Zijn wij (de mens) niet klaar om ‘oud’ te worden?

Vanmorgen las ik een erg interessant artikel op de site van ‘De Morgen’.

‘Nieuwe studie toont aan: U bent niet klaar om oud te worden.’

In dit artikel zegt Dr. Rudi Westendorp (Universiteit Leiden) dat de mens is geprogrammeerd om niet veel ouder dan vijftig te worden. Maar wie nu geboren wordt, wordt honderd jaar.

We zijn vreselijk slecht voorbereid op de wonderlijke verdubbeling van onze levensverwachting. In een eeuw is de levensverwachting verdubbeld, dat is fenomaal – iedere week krijgen we er een weekend bij. Mensen zijn geprogrammeerd om kinderen te krijgen en vroeger stierf je niet veel later dan wanneer ze op eigen benen stonden. Voor die nieuwe extra tweede helft van het leven hebben we geen doel ingeprent gekregen. Het is riskant om dan in je stoel te gaan zitten door het raam staren. Dan takel je snel af.

We zien ouderdom (jammer genoeg) nog vaak als synoniem voor ziekte, aftakelen en uiteindelijk de dood. Of dat schrikbeeld is ons toch ingegeven door vroeger, toen mensen op hun vijfenzestigste helemaal versleten waren.

Maar die oude dag bestaat niet meer. Ik sta er vaak bij stil als ik met mijn kinderen naar hun grootouders ga, hoe veel deze ‘oude’ mensen nog doen met hun kleinkinderen: naar de speeltuin, buiten ravotten, zwemmen, …

Als ik aan mijn ‘vroeger’ denk en we gingen op bezoek bij oma en opa, dan zag ik een oude man met zijn pijp in de zetel zitten – en daar zat hij dan de hele middag voor zich uit te staren in de tuin, dan zag ik mijn oma met de typische krulspelden in haar haar, de gebloemde schort over haar kleren en, ofwel achter de kookpotten ofwel in een andere zetel in de keuken met een haakwerkje.

Schermafdruk 2014-09-01 10.07.38Foto – Dagelijkse kost moeke’s tomatenbolletjes (toepasselijk vond ik)

Dr. Rudi Westendorp legt uit:

De snelheid waarmee we verouderen ligt min of meer vast. We hebben een wegwerplichaam voor gemiddeld 50 jaar dat geen functie meer heeft eenmaal is voldaan aan de voortplanting. Maar we hebben onze levensduur enorm kunnen oprekken doordat we de omgeving waarin we leven naar onze hand hebben gezet. Door veel betere voeding, de zorg voor en gesleutel aan ons lijf is onze levensduur ingrijpend verlengd. En we zullen nog meer gaan sleutelen.

Dr. Westendorp heeft onlangs een boek uitgebracht over ‘oud worden zonder het te zijn’.

Oud is dus out ;-)

We hebben sociaal en emotioneel een enorme achterstand op de extra jaren die we erbij gekregen hebben. We weten niet wat we ermee aanmoeten, pensioneren mensen op hun 65ste en slaan tilt bij een rimpel. Terwijl dat langere leven een cadeau is. Je moet weten wat je wilt. Als je niet wilt verouderen, dan ga je eerder dood. Wil je het langere leven, dan zal er veroudering bij komen kijken.

Maar vandaag treden de gevolgen daarvan steeds later in het leven op en wil dat zeker niet meer zeggen dat je niet vitaal kunt blijven. Het gaat erom je lichaam niet uit te wonen. Niet roken, niet te veel drank, bewegen. Niet stilvallen, zowel fysiek als mentaal. Niet opeens de lift nemen in plaats van de trap omdat je 68 bent. Kleine aanpassingen werken best. En onderhoud een rijk sociaal leven. Wie alleen is, wordt sneller ziek en sterft sneller, zo tonen de statistieken. Alleen zijn is veel dodelijker dan roken.

Wil je jouw lichaam dat extra steuntje in de rug geven om die verdubbeling in levensduur aan te kunnen? Dan is het belangrijk dat je dat van binnenuit doet en de aminozuren in je lichaam tijdig aanvult – want helaas zijn die nog niet voorzien op een extra 50 jaar ;-)

In dit artikel lees je waarom aminozuren zo belangrijk zijn als ‘anti-aging’ en hoe je deze simpel en 100% veilig kan aanvullen.

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?