Deze 8 planten bevorderen de kwaliteit van onze slaap

Er is niets erger dan ‘s nachts liggen draaien, keren en woelen omdat je niet kan slapen.

Slaaptekort kan haar tol eisen en invloed hebben op ons energiepeil, productiviteit en daarnaast ook (dat zal mijn man met alle plezier beamen) je humeur.

Planten en bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze kunnen ook een positieve invloed op onze gezondheid hebben.

Als je veel last hebt van stress of angsten kunnen kalmerende planten een oase van rust brengen. Wanneer je in de stad woont kan het heel belangrijk zijn om luchtzuiverende planten in huis te halen om zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

De moeite om eens uit te proberen!

Hieronder kan je alvast een mooie lijst vinden van planten die je makkelijk binnenshuis kan houden en die je gezondheid beïnvloeden.

1. Jasmijn

Deze mooie roze of ivoor bloesem heeft een verzachtende invloed op je lichaam en geest. Het is aangetoond in verschillende studies dat jasmijn je angsten vermindert wat zo leidt tot een betere kwaliteit van de slaap.

En een betere kwaliteit van slaap zorgt voor meer productiviteit gedurende de dag.

2. Lavendel

Wie houdt er nu niet van de geur van lavendel? Het is ook waarschijnlijk de meest bekende van alle planten als het gaat om een vaste slaap en het verminderen van angsten.

Het is bewezen dat de geur van lavendel je hartslag vertraagd, zorgt voor een lagere bloeddruk en minder stress. Het is zelfs aangetoond dat lavendel het huilen van baby’s doet verminderen, ze vallen in een diepere slaap en tegelijkertijd zorgt lavendel voor meer rust voor moeder en kind.

Toch netjes zo?

Bij vrouwen is het ook aangetoond dat het de eerste lichte slaap verhoogt en de REM-slaap vermindert (dit is rapid eye movement).

Er zijn tegenwoordig heel wat lavendel geurende producten op de markt voor een betere nachtrust (van geparfumeerde slaapmaskers tot lavendel matrassen), maar waarom zou je niet voor de meest pure en kosteneffectieve optie kiezen, een prachtig lavendelplantje op je nachtkastje?

3. Vrouwentongen

Een van de meest aanbevolen planten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis, zijn toch wel de vrouwentongen. Het is ook nog eens een plant die extreem weinig verzorging nodig heeft.

Altijd handig ;-)

Wat geweldig is aan deze plant is dat het zuurstof uitstoot tijdens de nacht terwijl het tegelijkertijd de koolstofdioxide opneemt. Iets wat wij automatisch doen tijdens het ademhalen.

Dit alles leidt tot een zuivere luchtkwaliteit én een betere nachtrust.

Vrouwentongen filteren daarnaast ook sommige vervelende, maar vaak huishoudelijke toxines (namelijk formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen) uit de lucht.

Ze zijn daarom heel erg nuttig voor mensen met allergieën en ademhalingsproblemen. Zet 1 à 2 planten in je slaapkamer en ervaar de voordelen.

4. Aloe Vera

Eigenlijk mag deze plant van mij op alle gebied op nummer één staan! Een must-have plant in ieder huishouden!

NASA heeft Aloe Vera zelfs benoemd als topper onder de planten qua luchtverbetering, ze werkt op identiek dezelfde manier als de kattentongen: het stoot ‘s nachts zuurstof uit waardoor ze zorgt voor een rustgevende slaap.

Het is ook een van de makkelijkste planten om te onderhouden en te helpen groeien, ze heeft niet voor niets in de tijd van de Egyptenaren de naam gekregen van ‘onsterfelijke plant’.

Je plaatst de plant best aan je slaapkamerraam omdat ze veel direct zonlicht nodig heeft.

5. Klimop (English Ivy)

English Ivy  is ook heel eenvoudig om te onderhouden, enige voorwaarde is dat ze blootgesteld wordt aan matig zonlicht.

Ook hier hebben verschillende studies aangetoond dat deze plant symptomen van allergieën of astma kan verbeteren. En ik kan ervan meespreken dat beide aandoeningen je slaapkwaliteit ernstig kunnen verstoren.

De Amerikaanse Universiteit van allergie, astma en immunologie heeft aangetoond dat English Ivy tot 80% van luchtschimmels kan verwijderen uit je huis in slechts 12 uur!

Hou deze plant wel buiten het bereik van kinderen en huisdieren, aangezien ze giftig is.

6. Bamboe

Bamboe is ook wel bekend als rietpalm. En ja hoor, ook deze kleine plant is een fantastische luchtreiniger.

Gooi snel alle chemisch-beladen luchtverfrissers in de afvalbak en zet een paar van deze mooie palmen in je woon- of slaapkamer en neem op een gezonde manier afscheid van vervelende geurtjes en schimmels in huis.

Niet alleen zal je zo kunnen genieten van pure en frisse lucht in je woning doorheen de dag, maar je zal ook een fantastische nachtrust hebben.

Gezien de exotische oorsprong, geeft de bamboeplant een tropische, warme uitstraling aan je slaapkamer. Het is vrij gemakkelijk te verzorgen—het enige waar je rekening mee moet houden is dat je de bodem vochtig (niet nat) houdt en de plant plaatst in indirect zonlicht.

7. Madeliefjes

Deze vrolijke bloempjes helpen je al meteen aan een goed humeur. Met haar vele kleurtjes (roze, oranje, geel en wit) zijn ze een streling voor het oog.

Daarnaast hebben ze natuurlijk ook nog een nuttig effect op je ademhaling, ze laten ‘s nachts zuurstof vrij waardoor je beter kan ademhalen.

Deze plantjes zijn wel iets moeilijker in onderhoud. Ze zijn redelijk gevoelig voor schimmels dus voorzie ze op een correcte manier van water en licht. Het is belangrijk dat je ze zeker niet teveel water geeft (ook weer gewoon de bodem vochtig houden) en in indirect zonlicht plaatsen.

8. Lepelplant

Naast het zuiveren van de lucht in je slaapkamer en het rustgevende effect van planten, is de luchtvochtigheid ook belangrijk.

Daar kan de lepelplant (Peace Lily) je goed bij helpen. Het vocht dat van deze opvallende plant vrijkomt kan de luchtvochtigheid in een kamer met 5% doen toenemen.

Dit onderdrukt de luchtschimmels die tot verschillende allergieën kunnen leiden en helpt ook bij een irriterende droge neus en keel die je ‘s nachts nogal eens wakker kunnen houden…

Een mooie schaduwrijke plaats en één keer per week een beetje water is alles wat deze plant nodig heeft. Haal die groene vingers maar boven voor een gezonde nachtrust :-)


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy