Tips bij huidirritatie door je mondmasker

Iedereen die vanaf nu reist met het openbaar vervoer, werkt in een winkel of een contactberoep heeft is verplicht om een (niet medisch) mondmasker te dragen.

Afgelopen vrijdag mocht ik terug naar mijn kapster, natuurlijk ook mét mondmasker op. De veiligheidsraad adviseert om zelf ook een masker te dragen als je met iemand in contact komt die vanwege het beroep niet op 1,5 m afstand kan blijven.

Dan luisteren we braaf ;-)

Mijn kapster was ook superblij dat ze terug mocht beginnen werken, het enige ‘issue’ dat ze had was het mondmasker, niet zozeer het dragen op zich, maar wel de hoofdpijn die ze ‘s avonds had na een hele dag werken met het masker op door het steeds opnieuw inademen van je eigen adem én de acné die het mondmasker veroorzaakte.

Hoewel wat acné, een droge huid en hoofdpijn natuurlijk een stuk minder erg zijn dan het coronavirus, is het natuurlijk wél fijn als je die huidproblemen voor kunt zijn.

Zo’n mondmasker is een echte broedplaats voor huidirritaties. Het is warm en vochtig door je eigen adem, het kan soms schuren en daarmee je huid flink irriteren. Vooral als je al een gevoelige huid hebt, is het niet echt fijn. Maar wat kleine aanpassingen aan je huidverzorging kunnen al een hoop problemen voorkomen.

1. Een proper mondmasker is écht een must

Ten eerste is het – zowel voor de bescherming tegen het coronavirus áls om huidirritaties te voorkomen – belangrijk dat je je mondkapje vaak genoeg vervangt of wast.

Gebruik je wegwerpmaskers? Die kun je écht maar één keer gebruiken, en moeten daarna weggegooid worden.

Een stoffen mondkapje kun je vaker gebruiken, maar moet na elke keer dat je hem gebruikt wel gewassen worden, liefst op 60°.

Als je dagelijks moet werken met een mondmasker is het dus aan te raden bij zowel wegwerp- als stoffen maskers een kleine voorraad in huis te hebben.

2. Draag géén make-up.

Ik weet dat het niet altijd leuk is om make-uploos te gaan werken, maar het is niet aan te raden als je de hele dag moet werken met je mondmasker. Hoe graag jij ook foundation of poeder en lippenstift (wat toch niemand ziet) op hebt, onder zo’n mondmasker kun je dat beter niet doen.

Het kan er namelijk voor zorgen dat je poriën éxtra snel verstopt raken, en dat kan dan weer zorgen voor irritatie en acne.

3. Was je gezicht een paar keer per dag.

Acné door je mondmasker komt vooral omdat dode huidcellen en olie je poriën weer in gaan door het mondmasker. Daardoor raken je poriën verstopt, en kun je puistjes krijgen. Om dit te voorkomen, kun je het beste je gezicht wassen voor én nadat je het mondmasker gedragen hebt, maar ook als je ‘s middags je middagpauze hebt, zodat olie en dode huidcellen van je gezicht gewassen worden.

4. Smeer een goed voedende dagcrème tegen een droge huid.

Hoewel de mondmaskers goed moeten aansluiten om besmetting te voorkomen, kun je voor je huid, het beste zorgen dat de stof niet direct tegen de huid aan zit. Dat is niet alleen een stuk comfortabeler, maar maakt de kans op een droge huid ook een stuk kleiner.

Als je mondmasker te nauw aansluit en zo alle natuurlijke oliën uit je huid opneemt, is de kans groot dat er huidirritatie ontstaat.

Die oliën zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat je huid niet uitgedroogd raakt, en er geen rode of jeukende en gevoelige plekken ontstaan.

Daarom is het belangrijk om je gezicht met een voedende dagcrème in te smeren, voor je het mondmasker draagt én voor de rest van de dag probeert om van je huid af te blijven.

Gebruik liefst een crème met natuurlijke ingrediënten om zo irritaties door ‘vreemde’ stoffen alvast te voorkomen onder je mondmasker.

Liefs,

Amy x

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?