omdat ik er intolerant aan ben.

Het is een moeilijk traject, waarbij ik heel veel heb moeten laten en nog meer heb moeten opletten. Het is niet altijd gemakkelijk om vol te houden, maar ik merk wel aan mijn lichaam én mijn huid dat het me goed doet.

Wat erg belangrijk is in heel dit verhaal, zijn de goede bacteriën in onze darmen. De meeste mensen hechten er weinig aandacht aan maar een gezonde darmflora is echt de sleutel tot een gezond lichaam en kan de klachten aanzienlijk verminderen.

Daarom eet ik regelmatig yoghurt en zuurkool en begin ik iedere dag met een glaasje Greens Power. 1 klein schepje opgelost in een glas water levert zoveel goede voedingsstoffen en energie dat ik het echt niet meer kan missen.

Als je interesse hebt om jouw gezondheid een serieuze “boost” te geven, klik dan hier om een voorraad Greens Power in huis te halen.

Groetjes,

Amy x

PS: lees even wat Lies zegt over Greens Power. Als zelfs haar zoon van 17 het nu iedere dag trouw gebruikt… ;-)

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?