Moeten we het berekenen van onze ‘BMI’ overboord gooien?

Gisteren ging het bij alle nieuwsuitzendingen over het nieuwtje rond ‘overgewicht’.

Meten of je overgewicht hebt, doe je voortaan blijkbaar niet meer door je BMI te berekenen maar uit een nieuwe studie blijkt dat je beter je buikomtrek zou meten – want dat zegt meer over je gezondheid.

Hieronder kan je nog even bekijken hoe die BMI ook alweer bepalend was:

Schermafdruk 2014-09-09 11.13.45

Bron afbeelding: mens&gezondheid

Natuurlijk weten we al langer dat een dikke buik gevaarlijk kan zijn – je levensverwachting daalt, naarmate je buikomtrek toeneemt.

Het nieuwe onderzoek adviseert om slechts half zo breed te worden als we groot zijn. We moeten dus minder op de weegschaal, en vaker met de lintmeter aan de slag.

Wat is een gezond gewicht?

Decennia lang is daarvoor naar het BMI verwezen, een berekening waarbij lengte en gewicht een belangrijke rol spelen. Maar de voorbije jaren is de omtrek van de buik nadrukkelijk in beeld gekomen, als betere indicatie voor gezondheid.

Een vrouw van 1,70 m mag dus een buikomtrek van 85 centimeter hebben, en een man van 1,90 meter deint bij voorkeur niet verder uit dan 95 centimeter.

Dokter Margaret Ashwell, co-auteur van de studie bracht ook de risico’s in kaart van ‘een buikje’:

Is de ratio buikomtrek/lengte geen 50% (dus de helft) maar 60%, daalt de levensverwachting van een dertigjarige vrouw met 1,4 jaar, bij een man met 1,7 jaar. Zo gaat dat in stijgende lijn: is je buikomtrek 80% van je lengte, dan riskeert een dertigjarige man 20,2 jaar van zijn leven, een vrouw 10,6 jaar. Je buikomtrek meten is een snel en simpel, maar zeer efficiënt gezondheidsonderzoek. Meet bij voorkeur pal tussen je onderste rib en de bovenkant van je heup (de heupkam, zijdelings te voelen, red.).

Een ander onderzoek geeft volgende ‘neutralere’ buikomtrek aan:

Schermafdruk 2014-09-09 11.13.53

Bron afbeelding: mens&gezondheid

Geef eens toe? Heb jij na ‘het nieuws’ gisteren of na het lezen van dit artikel ook al naar de lintmeter gegrepen om de proef op de som te nemen? Was jij net zoals mij (niet zo aangenaam) verrast?

Ps: Ik zou 11 centimeter teveel buikomtrek hebben, terwijl mijn BMI 25,1 is. Ok, ik weet het, ik héb een klein beetje overgewicht en zou blij zijn met een paar kilootjes minder, maar schrok toch wel, want nu zou ik in de categorie ‘zwaar overgewicht’ zitten.

Ik heb mijn twijfels bij deze nieuwe meetmethode, zeker als je hier verder klikt naar een fragment uit het VTM nieuws van gisteren en ziet dat de (in mijn ogen) magere man al 9 cm te dik is volgens deze studie. Klik hier verder als je het fragment uit het VRT nieuws ook wil kijken (meer uitleg over wààr je nu juist moet meten).

Wat denk jij?

Laat het me zeker weten via de reacties onderaan het artikel of op mijn facebookpagina :-)

Bron: hln.be en knack.be

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?