shop

account

zoeken

Waarom je ook zonbescherming in de herfst en winter moet gebruiken

Het mag dan al even herfst zijn, komend weekend gaat de zon nog even haar best doen, de weerberichten spreken op sommige plaatsen zelfs over een ‘mooi nazomer weekend’.

Op dat gebied denken we allemaal hetzelfde: ‘nog snel even die laatste stralen van het jaar meepakken voor de komende weken weer vol regen geboekt zijn’.

Belangrijk! Insmeren is nu nog even belangrijk.

Dat geldt ook voor de huid die al wat kleur kreeg deze zomer.

Natuurlijk moet je die SPF30-50 nu niet meer uithalen, maar het is wel belangrijk dat je een SPF gebruikt in je dagelijkse verzorging .

Is de uv-index nu echt nog zo hoog?

Naarmate de herfst en winter vorderen gaat de zon traditiegetrouw wat lager staan, hierdoor neemt de uv-intensiteit wel wat af.

Toch kan de uv-index nu nog gemakkelijk 4 halen. Dit cijfer geeft de zonkracht aan en hoe lang de onbeschermde huid kan worden blootgesteld aan uv-straling zonder rood te kleuren.

In Belgie en Nederland varieert de zonkracht van 1 wanneer de zon zich niet laat zien, tot ongeveer 8 à 9 in de felle zomerzon.

Als zonkracht 8 aangegeven wordt kan een onbeschermde huid al in slechts tien minuutjes tijd verbranden. In de herfst bij een uv-index van 4 is een half uurtje soms ook al voldoende om rood te kleuren.

Het is een groot misverstand bij veel vrouwen dat ‘een gekleurd huidje van de zomervakantie’ wel bescherming tegen roodheid biedt…

Ook wanneer het niet meer warm is buiten, op bewolkte dagen, of in de winter, bereiken uv-A stralen namelijk de huid. En deze stralen dringen dieper door. Daar voel of zie je niets van. Waar je huid van uv-B-straling rood en bruin zal worden, geeft uv-A geen ‘waarschuwing’. Maar ook deze straling is verantwoordelijk voor rimpels en pigmentvlekken.

De straling van de zon verhoogt niet alleen het risico op schade zoals huidkanker. Zonnestraling maakt ook oud! Maar liefst negentig procent van de verschijnselen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping, komt voor rekening van de zon. Insmeren is dus belangrijk om rimpels tegen te gaan

Als je zeker wilt zijn dat je huid geen verdere schade door de ‘ogenschijnlijk onschadelijke’ herfstzon oploopt dan gebruik je best vanaf uv index 3 een SPF10-SPF15 in je dagelijkse verzorging. Uv index 3 komt bij ons voornamelijk voor van maart tot eind oktober.

Hieronder kan je alvast een paar receptjes vinden voor een natuurlijke zonnecrème, een zonnemelk een een zonnebrandolie.

Verschillende basis oliën en butters hebben van nature uit al een mooie SPF en zijn daarom de perfecte basis voor een zelfgemaakte zonnecrème of voor gebruik in je dagelijkse verzorging.

 • kokosolie SPF 2-8
 • jojoba olie SPF 4
 • olijfolie SPF 2-8
 • macademia olie SPF 6
 • sesamolie SPF 20-25
 • wortelzaadolie SPF 35-40
 • sheabutter SPF 3-6

Recept voor zonnecrème

Wat heb je nodig?

 • 2 eetlepels kokosolie
 • 1 eeetlepel shea butter
 • 1 eeetlepel avocado olie
 • 1/2 koffielepel sesam olie
 • 1/2 koffielepel aloe vera gel
 • 20 druppels helichrysum etherische olie
 • 10 druppels lavandelolie

Hoe maak je het?

Laat de kokosolie au bain marie smelten. Voeg dan de sheabutter toe en laat dit in de warme kokosolie smelten. Daarna kan je de overige ingrediënten toevoegen en goed mengen.

Giet de olie in een zuiver potje dat je kan afsluiten en laat afkoelen. Als je de zonnecrème meeneemt op vakantie naar een warm land zal de olie vloeibaar zijn dus zorg ervoor dat je het potje zeker goed afsluit of in een plastieken zakje stopt.

Recept voor zonnemelk

Wat heb je nodig?

 • 40 gram shea butter
 • 60 gram sesamolie
 • 10 druppels rozenbottelolie
 • 20 druppels wortelzaadolie

Hoe maak je het?

Laat de shea butter langzaam au bain marie smelten (laat deze niet te warm worden, dan wordt ze korrelig). Voeg hieraan de sesamolie toe.

Meng dit heel goed met een roerstaafje of spatel totdat je een melk/lotion hebt. Als je de melk nog te dik vindt kan je wat extra sesamolie toevoegen, is het nog te dun dat voeg je nog wat extra shea butter toe.

Daarna mag je de rozenbottelolie en wortelzaad olie toevoegen en nog even goed doorroeren.

Giet de olie in een zuiver potje dat je kan afsluiten en laat afkoelen.

Recept voor zonnebrandolie

Wat heb je nodig?

 • 60 gram kokosolie
 • 40 gram macademia olie
 • 20 druppels duindoornolie
 • 20 druppels wortelzaadolie
 • 10 druppels vitamine E

Hoe maak je het?

Laat de kokosolie au bain marie smelten. Voeg dan de macademia olie toe en meng het zachtjes. Daarna kan je de overige ingrediënten toevoegen en goed mengen. Dit mengsel bewaar je best in een zuivere knijfles, aangezien het erg vloeibaar is.

Als je deze recepten maakt heb je ongeveer 100 ml zonneproduct. Je kan de receptjes natuurlijk ook verdubbelen of verdrievoudigen als je meer nodig hebt.

Deze recepten zijn allemaal heel fijn in gebruik. Wil je nog een extra geurtje toevoegen aan je zonnecrème dan kan dat met een etherische olie naar keuze, de meest gebruikte hier zijn lavendel en pepermunt. Let op dat je géén citroenolie gebruikt, deze is niet geschikt om in de zon te gebruiken.

Hou ook rekening met het volgende…

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie en gezonde huid – mét een mooi egale en gezonde kleur – van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie.

Groetjes,

Amy x

Deel dit artikel met jouw vriendinnen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je dit stappenplan graag gratis wil ontvangen, klik dan op de knop hier beneden.

4 simpele tips voor een mooie, stevige en gezonde huid

in slechts 4 minuten per dag