Wat vertelt de staat van je nagels je over je gezondheid?

Het is een typisch vrouwending – de verzorging van je nagels.

We knippen ze in de juiste vorm, vijlen ze netjes,  lakken ze in een mooi kleurtje én we gaan wel eens voor verwennerij en laten een manicure doen.

Leuk toch, zo verzorgde nagels?

Maar… soms zouden we onze nagels toch eens wat beter bekijken, want ze kunnen nl. het een en ander over je gezondheid vertellen, ze zijn als het ware de spiegel van onze gezondheidstoestand. Zelfs de groei van je nagels kan een indicatie zijn dat er iets scheelt.

Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

1. Gele nagels

Gele nagels kunnen gewoon een gevolg zijn van je leeftijd, maar ook door het veelvuldig gebruik van acryl nagels of bepaalde soorten nagellak. Roken kan ook een gelige vlek op de nagels veroorzaken.

Gele verdikte nagels zijn een vervelend gezicht, en duiden erop dat er een schimmelinfectie onder het nagelbed zit. Soms kunnen gele nagels ook worden gerelateerd aan een probleem met je schildklier, diabetes, psoriasis of respiratoire aandoeningen.

2. Een gebogen nagel

Een gebogen nagel kan een teken van te lage zuurstof in je bloed en is ook vaak gekoppeld aan een longziekte. Daarnaast kan het ook worden gerelateerd aan lever of nierziekten, hart-en vaatziekten, alsook darmontstekingen.

3. Horizontale lijnen op je nagels

Horizontale groeven of de ribbeltjes in de nagels van vingers of tenen worden ook wel ‘de lijnen van Beau’ genoemd.

Ze kunnen worden veroorzaakt door psoriasis, diabetes, problemen met je bloedsomloop of een ernstig zink tekort.

Een ander type van horizontale lijn staat bekend als de Mees lijnen, deze horizontale verkleuringen kunnen worden veroorzaakt door een vorm van vergiftiging, de ziekte van Hodgkin of malaria.

4. Verticale lijnen op je nagels

Verticale lijnen zijn meestal een normaal teken van veroudering en niet echt een reden tot bezorgdheid. Meestal worden ze opvallender als je ouder wordt. In sommige gevallen kunnen verticale lijnen te wijten zijn aan een tekorten aan vitamine B12 en magnesium.

5. Droge en broze nagels

Er zijn 3 oorzaken waarom nagels broos en zwak worden.

Ten eerste door ‘externe factoren’ zoals water (en vaak nog in combinatie met schoonmaakmiddelen). Draag dus altijd handschoenen als je afwast of schoonmaakt.

In het begin is het vervelend of ongemakkelijk maar eens je het juiste paar gevonden hebt, went het wel.

Echt ;-)

Een tweede oorzaak is dat je misschien nagellakremover gebruikt waar aceton in zit. Dit droogt zowel de nagels als de nagelriemen heel erg uit. Best niet gebruiken dus.

Op de flesjes staat duidelijk vermeld of er wel of geen aceton in verwerkt is, dus lees altijd even het etiket.

Ten derde kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen er voor zorgen dat jouw nagels broos en breekbaar worden.

Je weet vast wel dat vitaminen en mineralen zoals ijzer, zink, calcium, vitamine A en vitamine B belangrijk zijn voor mooie nagels.

Maar waar bijna niemand belang aan hecht zijn de aminozuren theorine, serine, proline, glycine en methionine.

Ons hele lichaam wordt opgebouwd uit 20 aminozuren en deze 5 zijn belangrijk voor de productie van onze nagels.

Als je sterkere nagels wil, doe je er daarom goed aan om jouw voorraad aminozuren aan te vullen. Persoonlijk neem ik trouw iedere ochtend mijn 6 tabletjes Beauty Essentials in.

Dit is een aminozurencomplex dat alle 20 aminozuren levert en ik raad je echt aan om dit ook te gaan gebruiken.

Aminozuren zijn niet alleen belangrijk voor sterke nagels, maar ook voor de productie van collageen (dat nodig is voor een stevige, elastische huid), sterke haarwortels en een snelle vetverbranding.

Als je Beauty Essentials in huis wil halen, klik dan hier voor meer informatie.

Naast de voorgaande 3 oorzaken kunnen broze en dunne nagels ook een medische oorzaak hebben nl. een schimmelinfectie of hypothyreoïdie.

6. Lepel nagels

Een vreemde benaming die niet meer wilt zeggen dan dat je nagels omhoog krommen aan de randen. Dit lijkt dan op een lepel.

Wellicht heb je dan een ijzertekort of bloedarmoede,  hart-en vaatziekten of hypothyreoïdie kunnen ook een oorzaak zijn.

7. Kuiltjes in je nagels

Als je nagels kuiltjes of deukjes vertonen, is dat vaak te linken aan psoriasis, ook bindweefselaandoeningen kunnen hier een oorzaak van zijn.

8. Witte vlekken op je nagels

Kleine witte vlekken op je nagels zijn meestal geen reden tot bezorgdheid en vervagen of groeien op hun eigen weer mooi uit. Heel zelden kunnen de witte vlekken duiden op een schimmelinfectie.

9. Donkere verkleuringen op je nagels

Donkere vlekken of verkleuringen zijn een alarmsignaal dat je best zo snel mogelijk een arts raadpleegt.

Als iemand een blauw gezicht krijgt, duidt dit op een tekort aan zuurstof. Dit geldt ook voor blauwe nagels. Als je nagels voortdurend blauw zijn – en het niet door de kou komt – is het verstandig een arts je bloed te laten controleren. Het kan zijn dat er iets met de luchtwegen is of er is sprake van de ziekte van Raynaud, een zeldzame aandoening van de bloedvaten.

In uitzonderlijke gevallen kan dit ook een melanoom en een eerste teken van huidkanker zijn.

10. Bleke nagels

Als je nagelbedden er een beetje bleek uitzien, heb je mogelijk bloedarmoede door een te laag aantal bloedcellen. Een te laag niveau aan ijzer in het lichaam kan leiden tot onvoldoende zuurstof in het bloed. Het zou ook een teken van leverziekte, hartfalen, nierfalen of diabetes kunnen zijn.

Groetjes,

Amy x

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?