shop

account

zoeken

Wat is het verschil tussen een droge en gedehydrateerde huid?

Heb je een droge huid? Of een gedehydrateerde huid? Beiden worden vaak door elkaar gehaald.

En het is wel belangrijk om dat verschil te weten, want beiden hebben ook een andere verzorging nodig… Het eerste is een huidtype, het laatste is een (tijdelijke) huidconditie.

Wanneer spreek je van een droge huid?

Met een droge huid kun je geboren zijn, het is vaak een genetisch iets. Je maakt dan minder huidvetten. Hierdoor kan de huid  moeilijker vocht vasthouden, waardoor deze sneller droog of trekkerig aan zal voelen. Dit uit zich niet alleen in je gelaat, maar kan evengoed voorkomen op je handen of je hoofdhuid.

Een droge huid heeft een dunne structuur en zeer fijne poriën. Daarnaast heeft een droge huid vaak een doffe uitstraling en voelt direct trekkerig aan na een wasbeurt. Ook heeft een droge huid aanleg voor rimpels en zelden last van puistjes.

Bij het ontstaan van een droge huid kunnen ook invloeden van buitenaf een rol spelen. Denk aan het gebruik van irriterende cosmetica en verzorgingsproducten, blootstelling aan de zon, maar ook het koude weer tijdens de wintermaanden, temperatuurschommelingen en tenslotte roken.

Door deze externe factoren kan je de huidbarrière ook beschadigen, waardoor je huid niet goed in staat is vocht vast te houden.

Verder zal iedere huid uiteindelijk door de jaren heen droger worden, dat is helaas een feit. Daarom is het ook aan te raden om bij het ouder worden een goed voedende en hydraterende crème te gebruiken.

Tips voor een droge huid

  • Vermijd hete douches of baden
  • Drink veel water en vermijd alcohol
  • Gebruik aangepaste verzorgingsproducten voor een droge huid
  • Scrub je huid regelmatig met een zachte (!) scrub om de dode huidcellen te verwijderen
  • Gebruik een luchtbevochtiger in huis (zeker in de wintermaanden)
  • Kies altijd voor voedende verzorgingsproducten

Wanneer spreek je van een gedehydrateerde huid?

Een vochtarme huid kan bij ieder huidtype voorkomen. Een droog huidtype zal sneller last hebben van een slechte vochtbalans. Maar ook de vette huid kan uiteindelijk gedehydrateerd raken.

Een vochtarme huid heeft constant behoefte aan hydratatie en is voornamelijk te herkennen aan fijne lijntjes, schilfers en een trekkerig gevoel. Vaak is een strakke glans zichtbaar op het voorhoofd en de wangen. Daarnaast kunnen ook onzuiverheden een teken zijn van dehydratatie.

Typisch voor een vochtarme huid is dat dit een aandoening is die niet constant is, het komt en gaat, je hebt er niet altijd evenveel last van.

Je ziet een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen die verkeerde verzorgingsproducten en cosmetica gebruiken.

Vaak is sprake van een vicieuze cirkel. Ze gebruiken sterk reinigende producten, borstels of te grove scrubs om hun glimmende of onrustige huid onder controle te krijgen. Maar ze bereiken het omgekeerde. De beschermlaag van hun huid raakt beschadigd, waardoor deze geen vocht meer kan vasthouden. Er ontstaan juist meer onregelmatigheden als puistjes.

Tips voor een gedehydrateerde of vochtarme huid

Met extra water drinken alleen kom je er helaas niet, natuurlijk is dat wel belangrijk, maar het allerbelangrijkste bij een vochtarme (droge of vette) huid is het herstellen van de barrièrelaag.

Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen (waaronder celvernieuwing) in je huid beter verlopen.

Naast het herstellen van de barrièrelaag is het belangrijk om voldoende hydraterende stoffen te gebruiken. Deze ingrediënten kunnen de vochtbalans verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Daarvoor raad ik Beautiful Day dagcrème aan, mijn (nieuwe) dagcrème op basis van natuurlijke ingrediënten.

De ingrediënten van deze crème – kokosolie, macadamia olie, avocado olie, vitamine E, zonnebloemextract, aloë vera gel, geranium olie en rozenolie – zijn buitengewoon voedend. Ze zorgen ze voor een diepe hydratatie van de huid en beschermen jouw gelaat tegen beschadiging door vrije radicalen én bevorderen ook nog eens de aanmaak van nieuwe en gezonde huidcellen.

Als je interesse hebt, klik dan hier om deze dagcrème in huis te halen (je leest er ook een aantal reacties van lezeressen die h’m al gebruiken).

Tot slot wil ik hier nog een handige tip met je delen hoe je eenvoudig te weten kan komen of je een gedehydrateerde huid hebt?

  • Neem tussen je duim en wijsvinger een klein stukje huid vast
  • Trek deze ongeveer een centimeter naar boven
  • Kijk of je huid ‘blijft staan’ of snel weer terug in zijn ‘normale plooi’ valt
  • Blijft het staan, dan heb je zeker last van dehydratatie en dan is het hoog tijd om een vochtinbrengende crème te smeren.

Groetjes,

Amy x

 

Deel dit artikel met jouw vriendinnen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je dit stappenplan graag gratis wil ontvangen, klik dan op de knop hier beneden.

4 simpele tips voor een mooie, stevige en gezonde huid

in slechts 4 minuten per dag