Content voor Ingelogde Gebruikers

Hormoonverstoorders in cosmetica en verzorgingsproducten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zondagavond heb ik een heel boeiende – en eigenlijk ook erg veronrustende – reportage gezien op Canvas, Panorama nl. ‘Hormoonverstoorders’.

De originele uitzending dateert al van een aantal maanden geleden maar ik heb het afgelopen weekend pas via mijn opnames bekeken.

Zonde, ik wou dat ik dat eerder had gedaan!

Ik ben er even stil van geweest.

Zonder het goed en wel te beseffen krijgen we volgens de wetenschappers dagelijks heel wat schadelijke stoffen binnen die onze hormoonbalans verstoren.

Hierdoor heb je een grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen, ADHD, overgewicht, diabetes, kankers, een mindere ontwikkeling van de hersenen bij foetussen, …

Het lijstje is niet bepaald kort!

Deze stoffen worden EDC’s genoemd – of endocrine disrupting chemicals – en komen voor in zeer veel producten die we dagelijks gebruiken:

Cosmetica en verzorgingsproducten, bodylotions, zonnecrèmes, maar ook in onderhoudsproducten, plastic speelgoed, yoghurtpotjes en verpakkingen van voedingsmiddelen (bijvoorbeeld plastic waterflessen), pesticiden, …

Ik was redelijk geschokt na het kijken van deze reportage. Brengen we werkelijk – onbewust – zoveel schadelijke stoffen in ons lichaam?

Deze stoffen horen duidelijk niet thuis in ons lichaam en veroorzaken daar heel wat ziektes en kwaaltjes, zo bewijzen de wetenschappers.

Klik hier (of op de afbeelding hier beneden) om de reportage van Panorama zelf te bekijken

Waarom is het nu zo onrustwekkend?

Onze hormonen regelen vrijwel alle processen in ons lichaam, van de energiehuishouding over de spijsvertering tot onze vetverbranding.

Wanneer dit natuurlijke systeem verstoord wordt door agressieve stoffen die dezelfde structuur hebben als hormonen, is het niet erg moeilijk om te begrijpen dat het een groot probleem voor onze gezondheid is.

Wat kan je doen om zo weinig mogelijk EDC’s binnen te krijgen?

1. Lees de etiketten.

Kijk uit naar ftalaten (bisftalaat, dibutylftalaat en benzylbutylftalaat), Bisphenol A en parabenen.

2. Eet zoveel mogelijk vers voedsel, zonder etiket.

Sommige gezondheidexperts zeggen: “als het een etiket nodig heeft, is het geen echt voedsel”.

3. Let op met plastic verpakkingen voor drank en voedsel.

Flessenwater in plastic flessen zou een hoge concentratie aan bisphenol A hebben. Kies dus voor glazen flessen of schaf een degelijke waterfilter aan voor kraantjeswater.

4. Kies voor verzorgingsproducten op natuurlijke basis, zonder parabenen en ftalaten.

Veel verzorgingsproducten kan je gemakkelijk zelf thuis maken, met enkel 100% natuurlijke producten. Ze zijn niet alleen veel beterkoop, meestal werken ze ook nog eens beter dan die dure crèmes en lotions.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

4 "onbekende" stoffen voor een mooie, egale huid

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie, gezonde huid van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie

Omdat ik heel vaak vragen krijg over huidverzorging op latere leeftijd, heb ik het (gratis) “Stappenplan voor de rijpere huid" gemaakt. Hierin ontdek je hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten.