Waarom krijgen sommige vrouwen sneller grijs haar? En wat kan je er aan doen?

Weet jij nog het moment dat je je eerste grijze haar ontdekte?

Ik wel – op mijn 31e! Even schrikken, maar verder geen erg – een bezoekje aan de kapper en opgelost ;-)

Wanneer wordt je haar grijs?

Wanneer je grijs gaat worden, verschilt van persoon tot persoon.

Zo wordt de één al grijs als twintiger, terwijl de ander tot op heel erg hoge leeftijd zijn of haar eigen haarkleur blijft houden.

Ook is ‘grijs worden’ genetisch bepaald. Net zoals iemand bruine ogen van zijn of haar vader kan erven, zo is dat ook met de leeftijd waarop je grijs gaat worden.

Vroeger kregen vrouwen rond hun veertigste hun eerste grijze haren, maar vandaag blijkt de natuurlijke haarkleur al heel wat sneller te vervagen.

Een Britse producent van haarverzorgingsproducten deed onderzoek naar de leeftijd waarop vrouwen hun eerste grijze haren krijgen.

Blijkt dat 1 vrouw op 3 onder de dertig al last heeft van grijze lokken. 20 jaar geleden was dat nog minder dan 1 op 5.

Hoe komt het dat je haar grijs wordt?

Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese.

Hierdoor is er een verlies van melanine, het pigment dat kleur aan ons haar geeft.

De concentratie van melanine in het haar neemt af en het haar wordt dan grijs. Wanneer de melanine volledig zal verdwijnen, wordt het haar kleurloos en dus wit/grijs.

Helaas is dit niet de enige reden.

Ik heb mijn moeder vroeger vaak horen zeggen – en ik geef toe dat ik het ook al wel eens tegen mijn kinderen heb gezegd – ‘Ik krijg grijs haar van je’ ;-)

En dat kan wel eens kloppen!

Dit zou te wijten zijn aan de verhoogde stress waarmee vrouwen de dag van vandaag mee te kampen hebben. Vrouwen worden meer en meer carrièregericht en willen natuurlijk ook hun huishouden nog eens perfect onder controle houden.

Zo heeft een Amerikaanse studie uitgewezen dat stress voor de uitputting van stamcellen in de basis van de haarfollikels zorgt.

In uitzonderlijke gevallen kan grijs haar ook een medische oorzaak hebben. Grijs haar kan plots opduiken als gevolg van aandoeningen van de schildklier, ook een auto-immuunziekte die de huid en het haar aanvallen, kunnen aan de basis ervan liggen.

Als je eigen lichaam de haarcellen aanvalt, dan kun je als gevolg daarvan grijs worden.

Daarnaast kan vitaminetekort ook een oorzaak zijn.

Door walnoten te eten, kun je de komst van grijze haren uitstellen. Dat zegt tricholoog (een dermatoloog gespecialiseerd in haar-afwijkingen) dr. Jan Wadstein. Walnoten zitten bomvol vitamine B, E en Omega 3-vetten.

Die ingrediënten geven je haar glans en body, maar dat is nog niet het enige: in walnoten zit ook koper.

Koper speelt een rol in de aanmaak van melanine, het pigment dat je haar kleur geeft. Haar dat al heel vroeg grijs wordt, heeft vaak een tekort aan koper.

Ook het drinken van alcohol, roken, ongezond leven en de toenemende vervuiling hebben een impact.

Roken en alcohol zijn het slechtste wat je kan doen voor je huid en haar.

Ik heb het al vaker gezegd, kijk maar eens naar de huid van rokers, deze hebben vaker meer rimpels. Op een hoofdhuid ga je natuurlijk geen rimpels zien, maar er zijn wel degelijk effecten voor de haarfollikels.

Onderzoek heeft in elk geval al uitgewezen dat roken zorgt dat mensen onder de 30 hierdoor sneller grijs haar krijgen!

Om al deze redenen (alhoewel ik al niet rook en nooit alcohol drink) neem ik iedere dag trouw mijn tabletjes Beauty Essentials in, zodat mijn lichaam altijd over genoeg aminozuren beschikt om glanzend haar mét sterke haarfollikels te behouden.

Wil je meer weten over de relatie tussen aminozuren en ons haar? Klik dan hier voor meer informatie.

Kan je grijs haar voorkomen?

Helaas is er niet veel aan te doen om grijze haren te voorkomen. Maar mocht je eventuele dingen uit willen sluiten, stop dan met roken, vermijd zoveel mogelijk stress en eet gezond.

Ziek worden heb je niet altijd in de hand, maar door gezond te leven zal je ook minder gauw ziek kunnen worden.

En tot slot nog een quote van mijn moeder: Hoe grijzer, hoe wijzer!

Je kan je haren verven of juist niet, het is maar wat jij zelf het mooiste vindt :-)

Deel onderaan het artikel op mijn facebookpagina even jouw ‘eerste grijze haar’ ontdekking en jouw gevoel erbij.

Ik ben nieuwsgierig welke vrouwen het erg vonden, of juist helemaal niet. Laten jullie je haar grijs of kleuren jullie het? Ben jij mooi grijs geworden?

Deel jouw ervaringen :-)

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy