Rustig worden door een juiste buikademhaling

De laatste weken ben ik behoorlijk emotioneel, heb ik last van stress, slaap (en ben) ik onrustig.

En op die momenten speelt mijn astma me weer even op. Dan adem ik heel erg kort, artsen noemen dat heel mooi ‘de borstademhaling’. Ik probeer er op te letten, maar op stressy momenten komt het altijd terug naar boven.

Hierbij is het probleem dat de spieren rond de ribben zich erg samentrekken en eigenlijk niet kunnen ontspannen. Waardoor er nog extra spanningen in het lichaam optreden die dan tot hyperventilatie en/of hartkloppingen kunnen leiden.

Als ik eraan denk probeer ik altijd even tot rust te komen en te ontspannen door ‘de buikademhaling’, een oefening die ook vaak toegepast wordt bij diverse therapieën. Bovendien krijg je er nog eens extra energie van en voel je je na afloop sterker.

Over het algemeen maken we gebruik van een combinatie van een buik- en borstademhaling. Om rustig te worden is juist de buikademhaling effectief. Anders dan bij de combinatie van de twee ademhalingen en de borstademhaling, kun je met de buikademhaling dieper ademhalen, wat tot ontspanning leidt.

Hoe doe je dat nu goed, de buikademhaling?

(Ik heb er lang moeite mee gehad om het goed te doen)

Om te beginnen kun je de ademhaling het beste liggend uitvoeren. Dan voel je goed wat je buik doet en ontspan je misschien ook beter. Als je deze ademhaling eenmaal onder controle hebt, kun je ook op een stoel gaan zitten of op de grond in kleermakerszit.

Hieronder kan je in de video zien wat ik bedoel:

Probeer (zeker in het begin) gemakkelijke kleding aan te trekken als je de buikademhaling gaat oefenen. Leg voor je eigen gemak een paar kussens onder je knieën in en vergeet even alles van de buitenwereld. Sluit je even op in je eigen cocon.

De oefening is makkelijker als je je handen op je buik legt, bol je buik goed bij het diep inademen. Laat bij het uitademen je buik weer zakken.

Voor mij voelde dit in het begin heel onnatuurlijk. Ik trok vroeger altijd mijn buik in bij het inademen – en zo schakel je onbewust eigenlijk terug over op die (verkeerde) borstademhaling.

Probeer het zeker eens uit (voor je naar kalmeermiddelen grijpt om rustig te worden!)…

Oefenen maar ;-)


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy