shop

account

zoeken

Lente in het land – moet je nu écht al smeren?

Daar is de lente, daar is de zon!

Maar hoe schadelijk is deze eerste lentezon voor ons? Waarom is het belangrijk om ons nu al goed in te smeren? En mogen we zonnecrème van vorig jaar eigenlijk nog wel gebruiken?

De komende dagen mogen we prachtig lenteweer verwachten, gisteren was het nog wat fris, maar de zon heeft al goed haar werk gedaan. Mijn kinderen keken wat vreemd op toen ik hen even terug naar binnen riep om in te smeren…

‘Hè, mama, nu al insmeren, het is toch niet zoooo warm?’

Die eerste zonnestralen zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Onze huid is na de winter éxtra gevoelig voor de zon, omdat ze nog niet voldoende eigen bescherming heeft kunnen opbouwen.

Ja, de eerste mopjes over witte melkflessen zijn ook al gepasseerd ;-)

Is de zon in de lente ook al schadelijk?

Dat is een vraag die ik de afgelopen weken vaak heb binnengekregen via het contactformulier.

Onbeschermd in deze eerste lentezon zitten is geen goed idee, omdat het vroegtijdige huidveroudering in de hand werkt, ik denk aan rimpels en huidverslapping als belangrijkste gevolgen.

Het kan ook voor meer pigmentvlekken zorgen én het allerbelangrijkste, het kan ook het risico op huidkanker vergroten.

Wat is dan de remedie?

Bescherm je huid goed, ook al kom je maar een kwartiertje of half uurtje in de zon. Al voelt het nog niet heel warm aan, zoek toch ook regelmatig de schaduw op en draag eventueel een zonnehoed of pet. Gooi ook niet meteen al je kleding met lange mouwen op zolder, laat die open topjes nog even achterwege en bescherm je armen goed.

En dan vooral – smeer je in met zonnecrème!

Of je verbrandt of niet, heeft niets te maken met hoe warm het buiten is, maar wel met de sterkte van de UV-straling van de zon. Hoe sterker die is, hoe sneller je zult verbranden.

Dat is de reden waarom je in de zomer tijdens het weerbericht vaak de waarschuwing ziet voor de UV index. Is je dat nog nooit opgevallen? Let maar eens op vanaf nu ;-)

Een vraag die ik regelmatig krijg tijdens zomermaanden is:

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen UVA en UVB stralen?

  • UVA-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer. Ze dringen door de wolken en ook door glas, maar vooral erg diep in de huid. Ze produceren vrije radicalen die je huidcellen op lange termijn kunnen beschadigen. UVA-stralen zorgen voor veroudering, pigmentstoornissen, de ontwikkeling van huidkanker en zonneallergieën.
  • UVB-stralen (met de ‘B’ van ‘burning’) vormen maar een klein percentage van de UV-stralen die de aarde bereiken. Ze kunnen in de opperhuid dringen en zorgen ervoor dat je huid kan verbranden.

De vragen houden nog niet op, zeker niet onbelangrijk om te weten:

Mag ik mijn zonnecrème van vorig jaar nog steeds gebruiken?

Voor je je insmeert, is het inderdaad belangrijk om eerst de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème te controleren. Het aantal maanden dat hij goed blijft na opening, wordt aangegeven met een cijfer en de letter ‘M’ (van ‘maanden’).  Meestal zijn dat 12 maanden.

Is hij vervallen, dan kan de schadelijke UV-straling je huid alsnog aantasten, ondanks het insmeren.

De UV-filters die erin zitten, breken na een tijdje af, waardoor de crème je huid minder goed zal beschermen. De crème zal nog wel beschermen, maar in mindere mate, je moet dus wat vaker smeren, hou hier rekening mee.

Voor de eerste lentezon kan dit nog voldoende zijn, maar voor een felle zomerzon neem je best het zekere voor het onzekere en schaf je toch best een nieuwe tube aan.

Gisteren liet ik je in een artikel ook al kennismaken met een aantal manieren om zelf zonnecrème, lotion, en olie te maken. Zeker de moeite waard om even te herlezen:

‘Maak zelf deze natuurlijke zonnecrème’.

Hou ook rekening met het volgende…

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie en gezonde huid – mét een mooi egale en gezonde kleur – van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie.

Groetjes,

Amy x

Deel dit artikel met jouw vriendinnen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je dit stappenplan graag gratis wil ontvangen, klik dan op de knop hier beneden.

4 simpele tips voor een mooie, stevige en gezonde huid

in slechts 4 minuten per dag