Ken jij deze 5 voordelen van chiazaad al?

Chiazaad heeft de laatste jaren énorm aan populariteit gewonnen.

Ook bij mij :-) sinds ik op de hoogte ben van al mijn voedselintoleranties staat de chiazaadpudding/chiazaadgel hier regelmatig op het menu.

Ondanks hun kleine formaat zijn deze zaden een rijke bron van antioxidanten, omega 3-vetzuren, oplosbare vezels en belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam.

Deze voedingswaardes hebben geleid tot de kwalificatie als een ‘superfood’.

Wat zijn de voordelen van chiazaadpudding/chiazaadgel?

1. Het werkt hydraterend.

Je weet ondertussen al wel dat je je lichaam op alle mogelijke manieren dient te hydrateren. Chiazaad helpt je lichaam hierbij, dankzij de combinatie van water met mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer.

Als je vaak sport helpt chiazaad je op deze manier de mineralen weer aan te vullen die verloren zijn gegaan tijdens het sporten.

2. Het verbetert je humeur.

Handig ;-) Chiazaad bevat een ruime hoeveelheid tryptofaan, een essentieel aminozuur dat is gerelateerd aan het vrijkomen van serotonine in de hersenen en een beter humeur!

Als je regelmatig chiazaadgel of pudding eet stimuleer je op die manier de productie van deze neurotransmitters en zet je de rem op stress en spanning.

3. Het ondersteunt het afvallen.

Eigenlijk is dit heel logisch: de zaadjes zwellen op in water, hierdoor wordt het een soort gel/pudding.

Op deze manier zorgt het chiazaad ervoor dat je niet meer calorieën eet dan je nodig hebt. De pudding/gel neemt ook in je buik aan omvang toe en onderdrukt zo de eetlust voor langere tijd.

Daarbij bevat het voedingsstoffen en andere actieve stoffen die de werking van het spijsverteringssysteem en de stofwisseling ondersteunen.

4. Het controleert je bloedsuikerspiegel.

De voedingsstoffen in chiazaad verlengen niet alleen het gevoel van voldaan te zijn, maar ze helpen ook bij het vertragen van omzetting van koolhydraten in eenvoudige suikers in het spijsverteringsstelsel.

Regelmatig chiazaad aan je eetpatroon toevoegen helpt je zo je bloedsuikerspiegel beter te controleren en minder last te hebben van pieken en dalen.

Chiazaad bevat ook het aminozuur glutaminezuur, dit kan door je lichaam eenvoudig worden omgezet in glucose, waardoor je ook meer energie én een beter gevoel krijgt.

5. Het verbetert de spijsvertering.

Chiazaad eten is een geweldige manier om indigestie en een verhoogde zuurtegraad te bestrijden.

De voedingsstoffen in chiazaad regelen je darmfunctie en handhaven de pH-balans van je lichaam om de opbouw van gifstoffen en constipatie te voorkomen.

Hoe maak je chiazaadpudding/chiazaadgel?

Heel gemakkelijk :-)

Het enige dat je nodig hebt is chiazaad en water. Neem ongeveer 100 gram chiazaad en een halve liter water.

Voor pudding meng je de chiazaden en het water gewoon. Laat dit minstens een uurtje staan, zodat de zaadjes kunnen opzwellen

Voor de gel doe je de chiazaden in een blender, giet je het water erbij en mix je het totdat er een gladde textuur ontstaat. Wacht een paar minuten, mix het opnieuw en laat het ongeveer een halfuurtje staan totdat de gel ontstaat.

Hierna kan je het aan eender welk gerecht toevoegen: fruit, warme en koude ontbijtgranen, yoghurt, zelfs aan cake of brood, …

Smakelijk :-)

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy