6 voedingstekorten die een depressie kunnen veroorzaken

Af een toe een beetje somber zijn of je een beetje slechter voelen hoort bij het leven, dat maakt iedereen wel eens mee!

Maar je op regelmatige tijdstippen neerslachtig/droevig/slecht voelen is niet meer normaal, dan kan het zijn dat je aan een depressie lijdt.

Helaas rust hier nog een redelijk groot taboe op, wanneer durf je voor jezelf toe te geven dat je depressief bent… laat staan aan de buitenwereld?!

Wat is een depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis die veroorzaakt wordt door blijvende gevoelens van verdriet, woede en een algemene verlies van belangstelling in het leven of de dagelijkse bezigheden.

Andere (niet zo bekende) symptomen van een depressie kunnen zijn: verlies van eetlust, gewichtsverlies of juist gewichtstoename, veranderingen in je slaappatroon, gebrek aan energie of moeite met concentreren.

De oorzaken kunnen zo uiteenlopend zijn dat het een eindeloze opsomming gaat worden, vaak liggen familiale, financiële en/of werkgerelateerde problemen aan de oorsprong.

Maar nu is er volgens onderzoek nog een andere oorzaak die hoogst waarschijnlijk enorm bijdraagt aan het probleem rond depressie: voedingstekorten!

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die lijden aan depressie en stemmingsstoornissen een tekort hebben aan verschillende voedingsstoffen.

Belangrijk om in dit verhaal te onthouden is dat je voeding niet alleen je lichaam maar ook je hersenen voedt.

Hieronder kan je een lijst vinden van de 6 voedingstekorten die het meest tot depressie kunnen lijden:

1. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren hebben talloze gezondheidsvoordelen. Zij spelen een sleutelrol in de ontwikkeling en werking van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast helpen omega-3 vetzuren je aan een lager slechte cholesterolniveau en dragen ze bij tot de algemene gezondheid van het hart.

Eet dus meer vette vis zoals zalm, walnoten en omega-3 verrijkte eieren.

2. Vitamine D

Een vitamine D tekort wordt gelinkt aan depressie, maar ook aan dementie en autisme.

Onderzoekers wezen erop dat vitamine D helpt bij de aanmaak/productie van serotonine en dopamine in de hersenen, deze stoffen zorgen voor het welbekende ‘geluksgevoel’.

Een adequaat niveau van serotonine helpt een depressie te voorkomen en/of behandelen. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor het immuunsysteem en de gezondheid van het been.

Breng dus wat meer tijd door in de zon, gemiddeld 15-20 minuutjes per dag!

3. Magnesium

Magnesium is een andere belangrijke voedingsstof waarbij een tekort tot depressie kan leiden. Magnesium helpt het activeren van enzymen die nodig zijn voor de productie van serotonine en dopamine.

Eet daarom voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals zeewier, amandelen, avocado’s, bananen, bonen, pompoenpitten, tofu, sojamelk, volle granen, zemelen en groene bladgroenten.

Vermijd overmatige consumptie van alcohol en zout, koffie, suiker, frisdrank, die allemaal je magnesium niveau kunnen verlagen.

Hier kan het aminozuur tryptofaan je ook helpen, tryptofaan wordt vaak gebruikt om rustig te worden. Het is immers een noodzakelijke stof voor de aanmaak van serotonine.

4. Vitamine B

B-vitamines zijn belangrijk voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van je lichaam. In het bijzonder Vitamine B-12 helpt bij de vorming van rode bloedcellen en het onderhoud van een gezond zenuwstelsel.

Een tekort hieraan is wellicht de grootste oorzaak van depressie.

Vitamine B-12 zit vooral in mager vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivel, verrijkte granen en sojamelk.

Naast vitamine B-12 is folaat of foliumzuur (een andere B-vitamine die je kan oplossen in water) nodig voor voldoende aanvulling van serotonine, adrenaline en dopamine.

Je ziet, het komt steeds terug!

Daarnaast kan een te laag folaat niveau in het lichaam het effect van veel antidepressiva zelfs vertragen.

Groenen bonen, citrusvruchten en peulvruchten toevoegen aan je dieet kan helpen om het niveau (beperkt) omhoog te krijgen.

Vitamine B6 helpt bovendien absorberen van vitamine B12 door het lichaam.

Een aantal uitstekende voedingsbronnen van vitamine B6 zijn vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, kwark, aardappelen, bananen, watermeloen, spinazie en zonnebloempitten.

5. Ijzer

Ijzertekort is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen dat helaas ook kan leiden tot depressie. Deze voedingsstof is een belangrijk onderdeel in de cognitieve, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ijzertekort leidt bovendien tot een onvoldoende aantal rode bloedcellen, die kunnen leiden tot symptomen van depressie zoals vermoeidheid, verlies van eetlust en prikkelbaarheid.

Wat kan helpen? Rood vlees, sojabonen, vis, havermout, pindakaas, spinazie, bonen, granaatappels en eieren.

Extra tip: Als je ervoor wil zorgen dat je lichaam meer ijzer opneemt uit je voeding is het belangrijk om extra vitamine C in te nemen.

6. Aminozuren

Iedereen weet dat wel dat vitaminen belangrijk zijn voor een goede werking van het lichaam.

Maar wat bijna niemand weet, is dat aminozuren minstens zo belangrijk zijn. Het zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam.

Aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, zijn voorlopers van onze neurotransmitters, die nodig zijn voor een optimale werking.

Een tekort aan aminozuren kan een verscheidenheid van stemmingsstoornissen, met inbegrip van depressie en angst veroorzaken.

Ik heb juist al eens vermeld dat het aminozuur tryptofaan vaak wordt gebruikt om rustig te worden. Het is immers een noodzakelijke stof voor de aanmaak van serotonine.

Een ander aminozuur glutamine bevordert de eiwitsynthese en verbetert de stikstofbalans.

Maar glutaminezuur is ook een zeer goede energiebron: het kan door je lichaam eenvoudig worden omgezet in glucose, waardoor je meer energie én een beter gevoel krijgt.

Het is moeilijk om alle nodige aminozuren uit je voeding te halen, daarom kan een kwalitatief aminozurencomplex je op de goede weg helpen.

Meer informatie over aminozuren en een voedingssupplement dat alle 20 aminzouren bevat kan je hieronder vinden:

‘Het belang van aminozuren in het menselijk lichaam’

Het is me na het verwerken van deze informatie niet duidelijk waarom psychiaters niet eerst testen op voedingstekorten, voordat ze antidepressiva voorschrijven.

Soms hebben we medicijnen nodig, maar soms hebben we gewoon een beetje spinazie nodig … of de juiste supplementen ;-)

Bron: www.top10homeremedies.com

 

Deel dit artikel met vriendinnen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest
Picture of Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

17 smoothies die de aanmaak van natuurlijk collageen boosten

Jouw gegevens worden veilig opgeslagen en nooit met derden gedeeld. Uitschrijven met 1 klik