skip to Main Content

Snackgedrag verminderen met de als-dan methode

In mijn strijd tegen de overtollige kilo’s is mijn zwakke punt het snacken tussendoor en ’s avonds voor de televisie.

Een tijdje geleden kwam ik op de website van het Voedingscentrum een super tip tegen om dit te verminderen!

Het ALS-DAN plan…

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder ‘snacken’ wanneer zij hun slechte snackgewoontes veranderen volgens een als-dan-plan.

Veel mensen willen wel minder snacken, en zoeken naar manieren om dit gedrag te doorbreken. Uit onderzoek bleek dat te veel snoepen een vorm van gewoontegedrag is.

Verhoeven (de onderzoekster) wilde weten of dit gedrag kon worden veranderd met zogenoemde ‘implementatie intenties’.

Mensen maken dan een plan waarbij de aanleiding van het snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief.

Als iemand bijvoorbeeld de hardnekkige gewoonte heeft om chips te eten bij het televisiekijken, dan kan hij het volgende als-dan-plan maken: ‘Als ik televisie kijk en ik heb trek, dan eet ik een appel.’

Verhoeven liet deelnemers zelfstandig plannen maken en aanpassen door drie stappen te doorlopen: plannen, monitoren en evalueren.

Deze strategie bleek zeer effectief. Na twee maanden aten mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder dan daarvoor. Ook aten ze gemiddeld meer groente en fruit tussendoor dan hun mededeelnemers in de controleconditie.

Verhoeven ontdekte daarnaast dat het beter is om niet meerdere als-dan-plannen tegelijkertijd te maken en ontwikkelde daarom het ‘Mijn Doel-tool’ – zo kan iedereen een persoonlijk als-dan plan maken.

Eerst hou je drie dagen bij wat je tussendoor snackt. Telkens als je een snack invult die je tussendoor hebt gegeten, krijg je vragen over de situatie waarin je deze at. Zo krijg je inzicht in jouw belangrijkste aanleiding om te snacken.

Vervolgens stel je je plan op en besluit je wat je voortaan doet als deze aanleiding zich voordoet.

De derde stap is het uitvoeren. Via Mijn Doel kun je je voornemen monitoren en evalueren. De tool kijkt na een week hoe het gaat en geeft eventueel suggesties om je voornemen wat aan te passen.

Gaat het goed, dan maak je een nieuw als-dan-plan. Iedereen kan gratis gebruikmaken van de Mijn Doel-tool, geweldig toch?

Meer energie en minder zin in zoet?

Greens Power is een “Superfood blend” met chlorella, gerstegras, spirulina, extracten van groenten en fruit, enzymen, vezels, probiotica, policosanol, acerola, Siberische ginseng en groene thee.

Dagelijks een glas ondersteunt de reinigende werking van jouw lichaam, vermindert zin in zoet, draagt bij aan een gezonde Ph-waarde, spijsvertering en darmflora en biedt massa’s energie. Klik hier voor meer informatie

Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy

GEEF ME 5 DAGEN… EN IK LEER JE HOE JE EEN MOOIE, EGALE HUID KRIJGT 

Door jouw huid op de juiste manier te verzorgen, kan je ze er egaler, zachter en mooier laten uitzien. Ik heb een “Stappenplan voor de rijpere huid” gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen naar jouw mailbox sturen.

Ik respecteer jouw privacy: jouw gegevens worden veilig opgeslagen en nooit met derden gedeeld. Je geeft me expliciet toestemming om je mijn stappenplan en nieuwsbrief te sturen. Je kan mijn privacyverklaring hier nalezen

x