Wat is de ideale slaaphouding?

Ik ga nog even verder op mijn artikel van gisteren waarin ik vertelde dat een slechte nachtrust een even grote invloed op je lichaam kan hebben dan roken of een alcoholprobleem.

Vandaag geef ik je wat tips over een goede slaaphouding, want… goed begonnen is half gewonnen, toch?

Ik geef eerlijk toe dat ik ook wel wat last hebt van slaaptekort. Enerzijds door drukke periodes waarin ik veel stress heb, anderzijds door lage rugpijn.

Ik sta vaak op – ook al ben ik niet uitgeslapen – gewoon omdat ik zoveel last heb van mijn onderrug.

En dat komt helaas door mijn slaaphouding. Ik ben een échte buikslaper.

Je zou denken dat slapen ontspannend is voor je rug, maar niet als je een échte buikslaper bent, je lichaam gaat automatisch wat doorzakken en lage rugpijn is onvermijdelijk het gevolg.

Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik weten wat dan wél een goede slaaphouding is.

Slaaphouding

Tijdens mijn zoektocht kon ik inderdaad al onmiddellijk lezen, dat op je buik slapen afgeraden wordt. Je nek ligt dan namelijk in een sterke draai. Hierdoor wordt de kromming in de lenden vergroot en lig je met een holle rug.

Nogmaals de bevestiging: vroeg of laat zal deze houding je rug- en/of nekklachten bezorgen.

Mensen die op hun rug of zij slapen worden wel gerust gesteld. Ongemerkt bewegen ze een 60-tal keer per nacht. Dat is goed voor de variatie van de rug, net zoals bij het zitten.

Als je op je rug slaapt, dan wordt je lichaamsgewicht over een grotere oppervlakte verdeeld. Alle spieren en gewrichten kunnen zo dus beter rusten.

Ook op je zij slapen, met je knieën licht gebogen, is een ideale slaaphouding. Zorg er wel voor dat je arm voor je borst ligt. Ligt je arm achter je rug, dan is de houding helemaal niet gezond en zal je pijn aan je schouder krijgen…

Matras en hoofdkussen

Niet alleen op je houding zou je moeten letten. Ook je matras en kussen moeten in orde zijn.

Je moet je vooral comfortabel voelen op je matras. In het algemeen zouden mensen die licht zijn best op een zachte matras slapen, en mensen die wat zwaarder zijn op een harde matras.

Is je matras te zacht, dan wordt je wervelkolom niet voldoende ondersteund. Je zal ook meer energie moeten opbrengen om van houding te veranderen op een te zachte matras. Ook je vochtafvoer kan beperkt worden, omdat je lichaam omsloten wordt door de matras.

Bij een te harde matras zal je rug een onnatuurlijke kromming vertonen, als je op je zij ligt. Je kan op een harde matras wel gemakkelijk van houding veranderen, maar je zal drukpunten creëeren op een aantal lichaamspunten. En dat kan natuurlijk minder aangenaam slapen…

Je hoofdkussen zou tot slot voldoende ondersteuning moeten geven voor je nek. De holte onder de hals moet volledig opgevuld worden door het kussen. Als je hoofd in het verlengde van de wervelzuil ligt, dan wordt je hals het minst belast en kan je dus het beste rusten.

Met al deze tips moet ik toch een goede slaaphouding kunnen vinden, zonder ‘s morgens rugpijn te hebben.

Heb jij nog tips? Dan hoor ik dat graag!

Deel dit artikel met vriendinnen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest
Picture of Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

17 smoothies die de aanmaak van natuurlijk collageen boosten

Jouw gegevens worden veilig opgeslagen en nooit met derden gedeeld. Uitschrijven met 1 klik