Content voor Ingelogde Gebruikers

Hoe weet je of je botten aan het ontkalken zijn?

Botontkalking is helaas iets dat hoort bij het ouder worden. Vaak weet je niet eens dat je botten aan het ontkalken zijn tot je iets breekt.

Botontkalking komt ook wel bij jongere mensen voor, maar veel vaker bij vrouwen in de overgang.

Tijdens de overgang maakt het lichaam namelijk veel minder oestrogeen aan. Dit hormoon is belangrijk voor de opbouw van nieuw botweefsel. Vanaf de overgang gaat botontkalking dus sneller!

Hoe kan je nu weten of jouw botten al aan het ontkalken zijn? Daar zijn een paar simpele trucs voor.

Deze simpele zelftest bijvoorbeeld:

Wanneer en in hoeverre iemand osteoporose krijgt, is lastig te voorspellen. Wel is bekend dat bepaalde factoren de kans op botontkalking vergroten. Deze zijn door deskundigen in een lijstje gezet.

‘Scoor’ je 4 of meer punten? Ga dan naar je huisarts. Deze kan je doorverwijzen om je botdichtheid te laten meten.


Risicofactor  Risicoscore 
Je weegt minder dan 60 kilo of hebt een BMI lager dan 20 1
Je bent ouder dan 60  jaar 1
Je bent ouder dan 70 jaar (dan score van 60 niet meetellen) 2
Je hebt na je 50ste een botbreuk gehad 2
Je vader of moeder heeft een heupfractuur gehad 1
Je hebt een verminderde mobiliteit (4 weken of langer niet kunnen lopen) 1
Je hebt reumatoïde artritis 1
Je bent meer dan 1 keer gevallen in de afgelopen 12 maanden 1
Je hebt één van deze aandoeningen: diabetes, COPD, inflammatoire darmziekte (ontsteking aan de darm),verhoogde schildklierwerking of epilepsie 1
Je gebruikt glucocortioïden (prednison) 4

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om botontkalking (voor een stuk) tegen te gaan of uit te stellen.

1. Calcium

Voor het gezond houden van je botten is het vooral belangrijk dat je genoeg calcium binnenkrijgt. Volwassenen hebben 1000 mg per dag nodig, maar 50-plussers en 70-plussers hebben zelfs 1100 tot 1200 mg per dag nodig.

Calcium komt vooral voor in zuivelproducten zoals melk en kaas. Brood, groenten en aardappelen bevatten veel minder calcium dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale calciumvoorziening.

2. Vitamine D

Minstens zo belangrijk voor gezonde botten is vitamine D. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.

Het probleem is alleen dat we relatief weinig zonlicht hebben in België en Nederland, waardoor veel mensen een tekort hebben aan vitamine D…

Vrouwen van boven de vijftig nemen daarom best extra vitamine D in.

3. Beweeg!

Daarnaast is elke vorm van lichaamsbeweging waarbij je lichaam met z’n eigen gewicht wordt belast, zinvol.

Denk aan wandelen of joggen, tennissen, (rol)schaatsen, dansen en zelfs touwtje springen. Zwemmen en fietsen is minder effectief.
Je hoeft niet te sporten tot je er bij neervalt, wel doe je best iedere dag ‘iets’ aan beweging, probeer het ongeveer een half uurtje vol te houden.

4. Matig met alcohol

Veel alcohol is slecht voor de botten. Drink niet meer dan een glas per dag. Drink ook niet dagelijks, maar sla een aantal dagen per week over of drink bijvoorbeeld alleen in het weekend.

5. Stop met roken!

Roken maakt de kans op osteoporose groter. Bovendien zorgt roken voor meer botverlies. Roken versnelt de botafbraak en vertraagt de aanmaak van nieuw bot. Stoppen met roken helpt om verder botverlies te voorkomen.

4 "onbekende" stoffen voor een mooie, egale huid

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie, gezonde huid van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie

Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy

Omdat ik heel vaak vragen krijg over huidverzorging op latere leeftijd, heb ik het (gratis) “Stappenplan voor de rijpere huid" gemaakt. Hierin ontdek je hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten.