Zoeken
Sluit dit zoekvak.

7 bijwerkingen van het dragen van de verkeerde BH maat

Ik ben het met je eens: ik draag ook graag een mooie en elegante bh.

Ga naar eender welke lingerie winkel en de fantastische modelletjes en kleurtjes roepen je haast om meteen te kopen!

Ik heb me in het verleden ook al vaak laten overhalen (door mezelf) om te kiezen voor een mooier modelletje dan die “net iets minder mooie” maar wel met een goede pasvorm.

Vanmorgen las ik in een artikel op curejoy.com dat een slecht passende bh niet alleen ongemakkelijk zit, maar ook nog eens aanleiding kan zijn voor een aantal gezondheidsklachten…

1. Een verkeerde BH en lage rugpijn

Als het maar strak en goed ingepakt zit, toch?

Mis! Het vaak dragen van een te strakke bh oefent teveel druk uit op je ribben en kan zo naast pijnlijke borsten ook lage rugpijn veroorzaken.

Daar tegenover staat een te losse bh die ook soortgelijke klachten kan veroorzaken.

Te weinig steun (vooral bij grotere borsten) zorgt ervoor dat je borsten meer gaan hangen en de zwaartekracht zijn effect uitoefent. Hierdoor krijg je onnodige druk op je lage rug en heupen.

2. Pijn aan hoofd, nek en schouders

Veel vrouwen denken onterecht dat het de cup van je bh is die de steun biedt… terwijl het de schouderbandjes en de achterkant van je bh zijn die voor het comfort en de nodige steun zorgen.

De bandjes drukken tegen een spier – de musculus trapezius – die de nek naar de schouders verbindt. Een permanente druk (te strak dus) op deze spier veroorzaakt pijn in de schouders, die uiteindelijk naar je nek doorstroomt.

Te strakke bandjes verminderen ook de bloedsomloop en hebben helaas een negatieve invloed hebben op de zenuwen, wat kan leiden tot spanningshoofdpijn.

3. Lymfatische beperking

Het lymfestelsel is een onderdeel van ons immuunsysteem dat gifstoffen en afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd. De stroom van lymfatische vloeistof via de lymfevaten is nodig om deze functie te vervullen.

Een te strakke beha dragen knijpt de lymfevaten samen, waardoor deze hun functie niet naar behoren kunnen uitvoeren, waardoor gifstoffen en afvalstoffen zich kunnen opstapelen.

In ernstige gevallen is dit zelfs de mogelijke oorzaak van goedaardige tumoren, cysten en borstkanker.

4. Spijsverteringsproblemen

Je middenrif is een van de belangrijke spieren van het lichaam. De beweging van het middenrif masseert de spijsverteringsorganen en zorgt zo voor een goede stoelgang.

Een strakke beha dragen is dus ook van invloed op de werking van het middenrif, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

In ernstige gevallen leidt het ook tot het prikkelbare darmsyndroom, oftewel ‘lichtere klachten’ zoals buikpijn, gas, verstopping of diarree.

5. Huidirritatie

Wanneer je beha te krap is, wrijft het stof constant tegen je huid, wat kan leiden tot schuurplekjes en in extreme gevallen zelfs tot blaren. Zeker in de zomer door bijkomend hitte en transpiratie.

Als je vaak dezelfde bh draagt en deze constant op dezelfde plek schuurt kan het zelfs leiden tot hyperpigmentatie wat moeilijk kwijt te raken is.

6. Kortademigheid

Het dragen van een te strakke bh heeft invloed op de kwaliteit van je ademhaling.

De bh op zich zorgt niet voor kortademigheid. Het zorgt wel voor ondiepe adempauzes en dit wordt als ongezond beschouwd in dat opzicht dat het de concentratie van de zuurstof en kooldioxide in het bloed verandert.

7. Hangende borsten

Ik heb het in het begin al even aangehaald, de verkeerde bh maar kan ervoor zorgen dat je borsten gaan hangen.

De juiste bh geeft je borsten steun én een mooie vorm.

Als je een te losse, verkeerde bh draagt kan dit invloed hebben op de vorm en de stevigheid van je borsten waardoor ze hun stevigheid verliezen en gaan hangen.

8. Zet de klok erop

Waar je volgens mij altijd rekening mee moet houden is dat je een bh niet langer dan 12u per dag draagt. Slaap zonder bh zodat je bloed goed kan circuleren en je geen constante wrijving van je bh op je huid hebt.

Herlees zeker ook even dit artikel dat ik een tijdje geleden schreef samen met Lingerie Experte Leen:

Draag jij de juiste bh-maat? Met deze 7 trucs ben je zeker!

Groetjes,
Amy

PS: weet jij hoe gezond jouw huid is? Doe hier de gratis test en ontvang meteen jouw persoonlijke HuidScore.

Deel dit artikel met vriendinnen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest
Foto van Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy