7 manieren om vervelende zweetgeurtjes te vermijden

Een vervelende zweetgeur kan ervoor zorgen dat je je schaamt en niet goed in je vel voelt, het is dan ook een gevoelig onderwerp en wordt niet echt besproken.

Maar hier wel ;-)

Er bestaan natuurlijk tal van chemische producten om geurtjes tegen te gaan en vervelende zweetgeurtjes onder controle te houden. Maar deze zijn vaak niet altijd even gezond en soms zelfs schadelijk voor je huid én lichaam. Ze pakken vaak zelfs de onderliggende oorzaak niet aan en zijn slechts tijdelijke lapmiddeltjes.

Natuurlijk zijn er hier ook een aantal natuurlijke middeltjes die wél gezond én effectief zijn, ik som ze hieronder even voor je op.

Eerst vind ik het belangrijk dat je weet waar die vervelende zweetgeur van af komt…

Het menselijk lichaam bestaat uit heel wat systemen die voortdurend aan het werk zijn en ‘nevenverschijnselen’ zijn gewoon een onderdeel van dat proces.

Lichaamsgeur treedt vaak op wanneer onvoldoende in bad gaan of douchen het ‘afval’ van ons lichaam niet kan verwijderen. Zweet bevat een aantal bacteriën, door het drogen op je huid kan dit een lichaamsgeur produceren. Maar het kan ook het gevolg van een aantal tekortkomingen in het lichaam.

Bij de vrouw bijvoorbeeld verhoogt menstruatie en stress vaak in drastische de mate de lichaamsgeur. Candida (een schimmel) kan zelfs een bier-achtige geur produceren omdat gist suiker in je lichaam heel snel in alcohol kan omzetten.

Ondanks dat een lichaamsgeur niet aangenaam is, is het wél belangrijk dat je zweet.

Het klinkt misschien niet zo leuk, maar de zweetklieren in je oksels zorgen er op deze manier wel voor dat afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden. De huid, ik heb het je al vaker gezegd, is het grootste orgaan van je lichaam.

Het kan daarom schadelijk zijn om een ‘anti-transpirant’ deodorant te gebruiken omdat deze de poriën blokkeren, en zo dus de afvalstoffen in je lichaam vasthouden.

Hoe pak je het probleem dan wel aan?

1. Gebruik een natuurlijke aluminiumvrije deodorant

Verschillende deodoranten worden als natuurlijk verkocht, of de ingrediënten worden verbloemd. Diverse kruiden en kristallen worden als ‘100% natuurlijk’ vermeld op de verpakkingen.

Helaas zijn er op dat vlak geen overheidsvoorschriften of regels met betrekking tot het gebruik van het woord ‘natuurlijk’ en kunnen hierdoor alle deodorants gemakkelijk als natuurlijk bestempeld worden, ook al hebben ze slechts een klein percentage échte natuurlijke ingrediënten.

De aluminiumzouten in het overgrote deel van de deo’s zorgen ervoor dat je zweetklieren verstopt raken en dat je dus niet meer zweet, maar dit is helaas erg ongezond.

Als je dus wil voorkomen dat je allerlei chemische stoffen onder je armen smeert of sprayt zal je zelf de ingrediëntenlijsten nauwkeurig moeten nalezen.

Ikzelf vond het heel erg moeilijk om een goede deodarant te vinden die natuurlijk was zonder aluminium én ervoor zorgde dat ik fris en droog bleef ruiken.

Voor mij werkt de ‘Ever Shield Deo’ perfect! Ik wil geen andere meer. De Ever Shield heeft een neutrale geur, zodat deze ook geen vervelende contra geurtjes geeft bij je parfum en ze beschermt me de hele dag door tegen vervelende geurtjes.

De formule van deze deodorant is gebaseerd op gestabiliseerde aloë vera gel, bevat geen aluminiumzouten of alcohol.

Het is een huidvriendelijke en erg krachtige deodorant. Ook heel belangrijk voor mij: deze deo is niet-irriterend en laat geen vlekken achter in mijn kleding.

2. Was je regelmatig

Natuurlijk is het voor de hand liggend om je regelmatig te wassen om vervelende zweetgeurtjes te vermijden. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze geur er komt omdat er allerlei bacteriën op je huid huishouden en dat je deze dus met een (best neutrale) zeep moet afwassen om zo je lichaamsgeur te neutraliseren.

En het geeft natuurlijk een zuiver en fris gevoel ;-)

3. Let op je voeding

Gezonde voeding is énorm belangrijk, ook voor je huid én je lichaamsgeur.

Voedingsmiddelen rijk aan het aminozuur carnitine breken residuen achtergelaten in je darmen sneller af. Ze zorgen er daarnaast ook voor dat de residuen tot een geurloze staat worden afgebroken. Als je lichaam niet over voldoende aminozuren beschikt kan dit ook vaak leiden tot een onaangename lichaamsgeur.

Vermijd ook uien en knoflook, evenals cafeïnehoudende dranken, ze zorgen niet alleen voor een slechte adem, maar werken zelfs door tot in je zweetklieren, waardoor je ook een vreemde geur kan verspreiden.

4. Spray wat azijn

Azijn is een natuurlijk anti-septisch en bacteriedodend middel.  Spray een beetje witte of appel cider azijn onder je oksels, laat het even inwerken en dep het dan droog.

5. Overweeg een detox

Zoals ik al in het begin van dit artikel zei kan een vervelende geur ook een oorzaak vinden in je lichaam. Het is daarom aan te raden om je lichaam af en toe te ontgiften.

Er zijn een verscheidenheid aan producten verkrijgbaar voor het reinigen van je lichaam. Regelmatige sessies in een infrarood sauna zorgen ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam op natuurlijke manier verwijderd worden.

Of je kan een milde detox-kuur doen: één glaasje per dag ondersteunt de reinigende werking van ons lichaam en helpt afvalstoffen af te voeren.

6. Draag kleding gemaakt van natuurlijke vezels

Zorg dat je kleding voor 100% uit katoen of zijde bestaat.

Deze stoffen hebben een grotere ademende werking en houden je huidoppervlak droger, waardoor het geurverspreidende vocht beter geabsorbeerd kan worden.

7. Gebruik Tea Tree olie

Tea Tree olie is antisceptisch en bacteriedodend en is daardoor uitermate geschikt.

Meng 2 druppeltjes tea tree olie met kokosolie, jojoba olie of amandelolie voor een natuurlijke deodorant.

Groetjes, 

Amy x

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?