Tips tegen opvliegers bij warm weer

Vandaag mogen we opnieuw van warme temperaturen genieten, hopelijk blijft ‘de zomer’ nog even in het land, want hier in België/Nederland weet je dat maar nooit… het kan zo voorbij zijn.

Ik weet dat de zomerse temperaturen niet altijd leuk zijn voor vrouwen in de overgang.

De warmte kan er namelijk voor zorgen dat je meer last hebt van opvliegers en andere overgangsverschijnselen.

Karin Stronk (hormoonspecialist) legt uit:

Onder invloed van hormonen, onder andere door afnemend oestrogeen, raakt het temperatuurcentrum in de hersenen ontregeld. De marge om het verschil te registreren tussen warm en koud wordt kleiner. Als je er gevoelig voor bent, zorgt warm weer sneller voor reactie: een opvlieger is het gevolg. Je krijgt het eerst warmer, bloedvaten gaan open staan en daarna gaat je lichaam flink transpireren om weer af te koelen. De thermostaat van een vrouw in de overgang is in de war. Ook andere overgangsklachten, zoals nachtelijk zweten, kunnen erger worden bij warm weer.

Wat kan je doen om dit tegen te gaan (of toch al een stuk te verminderen):

1. Let op je eten!

Vermijd vooral zwaar voedsel, let ook op met ‘natafelen’. Ook pittig voedsel, zure vruchten (denk ook aan het citroentje in je zomerdrankje), lightproducten, suiker en chocola laat je op deze momenten best even links liggen.

I know, het zijn allemaal zaken die ‘bij de zomer horen’ maar helaas wel je overgangsklachten kunnen uitlokken en verergeren.

Wat mag dan wel?

Peulvruchten: soja, linzen en bruine bonen.

Vis: alle soorten. Zalm, makreel, tong, tonijn en roodbaars.

Fruit: blauwe bessen, kiwi, appel en banaan.

Noten: alle soorten, zolang ze maar ongezouten zijn.

2. Let ook op met drinken!

Vermijd alcohol en frisdranken – weeral moeilijk met de zomerse temperaturen en de heerlijke bbq’s waar dit allemaal ‘bij hoort’. Probeer ook om maximum 2 tassen koffie te drinken op deze dagen.

3. Maak je slaapkamer overgang-proof!

Zorg voor luchtige stoffen, gebruik beddengoed van katoen of bamboe. Slaap ook liever niet op een matras van traagschuim, dat houdt veel hitte vast.

Ok, ik begrijp dat je nu niet meteen in een andere matras wil investeren, wat ook kan helpen is een ventilator plaatsen in je slaapkamer.

En heel handig: plaats koelelementen onder je kussen. Je kunt zelfs een koelbox naast je bed zetten, zodat je gebruikte koelelementen halverwege de nacht kunt omwisselen voor koude exemplaren.

Je nachtkleding is ook best van luchtige katoen. Deze tip is overdag ook handig: draag lichte en luchtige kleding.

4. Gebruik een kwalitatief én natuurlijk voedingssupplement!

Vrouwen in de overgang kunnen steeds minder goed tegen kunstmatige toevoegingen, daarom is het belangrijk om naast ‘puur’ te koken ook een puur voedingssupplement in te nemen.

Helaas zijn veel voedingssupplementen niet zo voedzaam… en bevatten ze vaak chemische toevoegingen, vulmiddelen enz.

Daarom lees ik altijd goed de etiketten en kies ik enkel voor 100% natuurlijke voedingssupplementen.

Wist je bijvoorbeeld dat je door het innemen van natuurlijke aminozuren al een deel van de overgangsklachten kan verhelpen/verminderen. Niet moeilijk als je weet dat aminozuren de bouwstenen van ons lichaam zijn…

Meer info over aminozuren en hoe het innemen ervan je kan helpen tijdens de menopauze? Klik hier verder.

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy