Wat is de relatie tussen je gezondheid, je gewicht en je hormonen?

Veel vrouwen ‘denken’ dat ze redelijk gezond zijn, zolang hun BMI – de verhouding tussen je lengte en je gewicht – maar in orde is.

Dat klopt niet helemaal.

Een gezond lichaam, voor wat betreft de lengte ten opzichte van het gewicht, is natuurlijk belangrijk voor je totale gezondheid, dat ontken ik niet.

Maar het is niet het enige wat in orde moet zijn voor je gezondheid. Ook je innerlijk moet in balans zijn. Dus niet alleen de mentale balans moet goed zijn maar ook de balans van je hormonen.

Wist je dat hormonen invloed hebben op de meeste processen in je lichaam?

Ze kunnen bepaalde organen aanzetten tot bepaalde acties als daar een reden voor is en het zijn signaalstoffen die via de bloedbanen aan de organen worden afgegeven. Het orgaan moet dan natuurlijk wel het hormoon ‘willen’ opnemen.

Wanneer het hormoon wordt opgenomen zal er een bepaalde werking in gang worden gezet of stopgezet.

Klinkt allemaal ingewikkeld, lees het gerust nog eens na, maar dit is zowat de meest eenvoudige manier waarop ik het kan uitleggen (en zelf begrijp).

Wanneer je hormonen niet meer in balans zijn, wanneer er dus een tekort of een overschot aan bepaalde hormonen is, dan kunnen er vreemde dingen gebeuren.

Ik denk spontaan aan mijn zwangerschappen ;-)

Maar ook als een vrouw in de overgang is, kan ze tijdens deze periode (nogal) raar reageren op de meest onvoorspelbare momenten.

Als onze hormonen uit balans zijn dan gaat er vroeg of laat ergens iets mis en liggen klachten op de loer.

Hoe weet je nu of je hormonen uit balans zijn?

Daar schreef ik eerder al dit artikel over:

‘5 signalen dat je hormonen uit balans zijn’.

Hoe kan je je hormoonbalans verbeteren?

Op de eerste plaats moet je er voor zorgen dat je gezond leeft.

En dat kan je heel gemakkelijk doen door alvast gezond te gaan eten. Kleine aanpassingen in je voedingspatroon en levensstijl helpen je lichaam hiernaar op weg.

Het belang van voeding:

Volle granen zijn gezond omdat ze alle belangrijke voedende bestanddelen bevatten. Zij helpen ook de insuline in het lichaam te verbeteren.

Peulvruchten bezitten een grote hoeveelheid vezels en eiwitten. Zij geven je een snel voldaan gevoel en zorgen er toch voor dat je tussen de maaltijden voldoende energie hebt.

Noten (de ongezoute versie dan toch) zijn voor je lichaam een gezonde voeding. Ze zijn de primaire bron van gezonde onverzadigde vetten.

Lijnzaad heeft een overvloed aan vezels en omega-3 vetzuren. Je kunt lijnzaad los eten maar ook bijvoorbeeld in smoothies of er een heerlijke pudding van maken.

Groenten hebben we nodig omdat deze stoffen bevatten die helpen het lichaam te beschermen tegen ziekten en infecties.

Het belang van slaap:

Voor een goede gezondheid en dus ook voor je hormonale balans heb je voldoende slaap nodig. Zonder slaap zullen de hormonen nooit goed in balans kunnen komen.

Slapen is de belangrijkste basis voor alles.

Kokosolie = wonderolie:

Kokosolie is de beste oliesoort die je kan je gebruiken voor je lichaam. Het is een belangrijke leverancier voor de bouwstenen van je hormonen.

Wil je écht resultaat merken, dan is het belangrijk dat je dagelijks 125ml kokosolie inneemt. Je kan het ook heel gemakkelijk gebruiken om te bakken.

Stop met diëten:

Wanneer je een streng dieet volgt gooi je je hele hormoonbalans overhoop. Als je wil afvallen, ga je beter gezonder en meer gevarieerd eten. Let op met extreem sporten tijdens je dieet, want…

Pas je lichaamsbeweging aan:

Uiteraard is sporten heel goed voor je lichaam. Maar overdrijf tijdens het sporten niet en doe ook niet steeds hetzelfde. Dit is ook slecht voor de hormoonbalans. Wandelen is al een heel goede manier om ‘bezig te zijn’.

Maak gebruik van supplementen:

Zeker als je de 50 jaar (eigenlijk al veel vroeger) gepasseerd bent  kan je de hulp van supplementen gebruiken in de strijd tegen je hormonen.

Iedereen weet dat vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor een goede werking van het lichaam. Maar wat bijna niemand weet, is dat aminozuren minstens zo belangrijk zijn. Het zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam.

Jouw lichaam kan (onder andere) pas een goede hormoonbalans in evenwicht houden als het voldoende van deze bouwstenen heeft.

De uitleg hiervoor is simpel: ons lichaam is constant bezig met zichzelf te vernieuwen.

Zelfs op dit moment zijn er duizenden processen in jouw lichaam bezig, waardoor miljoenen lichaamscellen vervangen worden door nieuwe cellen.

Je merkt er helemaal niets van maar jouw lichaam van vandaag is niet hetzelfde als jouw lichaam over een paar weken.

Wanneer er voldoende aminozuren beschikbaar zijn, is er helemaal geen probleem.

Maar het menselijk lichaam neemt al vanaf ons 35ste ongeveer steeds minder aminozuren op uit voeding en ook de productie in ons lichaam vermindert dan.

Daarom is het heel erg belangrijk  voor een goede gezondheid om jouw lichaam aan te vullen met kwalitatieve aminozuren.

Klik hier verder om meer te lezen over de belangrijke functie van aminozuren in ons lichaam.

Groetjes,

Amy x

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?