Ken jij deze 7 handige tips voor meer energie al?

De herfst en de aankomende winter zijn meestal de periodes waarin je energiepeil wat daalt.

De herfst is volgens veel vrouwen het mooiste seizoen. De bomen kleuren oranje, de luchten kleuren roze en er komen heerlijke geuren vrij. Toch is er ook een groot nadeel aan de herfst:

De najaarsdip!

De temperaturen zijn al een stuk gezakt de laatste dagen, maar gelukkig is het zonnetje er nog een beetje.

Wanneer we buiten zijn maakt onze huid vitamine D aan. Deze vitamine ondersteunt talloze processen in ons lichaam, en is ook een belangrijke factor bij het reguleren van je goede humeur.

Met andere woorden, wanneer je te weinig vitamine D aanmaakt ga je je ‘wat down’ voelen.

Die gevreesde najaarsdip staat om de hoek.

En hoewel meer buiten zijn je helpt meer vitamine D aan te maken, is de kans groot dat je in het najaar (en in de daarop volgende winter) te weinig zonlicht op je huid krijgt om voldoende vitamine D aan te maken.

Vitamine D kan niet of toch heel weinig aangemaakt worden tussen november en april omdat de UV-straling dan meestal te zwak is, en je waarschijnlijk (lekker) dik bent ingepakt.

Enkele tips voor meer energie…

1. Licht én zon

Doe de gordijnen open, zet de ramen open en laat het licht zoveel mogelijk binnen. Profiteer van ieder zonnestraaltje dat je kan krijgen :-) Hoe feller het licht, hoe actiever je wordt.

Zonlicht geeft je energie en maakt je gelukkig. Dit komt omdat je lichaam door de zon serotonine aanmaakt. Bij een tekort aan serotonine word je lusteloos en moe.

2. Bewegen maar

Hoewel de verleiding groot is om het niet te doen en het natuurlijk net datgene is waar je geen zin hebt als je je moe voelt, bewegen. Maar… het geeft wel energie.

Niet dat je van een wandeling of een uurtje fitness niet moe kan worden. Maar dat is lichamelijke moeheid, je krijgt er uiteindelijk wel extra energie door.

3. Drink (water)

Van te weinig vocht word je sloom en moe. Zorg dat je gedurende de hele dag voldoende drinkt. Ongeveer anderhalf tot twee liter.

Liefst water natuurlijk :-)

Daarnaast kan een kopje thee ook heel goed helpen tegen een energiedipje.

Ik heb met momenten (en dan vooral in de herfst en winter) ook moeite om deze hoeveelheden water te drinken, maar probeer er een gewoonte van te maken om als je opstaat meteen een glaasje water te drinken, of standaard bij iedere maaltijd, voor je gaat slapen ook nog een glaasje en je bent al goed op weg.

4. Ga op je tenen staan

Dit is iets ‘kleins’ dat je overal kan doen :-) Maak een rollende beweging op je voeten. Ga op je tenen staan en rol weer terug. Herhaal dit een paar keer, op deze manier activeer je je bloedsomloop en zal je je snel energieker voelen.

5. Rekken en strekken

Als je zonet even op je tenen hebt gestaan, kan je meteen even een paar rek- en strekoefeningen doen, toch?

Ga rechtop staan, strek je armen boven je hoofd en draai zachtjes met je nek. Haal een paar keer diep adem en je zult zien dat je je weer een stuk frisser voelt.

6. Hersengymnastiek

Kies voor actieve bezigheden die je hersenen aan het werk zetten. Iets schrijven, iets met je handen maken, … is beter dan een passieve activiteit als tv kijken.

7. Supplementen

Als je je langere tijd niet zo fit voelt, zorg dan dat je voldoende vitaminen, mineralen en aminozuren binnenkrijgt.

Vitamine C, B en ijzer bijvoorbeeld. Daarnaast zijn vezels ook een belangrijke energiebron.

Het beste is om deze via een gezonde en gevarieerde voeding binnen te krijgen. Neem daarom bij vermoeidheid eens je eetpatroon onder de loep.

Zorg ervoor dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt. Mijn favoriet fruit, blauwe bessen, leveren veel energie.

Nog een tip is om vaker gezonde, kleine porties te eten. Na een uitgebreide, zware maaltijd kan je je sloom en zonder energie voelen.

Zelf neem ik ook iedere dag Beauty Essentials in, een hoogwaardig aminozurencomplex.

Niet enkel omdat het de bouwstoffen van een mooie huid, sterke nagels en glanzend haar zijn maar ook omdat ze heel belangrijk zijn voor ons energiepeil en onze vetverbranding.

Als je er meer informatie over wil, klik dan hier om het artikel over aminozuren te lezen.

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy