Last van couperose/rosacea? Deze natuurlijke middeltjes helpen!

Krijg jij ook snel rode wangen? Misschien van een glaasje wijn? Of als je pikant hebt gegeten?

Dat kan al een eerste indicatie zijn dat je misschien couperose/rosacea hebt…

Dagelijks krijg ik vele mailtjes van lezeressen. Wat me opvalt is dat veel vrouwen last hebben van rode wangen, droge wangen, roodheid in het gelaat, soms gepaard met acne.

Dus besloot ik op zoek te gaan naar hulp.

Wie kan couperose krijgen?

Iedereen!

Iedereen kan op een bepaalde leeftijd last krijgen van couperose. Hoe couperose exact ontstaat is niet bekend.

Mensen met een lichtere huid hebben wel sneller last van deze over-enthousiaste bloedvaatjes. Ook mensen die zich vaak (onbeschermd) blootstellen aan UV-straling lopen meer risico.

Couperose gaat vaak gepaard met rosacea. Echter, het grote verschil zit dat je bij rosacea ook nog last hebt van acne-achtige symptomen en een algemene roodheid verschijnt.

Wat kan je doen aan couperose?

Veel mensen die last hebben van couperose of rosacea willen liever niet met zware medicijnen beginnen zoals antibiotica of allerlei zalfjes  voorgeschreven door de dermatoloog.

Sommige mensen met extreme couperose zijn zelfs genoodzaakt om heel zware medicatie te gebruiken die normaal gesproken voorgeschreven worden voor agressieve acne.

Nadeel: Een te hoge dosis kan je huid uitdrogen en voor vrouwen is het zelfs gevaarlijk!

Natuurlijk zijn er een paar standaard tips om couperose ‘niet erger’ te maken. Hou in het achterhoofd dat deze trucs wél helpen, mààr ze het probleem niet oplossen.

  • Vermijd sauna’s
  • Gebruik geen agressieve vezorgingsproducten (peelings) maar kies voor natuurlijke/minerale producten
  • Vermijd te warme huiskamers/open haarden, droge lucht is niet goed voor een couperose huid
  • Douche niet te warm, reinig je gelaat nooit met warm water, lauw water is veel beter
  • Vermijd alcohol en roken

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen ‘bewerkte’ voedingsmiddelen en couperose.

Vooral gluten en snelle koolhydraten kunnen rosacea veroorzaken, ook voedsel met histamine kan dit verergeren.

Uit ervaring weet ik dat ook voedselintoleranties een invloed kunnen hebben op je huid en de ontwikkeling van couperose, dit door problemen in de spijsvertering.

Zoals zoveel andere huidproblemen kan rosacea erger worden of zelfs volledig veroorzaakt worden door problemen met je spijsvertering.

Een aantal natuurlijke middeltjes!

Appelazijn wordt gebruikt voor verschillende huidaandoeningen waaronder ook couperose/rosacea.

Uitgangspunt is dat het de spijsvertering bevordert waar veel mensen met couperose of rosacea een probleem mee hebben. Ook bevordert het het zuur in de maag die vaak bij deze mensen vaak ontbreekt.

Doe een geutje appelazijn in een groot glas water en drink dit iedere ochtend. In sommige gevallen wordt het zelfs op de huid gesmeerd om roodheid tegen te gaan.

Acidophilus is een bacterie die ervoor zorgt dat er een balans is in de darmflora. Zodra je hier een tekort aan hebt kunnen er tal van problemen ontstaan waaronder couperose/rosacea. Je kunt deze bacterie vinden in natuurlijke(!) witte yoghurt met een zogenaamde levende cultuur.

Zoethout staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking en functioneert daarnaast als een antioxidant. Het heeft in crème vorm een positief effect op roodheid.

Kamille en rozenbottel bevatten allerlei kalmerende bestanddelen en voedingsstoffen die goed zijn voor de overgevoelige en roodachtige huid.

Daarnaast wijzen steeds meer onderzoeken op het feit dat couperose/rosacea begint bij mensen die een tekort hebben aan bepaalde aminozuren.

Vooral lysine, histidine, asparagine en serine zouden hier een grote rol in spelen. Ik voeg hieronder even een mail toe van Colinde, zij is al meer dan een jaar overtuigd van de voordelen van aminozuren voor haar huidprobleem.

Aminozuren staan vooral bekend als belangrijke bouwstenen om je lichaam te helpen zichzelf te repareren en onderhouden.

Van de 20 aminozuren speelt lysine hierin de belangrijkste rol in de collageenproductie.

Collageen is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de menselijke huid en is dus verantwoordelijk voor de stevigheid, elasticiteit en gezondheid van je huid.

Bij een tekort aan lsyine kunnen huidproblemen zoals couperose en rosacea uitbreken. Wil je dat voorkomen, doe je er goed aan om jouw voorraad lysine op peil te houden door dagelijks 6 tabletjes Beauty Essentials in te nemen.

Meer informatie over aminozuren en hun (belangrijke) rol in ons lichaam, vind je in dit artikel.

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy