Search
Close this search box.

Welke aminozuren komen voor in collageen?

Collageen wordt massaal ingenomen voor het effect op onze huid, haar en nagels. Maar welke aminozuren komen eigenlijk voor in collageen?

Collageen is een eiwit dat rijk is aan aminozuren. Het is belangrijk voor het bindweefsel in ons lichaam en daarom wordt het ook aangeraden om de tekenen van veroudering af te remmen. De twee belangrijkste aminozuren die voorkomen in collageen zijn proline en glycine.

Proline

Proline is een belangrijk aminozuur dat voorkomt in collageen. Het is verantwoordelijk voor het stabiliseren van de collageenstructuur. 

Glycine in collageen

Glycine is het meest voorkomende aminozuur in collageen.

Ongeveer éénn derde van de aminozuren in collageen bestaat uit glycine. Glycine heeft een eenvoudige structuur en helpt bij het vormen van de structuur van collageen.

Naast de aminozuren glycine en proline bevat collageen ook nog andere aminozuren in kleinere hoeveelheden, zoals alanine en arginine. Maar glycine en proline zijn dus de meest voorkomende.

Deze specifieke aminozuren samenstelling geeft collageen zijn unieke structuur, sterkte en flexibiliteit, die nodig zijn voor de vorming van bindweefsel in ons lichaam. 

Wat is beter: aminozuren of collageen?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden…

Wanneer je een aminozurensupplement zoals Beauty Essentials gebruikt, geef je jouw lichaam voldoende aminozuren waaruit het in principe voldoende collageen kan produceren.

Drink je iedere ochtend een shotje vloeibaar viscollageen, dan geef je jouw lichaam meteen het “afgewerkte” product dat het meteen kan gebruiken voor de versteviging van jouw huid, haar en nagels.

Neem je een aminozuren supplement, dan krijg je niet enkel de nodige aminozuren binnen om collageen te produceren, maar bijvoorbeeld ook tryptofaan voor een gezonde slaap en arginine en lysine die de symptomen van de overgang helpen verlichten.

Het hangt dus ook af van jouw specifieke situatie (sommige lezeressen hebben bijvoorbeeld moeite om tabletjes te slikken, dan zijn ze beter af met vloeibaar collageen)

Wat je ook kiest: het is belangrijk dat jouw lichaam altijd over voldoende aminozuren beschikt omdat het letterlijk de bouwstenen van alles in ons lichaam zijn.

Groetjes,
Amy

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Deel dit artikel met vriendinnen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest