Vrouwen controleren borsten niet uit angst voor borstkanker

Het najaar staat naar jaarlijkse traditie weer helemaal in het teken van ‘Think Pink’ – de Nationale Borstkankercampagne.

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Hoe sneller borstkanker wordt opgespoord, hoe groter de kans op genezing.

Helaas blijkt uit een recent Brits onderzoek dat één op de drie vrouwen haar borsten niet zelf controleert, uit angst om iets erg te ontdekken.

En ik geef eerlijk toe dat ik zelf ook wel schrik heb om iets te ontdekken! En jij?

Van de 2000 ondervraagde vrouwen controleert de helft dan weer niet omdat ze niet geleerd hebben hoe ze dat moeten doen.

Schermafdruk 2014-09-11 14.32.14

Eén op de 2000 vrouwen ontwikkelt borstkanker tegen haar 29ste, en één op de 22 krijgt ermee te maken voor haar 60ste.

Regelmatig controleren – bij voorkeur minstens een keer per maand – is dus de boodschap, aldus professor Janet Reibstein.

Angst en stress zorgen niet altijd voor betere gewoonten, zeker niet wanneer je denkt dat je zelf niet veel risico loopt, het is belangrijk dat je op jonge leeftijd leert je borsten te controleren, op deze leeftijd word je je niet alleen bewust van je lichaam, het is ook een punt in je leven waarop je heel wat gewoonten aankweekt die een heel leven standhouden.

Terecht zo blijkt, want meer dan de helft van de vrouwen zegt dat ze vaker hun boezem zouden controleren als dat een onderdeel van hun ochtendroutine was. Experts zeggen al langer dat het belangrijk is dat vrouwen weten hoe hun borsten aanvoelen en er uitzien zodat ze veranderingen kunnen opmerken.

Een vroege diagnose van kanker kan levens redden, daarom is het belangrijk dat elke vrouw weet waar ze naar op zoek moet gaan.

Als je merkt dat je borsten anders aanvoelen of ze van uiterlijk zijn veranderd, stap je best naar de dokter. Doe dat zeker als je een van deze vijf veranderingen opmerkt: een knobbeltje of verandering in huidtextuur, uitslag of korstjes, een verandering in het uiterlijk van de tepels of vocht uit de tepels.

Wil je meer weten over borstkanker, preventie of Think Pink zelf, klik dan hier verder naar de Think Pink site.


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring te verbeteren