Female Fat – vet dat je niet weg krijgt met een work out!

Female Fat – ik kan het eigenlijk niet goed vertalen, ‘vrouwelijk vet’ klinkt wat gek. Iedereen weet wel wat ik bedoel, het is alleen wat moeilijk te ‘omschrijven of omvatten’ ;-)

Een blubberbuik,  de lovehandles, puttekesbillen, … De dingen die net iets te veel schudden, die bijna iedereen heeft, maar eigenlijk niemand wil.

Het is frustrerend om met je lichaam, je gewicht bezig te zijn, erg hard te werken en nagenoeg geen resultaat te zien…

Story of my life!

Ik heb maanden met een Personal Trainer gewerkt, shakes gedronken, fruit gegeten, veel water gedronken, … en qua gewicht mag ik blij zijn al ik 2kg minder weeg op een half jaar tijd.

Wél voel ik me energieker, ik heb enorm bijgewonnen aan kracht en conditie, ik ben best trots op mezelf, maar mijn ‘female fat’ ben ik niet kwijt. En sinds vanmorgen weet ik ook waarom:

Volgens een Amerikaans onderzoek is ons ‘Female Fat’ niet weg te krijgen door uren in de fitness door te brengen, maar door meer zennnnn te worden!

Female belly fat is more about stress. Women with high waist- to- hip ratios (bigger bellies), whether overweight or underweight, have been shown in research to be more stress reactive. This means that dealing with female belly fat is less about diet and exercise and more about stress management. Which is good to know, because when food and exercise are taken to the extreme, they, too, can become a stressor. This is why we often say that a woman with stubborn belly fat that does not respond to diet and exercise would be far better off spending an extra hour in bed than an extra hour on the treadmill. The stress that causes female belly fat leads to a unique hormonal situation where testosterone and cortisol are high while estrogen is low. Eating less and exercising less (ELEL)— “starving the fat”— which is phase one in our plan, may be the best approach to use for female belly fat since it is focused on relaxation and recovery.


Ik denk wel vaak bij mezelf: ‘Ik? Stress? Neeeuuuhhh’ maar eigenlijk heb ik onbewust meer zorgen dan ik zelf durf toegeven. Ik ga je mijn levensverhaal besparen ;-) maar toch, als ik eerlijk met mezelf ben is 2015 redelijk stressvol geweest.

Zou het dan werkelijk kunnen dat mijn ‘state of mind’ zulke impact heeft op mijn lichaam, dat ik gewoon niet kan afvallen?

We moeten afstappen van het traditionele fitness- en afslankingsplan en mensen meer als individu gaan bekijken. Hormonale chaos kan je niet wegkrijgen met een uurtje crosstrainen, zumba of roeien. Alhoewel het voor sommigen wel even helpt om het hoofd leeg te maken.

We moeten proberen om eerst de fysiologie en psychologie van de vrouwelijke puzzel te begrijpen en vervolgens iedere vrouw apart op weg helpen om de stukken weer bij elkaar te plaatsen.

Belangrijk is dat we vrouwen niet zouden mogen toestaan dat ze zichzelf eerst neerhalen door hun negatief zelfbeeld, zich laten uithongeren en hen dan simpelweg terug ‘herstellen’. Het is een langzame weg waar je uiteindelijk wel meer resultaat uit gaat halen.

Het is geen gemakkelijke weg om eerst helemaal zenn te worden en dan pas aan jezelf te gaan werken.

Bron artikel: onnit.com


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy