skip to Main Content

Migraine tijdens de overgang

Het is deze week de week van de migraine, dus ik vond het wel een artikel waard.

Zeker omdat migraine tijdens de overgang nog een relatief onbekend fenomeen is… terwijl het net in deze periode meer vrouwen treft.

Zo wordt je met je klachten vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Of, in dit geval, van de neuroloog naar de gynaecoloog.

De neuroloog zegt: ‘Mevrouw, voor hormonen moet u bij de gynaecoloog zijn’.

En de gynaecoloog zegt dan weer: ‘Ja, maar voor migraine moet u toch echt bij de neuroloog zijn’.

Wat moet je dan doen?

Migraine komt het meest voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. De levensfase waarin er grote hormonale veranderingen plaatsvinden.

Vrouwen met migraine krijgen vlak voor hun menstruatie vaak meer hoofdpijn, wanneer de productie van vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron terugloopt.

De overgangsjaren worden gekenmerkt door onstabiele schommelingen van oestrogeen en progesteron. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens deze periode (tussen 45e en 65e jaar) ernstige hormonale migraine heel vaak voorkomt.

Veel vrouwen krijgen ineens, voor het eerst, te maken met ernstige hormonale migraine tijdens hun menopauze. Bij vrouwen die reeds menstruele migraine hadden, treedt een forse verslechtering op, terwijl de menstruatie maandenlang wegblijft.

De migraineaanvallen kunnen een hoge frequentie hebben (bijvoorbeeld 3 tot 5 keer per maand), en als je weet dat elke aanval meerdere dagen kan duren, dan begrijp je ook dat dit zeer zwaar is… En dat dit grote gevolgen kan hebben voor je werk, maar ook voor je sociale leven!

Een oplossing is er nog niet echt.

Je kan wel allerlei medicatie tegen overgangsklachten innemen. En dat is prima tegen klachten als opvliegers, emotionele schommelingen en dergelijke. Maar het is helaas weinig succesvol tegen hormonale migraine.

Ik probeer even kort uit te leggen wat die hormonale veranderingen allemaal teweeg kunnen brengen in je lichaam en hoe het komt dat deze voor zo’n vervelende hoofdpijn kunnen zorgen.

Hormonen kunnen bepaalde organen aanzetten tot bepaalde acties als daar een reden voor is en het zijn signaalstoffen die via de bloedbanen aan de organen worden afgegeven. Het orgaan moet dan natuurlijk wel het hormoon ‘willen’ opnemen.

Wanneer het hormoon wordt opgenomen zal er een bepaalde werking in gang worden gezet of stopgezet.

Klinkt allemaal ingewikkeld, lees het gerust nog eens na, maar dit is zowat de meest eenvoudige manier waarop ik het kan uitleggen (en zelf begrijp).

Wanneer je hormonen niet meer in balans zijn, wanneer er dus een tekort of een overschot aan bepaalde hormonen is, dan kunnen er vreemde dingen gebeuren – zoals migraine.

Als je de 50 jaar (eigenlijk al veel vroeger) gepasseerd bent kan je de hulp van supplementen gebruiken in de strijd tegen je hormonen.

Iedereen weet dat vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor een goede werking van het lichaam. Maar wat bijna niemand weet, is dat aminozuren minstens zo belangrijk zijn. Het zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam.

Jouw lichaam kan (onder andere) pas een goede hormoonbalans in evenwicht houden als het voldoende van deze bouwstenen heeft.

De uitleg hiervoor is simpel: ons lichaam is constant bezig met zichzelf te vernieuwen.

Zelfs op dit moment zijn er duizenden processen in jouw lichaam bezig, waardoor miljoenen lichaamscellen vervangen worden door nieuwe cellen.

Je merkt er helemaal niets van maar jouw lichaam van vandaag is niet hetzelfde als jouw lichaam over een paar weken.

Wanneer er voldoende aminozuren beschikbaar zijn, is er helemaal geen probleem.

Maar het menselijk lichaam neemt al vanaf ons 35ste ongeveer steeds minder aminozuren op uit voeding en ook de productie in ons lichaam vermindert dan.

Daarom is het heel erg belangrijk  voor een goede gezondheid om jouw lichaam aan te vullen met kwalitatieve aminozuren.

Klik hier verder om meer te lezen over de belangrijke functie van aminozuren in ons lichaam.

Meer energie en een betere verbranding?

TheeTox is een milde, 100% natuurlijke detox thee zonder laxeermiddelen. Het helpt bij afslanken en ondersteunt de reinigende werking van jouw lichaam

Klik hier voor meer informatie

Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy

GEEF ME 5 DAGEN… EN IK LEER JE HOE JE EEN MOOIE, EGALE HUID KRIJGT 

Door jouw huid op de juiste manier te verzorgen, kan je ze er egaler, zachter en mooier laten uitzien. Ik heb een “Stappenplan voor de rijpere huid” gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen naar jouw mailbox sturen.

Ik respecteer jouw privacy: jouw gegevens worden veilig opgeslagen en nooit met derden gedeeld. Je geeft me  toestemming om je mijn stappenplan en nieuwsbrief te sturen.

x