Moet jij ‘s nachts vaak opstaan om te plassen? Op deze manier kom je er van af!

Ik denk dat ik niet de enige vrouw ben die er vaak last van heeft: ‘s nachts plots wakker worden en moeten plassen. En dan begint het – je ligt net zo lekker warm onder de dekens, heerlijk knus en dan begin je te twijfelen.

Sta je op om naar het toilet te gaan? Of denk je dat je het kan negeren en probeer je terug in slaap te geraken? … Om dan even later toch (meestal geërgerd) op te staan voor je toiletbezoek!

Herkenbaar? Nachtelijk plassen kan je blijkbaar afleveren.

Hier moet ik meer van weten :-)

Nocturia – jawel, er bestaat een naam voor het nachtelijke plasprobleem – komt vrij vaak voor, en vrouwen hebben er meer last van dan mannen.

Hebben wij dat weer!

Een Amerikaans onderzoek stelde vast dat 44% van de vrouwen tussen 20 en 40 jaar minstens één keer per nacht naar het toilet gaat, en 18% van de vrouwen maar liefst twee keer uit bed komt voor een plaspauze.

Voor mij is het vrij normaal dat ik bijna iedere nacht een keertje moet opstaan. Maar dat is het blijkbaar niet. De onderzoekers zeggen dat het niet is omdat iets vaak voorkomt dat het ook normaal is.

Niet alleen is ‘s nachts moeten plassen vervelend, je tast ook je slaapkwaliteit aan waardoor je minder energie en concentratie hebt overdag en op termijn je gezondheid in gevaar brengt. Bovendien kan nocturia een symptoom zijn van een dieperliggend probleem.

Om een oplossing te vinden voor dit probleem is het eerst en vooral belangrijk om de oorzaak te kennen.

Dan moet je je eerst eens de vraag stellen of je denkt dat je een slaapprobleem of een blaasprobleem hebt? Ben je plots wakker geworden omdat je dringend moest plassen, of werd je eerst wakker voor je besefte dat je naar het toilet moest?

Je brein heeft een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat je slaapcyclus normaal gezien niet onderbroken hoeft te worden om te gaan plassen. Vaak worden vrouwen gewoon wakker uit een onrustige slaap, en omdat ze dan toch wakker zijn gaan ze maar meteen plassen. Als dat het geval is, heb je misschien eerder een slaapprobleem en geen blaasprobleem.

Hieronder een aantal tips:

Eerst en vooral, ga ALTIJD plassen voor je gaat slapen. Klinkt logisch, maar niet iedereen doet het, gewoon – omdat je op dat moment niet de behoefte hebt dat je moet plassen.

Ik moet mijn kinderen op sommige avonden écht verplichten om te gaan plassen voor ik hen slapen leg. ‘Maar mama, ik moet echt niet, ik kan niet plassen hoor’ – om dan met een gezicht vol ergernis naar mij toe op het toilet te gaan zitten en warempel… toch te plassen ;-)

Hier kan je ook rekening mee houden:

Als je vaak ‘s nachts moet opstaan is dit waarschijnlijk een teken dat je te veel drinkt in de uren voor je gaat slapen, vooral dan cafeïne en alcohol. Klinkt ook vrij logisch, maar toch…

‘s middags cafeïne drinken maakt je blaas blijkbaar overactief, waardoor je vaker moet plassen.

Help!

Drink je ‘s avonds graag een glaasje wijn of gin tonic voor de tv? Een biertje bij het avondeten? Dan denk je toch maar beter even na als je van je nachtelijke tripjes naar het toilet af wil.

Alcohol drinken in de uren voor het slapengaan zorgt er voor dat je slaapritme ‘s nachts onderbroken wordt, waardoor je wakker wordt en denkt te moeten plassen.

Zorg er daarom voor dat je vanaf zes uur ‘s avonds minder drinkt en beperk je cafeïne-inname tot de voormiddag.

Ok, cafeïne stop is hier al ingelast ;-)

Nog een tip die ik je wil meegeven, eentje waar elke vrouw haar voordeel uit kan halen, is het versterken van de bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen zowel voor het ophouden van je plas als voor het volledig kunnen leegmaken van de blaas als die vol zit.

De oefening die je het best kan doen is de kegeloefening.

Ga op je rug liggen, buig je knieën en zet je voeten op de grond. Beweeg je heupen omhoog totdat je van je nek tot je knieën één rechte lijn vormt, en laat ze weer zakken. Herhaal dit vijftien keer en doe drie setjes.

Op deze manier:

kegeloefening

Leuk extraatje om je te motiveren voor wat oefeningen: wie deze spieren traint kan ze ook inzetten tijdens de seks en een orgasme intenser maken ;-)

Helpen deze tips je allemaal niet?

Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Frequent ‘s nachts moeten plassen kan wijzen op diabetes of hartproblemen, of het kan een symptoom zijn van een verzakte baarmoeder of een ontstoken blaas.

Blijf er niet mee zitten, want je nachtrust is te veel te belangrijk om die telkens te moeten onderbreken voor een kleine plasplauze.

Bronnen: hln.be en viva.nl

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?