Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is hyaluronzuur, en waarom wordt het hét anti-aging ingrediënt genoemd?

Hyaluronzuur mag niet ontbreken in jouw verzorgingsproducten als je de tekenen van huidveroudering wil verminderen.

Hyaluronzuur is een polysaccharide (suiker) dat in het bindweefsel van de huid aanwezig is en dat ons lichaam van nature produceert.

Het houdt onze huid gehydrateerd en veerkrachtig omdat het tot 1000x keer zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden, dat daarna geleidelijk in de huid vrijkomt.

Hierdoor zorgt hyaluronzuur voor een langdurige hydratatie terwijl het de huid een stevige, volle textuur geeft en fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar maakt.

Een huid die een tekort aan vocht heeft, veroudert immers sneller en toont meer en diepere rimpels.

Enkele redenen waarom je hyaluronzuur zou moeten gebruiken

Hyaluronzuur injecties of als ingrediënt in huidverzorgingsproducten?

Plastisch chirurgen injecteren hyaluronzuur om een slappe huid steviger te maken, maar de voordelen haal je ook wanneer je een moisturizer met hyaluronzuur aanbrengt. 

Dan hoef je geen pijnlijke behandeling te ondergaan (die je regelmatig moet herhalen)

Denk er aan dat het 1000x zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden: jouw huid zal er al snel voller en veerkrachtiger uit gaan zien wanneer je een crème met hyaluronzuur aanbrengt.

Wie kan hyaluronzuur gebruiken?

Omdat de vochtbalans in de huid zo belangrijk is om huidveroudering tegen te gaan, kan eigenlijk iedereen hyaluronzuur gebruiken.

Wanneer we ouder worden produceert ons lichaam steeds minder hyaluronzuur, dus het wordt aangeraden aan iedereen die de tekenen van huidveroudering wil verminderen.

Is het wel veilig in gebruik?

Als je de naam hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een bijtend zuur dat de huid beschadigt, verbrandt of chemisch peelt, maar dat is allemaal niet het geval.

Het levert net een zachte, lange hydratatie aan de huid op een veilige, lichaamseigen manier. Je brengt geen vreemde stoffen in jouw huid maar vult tekorten aan van een stof die ons lichaam zelf produceert.

In deze video zie je hoe het werkt voor onze huid en welke voordelen het biedt.

De voordelen van hyaluronzuur voor onze huid

Hydratatie

Hyaluronzuur heeft het vermogen om water aan te trekken en vast te houden, waardoor het de huid intens hydrateert. Dit helpt bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van droogheid.

Huidveroudering

Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van hyaluronzuur in de huid af.

Dit leidt tot overmatig rimpels, fijne lijntjes en de huid verliest haar stevigheid.

Hyaluronzuur in huidverzorgingsproducten kan helpen om de huid te verstevigen, rimpels te verminderen en een frisse uitstraling te behouden.

Gezonde gewrichten

Het is niet enkel goed voor onze huid: ook in andere delen van ons lichaam heeft het een belangrijke functie. 

Zo wordt het regelmatig ingezet bij de behandeling van gewrichtsproblemen zoals osteoartritis. Het fungeert namelijk als “smeermiddel” en schokdemper in onze gewrichten. 

Hierdoor wordt de mobiliteit beter en de pijn minder.

Betere wondgenezing

Hyaluronzuur kan de wondgenezing bevorderen doordat het een vochtige omgeving creëert, die gunstig is voor het herstel van het huidweefsel.  

Dit kan helpen om littekens te verminderen en het genezingsproces te verkorten.

Ontstekingsremmend

Hyaluronzuur heeft (milde) ontstekingsremmende eigenschappen. Dit draagt bij aan het verminderen van irritatie en roodheid van de huid.

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van hyaluronzuur?

Tijdelijk effect

Het hydrateert de huid door vocht aan te trekken en vast te houden. Dit kan echter slechts een tijdelijk effect hebben. Zeker als de omgeving erg droog is (of als jouw huid van nature weinig vocht vasthoudt).

In sommige gevallen kan hyaluronzuur ook snel worden afgebroken door enzymen in onze huid, waardoor het hydraterende effect van erg korte duur kan zijn.

Allergische reacties

Hoewel allergische reacties op hyaluronzuur zeldzaam zijn, kunnen sommige mensen toch overgevoeligheid of reageren. Dit kan leiden tot huidirritatie, roodheid, jeuk of zwelling.

Contacteer altijd een professional als je een allergische reactie ervaart.

Gebruik in verkeerde concentraties

Als hyaluronzuur in te hoge concentraties wordt gebruikt, kan het de huid overmatig hydrateren en leiden tot een zwaar of plakkerig gevoel. 

Het is belangrijk om verzorgingsproducten met de juiste concentratie hyaluronzuur te kiezen.

Kostprijs

Kwalitatieve skincare producten met hoge concentraties hyaluronzuur kunnen prijzig zijn, maar meestal is het zijn prijs wel dubbel en dik waard.

Is hyaluronzuur goed voor je gezicht?

Hyaluronzuur is goed voor het gezicht: het houdt veel vocht vast in de huid, waardoor deze er vrijwel meteen frisser en stralender uitziet. Een gezonde huid is een gehydrateerde huid.

Hoe vaak mag je hyaluronzuur gebruiken?

Veel lezeressen slaan een beetje in paniek als ze het woord “zuur” horen en denken dat het hun huid gaat beschadigen als ze het te vaak gebruiken.

Geen paniek: hyaluronzuur is volledig veilig in gebruik. Je mag het iedere dag gebruiken, zelfs tweemaal per dag is geen enkel probleem.

Wat is beter voor onze huid: hyaluronzuur of retinol?

Beide ingrediënten hebben een gunstige invloed op de huidveroudering. Maar welk ingrediënt moet je nu kiezen in jouw verzorgingsproducten, retinol of hyaluronzuur?

Vanaf welke leeftijd moet je hyaluronzuur gebruiken?

Sommige lezeressen vragen zich af vanaf welke leeftijd je kan starten met hyaluronzuur.

Wel… eigenlijk kan het op verschillende leeftijden gebruikt worden, afhankelijk van de staat van jouw huid. Iedere huid is immers anders en huidveroudering kan bij vrouwen op verschillende manieren optreden.

Groetjes,

Amy