6 voedingsmiddelen die het verouderingsproces versnellen

Je bent wat je eet, dat heb ik je al een paar keer gezegd.

Sommige voedingsmiddelen brengen schade toe aan onze gezondheid, maar zorgen er ook voor dat het verouderingsproces sneller verloopt.

Veel lezeressen denken dat “verouderen” enkel genetisch bepaald is maar dat klopt niet. Wat we eten speelt een veel grotere rol dan sommige denken. Hoe jong je er uitziet (en voelt) wordt grotendeels bepaald door onze voeding.

Vandaag wil ik je wijzen op 6 voedingsmiddelen die het verouderingsproces aanzienlijk versnellen.

1. Suiker

Suiker zorgt niet alleen voor gewichtstoename maar ook voor meer rimpels, een slappe huid en tal van gezondheidsproblemen.

Wanneer we suiker eten, komen er een heleboel chemische reacties op gang, waarbij suiker zich bindt aan eiwitten en ze onherstelbaar beschadigen. Dit proces heet glycatie (via deze link kan je er meer over lezen op Wikipedia).

Collageen en elastine in de huid zijn heel kwetsbaar voor glycatie, dus je doet er goed aan om het suikergebruik te beperken.

2. Transvetten

Transvetten zorgen voor ontstekingen in ons lichaam waardoor aders minder flexibel worden en er minder doorbloeding van de huid is. Dit zorgt voor een ouder, doffer uitzicht en meer rimpels.

Transvetten worden in een fabriek geproduceerd waarbij vloeibare vetten vast gemaakt worden, zodat ze gemakkelijker verwerkt kunnen worden in allerhande (ongezonde) producten zoals fastfood, margarines, gefrituurd voedsel, industrieel gebak en koekjes,..

Ze zijn niet alleen heel erg slecht voor onze huid maar ze hebben een grote negatieve invloed op onze algemene gezondheid. Blijf er dus zo ver mogelijk van weg.

3. Alcohol

Mild alcoholgebruik is gunstig voor onze gezondheid maar teveel kan het verouderingsproces aanzienlijk versnellen in de vorm van rimpels, roodheid van de huid, een slappere huid doordat het collageen afneemt en geeft ook nog eens een doffer uiterlijk. Alcohol onttrekt heel wat kostbare vitaminen en mineralen aan ons lichaam, legt veel druk op onze lever en zorgt voor een uitdrogend effect.

Hou het dus liefst bij 1 glaasje per dag ;-)

4. Teveel koolhydraten

Bewerkte koolhydraten zijn eigenlijk suikers en zorgen ook voor glycatie in ons lichaam. Teveel (gezonde) snelle koolhydraten hebben hetzelfde effect in ons lichaam.

Daarnaast zorgt het eten van teveel koolhydraten er voor dat er teveel insuline wordt aangemaakt (waardoor je geen kilo’s kwijt kan raken) en stimuleert het het hongergevoel. Ken je dat gevoel, dat je amper 30 minuten na het eten van een bord pasta weer honger hebt?

Hou het dus bij complexe koolhydraten uit groenten en peulvruchten.

5. Voedingsmiddelen met weinig gezonde vetten

Gezonde vetten zorgen niet voor meer lichaamsvet! Dat is gewoon een fabeltje dat ze ons jarenlang hebben wijsgemaakt.

Eerder het omgekeerde: gezonde vetten zorgen voor sneller gewichtsverlies en geven ons een frissere, jongere uitstraling. Een voedingspatroon dat rijk is aan essentiële, gezonde vetten vermindert ontstekingen in ons lichaam, stimuleert de haargroei en zorgt voor stevigere lichaamscellen.

Hier zijn voedingsmiddelen die veel gezonde vetten leveren:

 • walnoten
 • zalm
 • lijnzaad
 • chia zaad
 • avocado
 • koudwatervissen
 • hennepzaad
 • alle noten en zaden
 • donkergroene groenten
 • eieren
 • kokosolie

6. Zout

Teveel zout zorgt er voor dat ons lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor we er “puffy” gaan uitzien en lichaamscellen krimpen. Dit heeft als gevolg dat ons lichaam uitdroogt en we meer dorst, een ouder uiterlijk en meer rimpels krijgen.

Ik hoop dat je iets hebt opgestoken uit dit artikel en dat je jouw voedingspatroon (geleidelijk) gaat aanpassen?

Daarnaast raad ik je aan om jouw eetpatroon aan te vullen met een kwalitatief aminozurencomplex zoals Beauty Essentials. De aminozuren threonine, serine, proline en glycine zijn immers nodig voor een stevige, elastische huid.

Vanaf ons 25ste neemt de productie van deze aminozuren echter al af en door diëten, een onevenwichtig voedingspatroon en het feit dat onze voeding “armer” is dan vroeger doe je er goed aan om jouw lichaam van extra aminozuren te voorzien.

Zorg wel dat je een 100% natuurlijk product gebruikt, zonder vul- of hulpstoffen en dat je een compleet aminozurencomplex met 20 aminozuren neemt. Veel “aminozuren” op de markt leveren maar een paar aminozuren, aangevuld met wat vitaminen en mineralen.

Als je interesse hebt om Beauty Essentials te gaan gebruiken, klik dan hier om een voorraadje in huis te halen.

Groetjes,
Amy

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?