skip to Main Content

Snackgedrag verminderen met de als-dan methode

In mijn strijd tegen de overtollige kilo’s is mijn zwakke punt het snacken tussendoor en ’s avonds voor de televisie.

Een tijdje geleden kwam ik op de website van het Voedingscentrum een super tip tegen om dit te verminderen!

Het ALS-DAN plan…

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder ‘snacken’ wanneer zij hun slechte snackgewoontes veranderen volgens een als-dan-plan.

Veel mensen willen wel minder snacken, en zoeken naar manieren om dit gedrag te doorbreken. Uit onderzoek bleek dat te veel snoepen een vorm van gewoontegedrag is.

Verhoeven (de onderzoekster) wilde weten of dit gedrag kon worden veranderd met zogenoemde ‘implementatie intenties’.

Mensen maken dan een plan waarbij de aanleiding van het snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief.

Als iemand bijvoorbeeld de hardnekkige gewoonte heeft om chips te eten bij het televisiekijken, dan kan hij het volgende als-dan-plan maken: ‘Als ik televisie kijk en ik heb trek, dan eet ik een appel.’

Verhoeven liet deelnemers zelfstandig plannen maken en aanpassen door drie stappen te doorlopen: plannen, monitoren en evalueren.

Deze strategie bleek zeer effectief. Na twee maanden aten mensen gemiddeld 190 kilocalorieën per dag minder dan daarvoor. Ook aten ze gemiddeld meer groente en fruit tussendoor dan hun mededeelnemers in de controleconditie.

Verhoeven ontdekte daarnaast dat het beter is om niet meerdere als-dan-plannen tegelijkertijd te maken en ontwikkelde daarom het ‘Mijn Doel-tool’ – zo kan iedereen een persoonlijk als-dan plan maken.

Eerst hou je drie dagen bij wat je tussendoor snackt. Telkens als je een snack invult die je tussendoor hebt gegeten, krijg je vragen over de situatie waarin je deze at. Zo krijg je inzicht in jouw belangrijkste aanleiding om te snacken.

Vervolgens stel je je plan op en besluit je wat je voortaan doet als deze aanleiding zich voordoet.

De derde stap is het uitvoeren. Via Mijn Doel kun je je voornemen monitoren en evalueren. De tool kijkt na een week hoe het gaat en geeft eventueel suggesties om je voornemen wat aan te passen.

Gaat het goed, dan maak je een nieuw als-dan-plan. Iedereen kan gratis gebruikmaken van de Mijn Doel-tool, geweldig toch?

4 "onbekende" stoffen voor een mooie, egale huid

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie, gezonde huid van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie


Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy

GRATIS EBOOK: 100% natuurlijke beauty middeltjes 

De beste (en goedkoopste) verzorging komt uit de natuur

x

Send this to friend