Hoe oud voel jij je?

Denk eens even na bij het volgende:

Als kind willen we snel groot worden. Als tiener willen we graag volwassen zijn. Als twintiger hebben de meesten een goed gevoel bij hun leeftijd maar vanaf 35 willen ze de tijd dan weer liever stopzetten.

Er is dus een kloof tussen onze ‘echte’ leeftijd en onze ‘subjectieve’ leeftijd.

Vanaf 40 jaar zou dit verschil 10 à 15 jaar bedragen en op 60 jaar zou dit verschil 20 jaar bedragen. Sommige 60-ers voelen zich zelfs 30 jaar jonger. Dat zijn de ‘dynamische’ 60-ers. Zij genieten van het leven, hebben een groot gevoel voor humor en nog energie te over.

Wat maakt ons jonger?

Robert Kastenbaum, een Amerikaans onderzoeker, heeft een soort schaal gemaakt om de subjectieve leeftijd te berekenen. Hiervoor baseert hij zich op 4 criteria:

– het gevoelsleven
– het uiterlijk
– interesses
– lichamelijke activiteit

Wat onze subjectieve leeftijd positief beïnvloedt, is liefde en op de tweede plaats een goed zelfbeeld. Ook sociale contacten, de economische situatie en gezondheid hebben een niet-verwaarloosbare impact op de subjectieve leeftijd.

Wat doet ons ouder voelen?

Dat gebeurt eigenlijk heel geleidelijk aan. In iedere levensfase gebeurt er iets waardoor we toch voelen dat we ouder worden: de kinderen gaan het huis uit, we gaan op brugpensioen of op pensioen…

Dan zijn er soms ook pijnlijke gebeurtenissen waardoor we ons vanbinnen snel ouder gaan voelen. Iedereen krijgt wel eens af te rekenen met emotionele klappen of verlies (een ontslag, vervroegd pensioen dat wordt opgelegd, overlijden van partner, ziekte, …)

Zich veel existentiële vragen stellen of een identiteitscrisis doorlopen (behalve als dit helpt om er snel terug met nieuwe energie tegenaan te gaan) doet de ‘innerlijke leeftijd’ stijgen.

En wat is jouw subjectieve leeftijd?

Geef je leeftijd op voor onderstaande situaties:

– Diep vanbinnen heb je het gevoel dat je … jaar oud bent.
– Kijk in de spiegel. De man/de vrouw die je ziet, ziet er … jaar uit
– In je vrije tijd ga je om met mensen die gemiddeld … jaar oud zijn.
– Over het algemeen doe je alles en ga je door het leven als iemand van … jaar.

Tel de 4 cijfers samen en deel door 4 om het gemiddelde te berekenen.

Dat is jouw innerlijke leeftijd :-)

Bron: www.fiftytoo.be

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?