Weet jij wat je op je gezicht smeert?

Ik denk dat ik algemeen mag zeggen dat wij vrouwen dagelijks heel wat op ons gezicht smeren. Niet?

Een dagcrème, bb crème, een maskertje, een nachtcrème, foundation, poeder, …

Maar weet je eigenlijk wel wat je allemaal op je gezicht smeert?

Heb je al ooit het etiket gelezen van je dagelijkse producten? Of kies je ‘bewust’ voor producten zonder parabenen, op basis van natuurlijke ingrediënten, dermatologisch getest, bevat geen ditjes en datjes?

Besef je dan ook wat dit allemaal wilt zeggen? Of in hoeverre je dit mag ‘aannemen’?

1. Zonder of vrij van parabenen.

We weten allemaal dat we natuurlijke producten maar heel beperkt kunnen bewaren omdat deze vatbaar zijn voor bacteriën en schimmels. Daarom zijn bij cosmetische verzorgingsproducten bewaarmiddelen essentieel.

De meest gekende zijn de parabenen. Dit zijn gelukkig de minst schadelijke! En toch wordt er over parabenen veel negatiefs geschreven en gezegd. Onderzoek brengt ze in verband met borstkanker, alhoewel deze link nooit werd bewezen.

Toch is het imago van de parabenen hierdoor aangetast en komt het ene na het andere cosmeticabedrijf met de claim ‘vrij van parabenen’ of ‘zonder parabenen’.

Niet echt een goed idee, want sindsdien worden ze eigenlijk vervangen door stoffen die schadelijker zijn… methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, diazolidinyl urea of dmdm-hydantoïne.

Lees je één van deze ingrediënten op het etiket van je verzorgingsproduct, dan kan je dit best laten staan en voor een ander product kiezen.

2. Hypo-allergeen of dermatologisch getest.

Hypo-allergeen wilt eigenlijk niet meer zeggen dan dat het weinig (of geen) kans biedt op allergische reacties. Helaas kan ieder verzorgingsproduct die vrij op zijn labels vermelden en ben je er op deze manier nog niet zeker van of jouw huid hier al dan niet op gaat reageren.

Net zo verwarrend is de term ‘dermatologisch getest’. Veel vrouwen denken verkeerd dat dit dan de term ‘op dieren getest’ vervangt en dus wel ok moet zijn. Maar dermatologisch getest wilt eigenlijk gewoon zeggen dat het product werd getest op een groepje vrijwilligers.

Meer ook niet. Er zijn geen resultaten beschikbaar. Enkel dat het getest is op een groep mensen, maar nergens is een maatstaf voor de testpersonen of het onderzoek te vinden.

3. SPF – beschermende zonnefactor.

Dit kan ook een verraderlijke lokfactor zijn om een product te kopen.

Je mag gerust zijn, je doet niets ‘mis’ door een dagcrème of foundation te gebruiken met een SPF of zonnefactor in verwerkt, helemaal niet.

Maar… je moet je er wel van bewust zijn dat je voldoende van het product moet gebruiken om ook aan deze SPF te komen.

Ik weet niet hoe jij bent, maar ik loop liever niet glimmend van de hoeveelheid dagcrème rond ;-)

Best is om een zonnecrème onder je dagcrème te gebruiken op zonnige dagen. In de winter kan je natuurlijk wel beschermd met een SPF dagcrème rondlopen.

4. Verrijkt met actieve stoffen.

Dit is met zoveel producten het geval… Wil je écht dat de actieve stoffen hun beloofde werking uitvoeren? Dan moet je er zoveel van gebruiken dat het niet meer haalbaar is.

Maar de producenten hebben natuurlijk wel gelijk: hun product is verrijkt of verwerkt met actieve stoffen. Dat deze slechts minimaal aanwezig zijn, dat printen ze slechts in hele kleine lettertjes (of cijfertjes) die toch bijna niemand leest.

Eigenlijk heeft het dan totaal geen waarde – met uitzondering van de prijs natuurlijk, want deze stijgt hierdoor wel ;-)

Omdat de actieve stoffen zo gering aanwezig zijn doen ze helemaal niets voor je huid! Zonde natuurlijk.

5. Zonder alcohol – 0% alcohol.

Klinkt natuurlijk wel heel goed, maar de alcohol zit wel degelijk om een reden in je verzorgingsproducten. Het wordt gebruikt om bacteriën te doden, hierdoor verlengt het dus de houdbaarheid van je product.

Daarnaast wordt het ook gebruikt om bepaalde stoffen in je product op te lossen en voor een ontvettende werking.

Ok, de alcohol zorgt ervoor dat je huid sneller uitdroogt en kan je barriérefunctie verstoren, waardoor het de natuurlijke vetten in je huid oplost, maar toch is alcohol niet altijd slecht, het hangt er alleen van af welke soort alcohol verwerkt zit in je product.

Ethanol, ethyl alcohol, methanol, isopropyl alcohol en benzyl alcohol smeer je liever niet op je huid…

Wat mag dan eigenlijk nog wel?

Kies voor producten met voldoende vitamine C en E, daarnaast heeft hyaluronzuur ook een diepe werking in je huidcellen.

Ga voor een product met voldoende Collageen en Glycine omdat deze je huid een heuse boost geven.

Naast externe verzorging – op je huid dus – is het zeker zo belangrijk om je huid intern – van binnenuit dus – te verzorgen.

Je kan dit doen door het innemen van een hoogwaardig aminozurencomplex.

De aminozuren Threonine en Glycine helpen bij de opbouw van collageen.

Collageen is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de menselijke huid en is dus verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid.

Bij jonge mensen wordt er voldoende collageen aangemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Maar vanaf ons 25ste vermindert de productie van collageen, waardoor de huid sneller uitdroogt, er rimpels ontstaan en de huid slapper wordt.

Het is dus erg belangrijk om de productie van deze stof zo lang mogelijk op peil te houden.

Daarnaast heb je het aminozuur Serine. Dit is een aminozuur dat vaak wordt gebruikt in vochtinbrengende crèmes om de vochthuishouding in je huid in balans te houden.

Wil je meer informatie over wat aminozuren voor je huid kunnen betekenen? Klik dan hier verder!

 

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy