Search
Close this search box.

Wanneer moet ik extra aminozuren innemen?

Vraag je je af wanneer je extra aminozuren zou moeten innemen? Hier zijn een aantal zaken waarbij extra aminozuren nuttig kunnen zijn...

Aminozuren zijn de bouwstenen van ALLES in ons lichaam: van spieren en pezen tot enzymen en hormonen, van huidcellen tot spiercellen…

Alles wat je ziet en voelt in jouw lichaam, heeft aminozuren nodig. En ook alles wat je niet kan zien of voelen, zoals hormonen en enzymen.

Om maar even te zeggen dat aminozuren HEEL ERG BELANGRIJK zijn voor de goede werking van ons lichaam en onze gezondheid.

Wanneer heb je extra aminozuren nodig?

Ik krijg regelmatig de vraag van mijn lezeressen: “Amy, hoe weet ik of ik extra aminozuren nodig heb? Wanneer raad je me aan om aminozuren in te nemen?”

Natuurlijk kan ik dit niet voor jou beslissen maar omdat aminozuren zo effectief zijn tijdens het verouderingsproces, raad ik iedereen vanaf 45 aan om dagelijks een kwalitatief aminozuren supplement toe te voegen aan een gezond eetpatroon.

Hier zijn een aantal gevallen waarin het sowieso een goed idee is om extra aminozuren te gebruiken:

Een gezonde slaap

Voor een goede nachtrust, zijn 2 hormonen belangrijk: melatonine en serotonine.

Melatonine is het “slaaphormoon”, dat onze biologische klok regelt.

Serotonine is het “feel good hormoon” dat nodig is om ontspannen de nacht te kunnen in gaan.

Beide hormonen zijn opgebouwd uit grote hoeveelheden tryptofaan. Voor een goede, verkwikkende nachtrust zijn (extra) aminozuren dus essentieel.

Vrouwen in de overgang

De overgang is voor veel vrouwen geen pretje. Opvliegers en nachtelijk zweten zijn de meest voorkomende symptomen van de overgang of menopauze.

De aminozuren arginine en lysine worden hierbij aangeraden. 

Arginine zorgt voor meer elasticiteit in de bloedvaten en helpt zo bij opvliegers. Lysine ondersteunt de werking van arginine.

Een gezond metabolisme

Wanneer we wat ouder worden, wordt het steeds moeilijker om ons gewicht onder controle te houden.

Natuurlijk is er meer nodig om kilo’s kwijt te spelen dan het innemen van aminozuren, maar ze spelen wel een belangrijke rol in ons metabolisme.

Arginine, glutaminezuur en glycine spelen een belangrijke rol bij de afbraak van lichaamsvet en ons metabolisme, terwijl carnitine verantwoordelijk is voor het transport van lichaamsvet naar onze “oventjes”.

Naast gezond eten, voldoende beweging en de inname van eiwitten, is het dus belangrijk dat ons lichaam steeds over voldoende aminozuren kan beschikken.

Een stevige huid

We gebruiken massaal crèmes en serums, maar beseffen meestal niet dat onze huid (net zoals ons haar en onze nagels) van binnenuit wordt opgebouwd.  

Er zijn 4 aminozuren nodig voor een mooie, stevige huid: threonine, serine, proline en glycine.

Sterke haarwortels en glanzend haar

Net omdat ook ons haar van binnenuit wordt opgebouwd, is het belangrijk dat ons lichaam altijd over voldoende aminozuren beschikt. 

De aminozuren methionine, arginine en glutamine zijn nodig om zo lang mogelijk dik, glanzend haar en sterke haarwortels te behouden.

Mooie nagels die hard blijven

Methionine bevordert de gezondheid van onze nagels. Als je gescheurde, breekbare nagels zo lang mogelijk wil uitstellen, doe je er goed aan om een extra aminozuren supplement in te nemen.

Op welk tijdstip moet ik aminozuren innemen?

Dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je het dagelijks trouw inneemt, voor het beste resultaat.

Sommigen raden aan om het meteen in de ochtend in te nemen, zodat je het zeker niet vergeet. Anderen raden aan om het voor het slapen te nemen zodat de aminozuren tijdens de nacht gebruikt kunnen worden om alle lichaamscellen te herstellen.

Ik denk echt dat het niet uitmaakt, wel dat je er voor moet zorgen dat jouw lichaam dagelijks voldoende aminozuren binnen krijgt.

Waar moet ik op letten als ik aminozuren wil kopen?

Er zijn een aantal zaken waar je best op let als je aminozuren gaat kopen.

Ik heb er eerder al een artikel over geschreven en dat kan je hier nalezen: 4 zaken waar je op moet letten als je aminozuren wil kopen.

Groetjes,
Amy

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Deel dit artikel met vriendinnen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest