Mijn ervaring: de voedselintolerantietest

Een 6-tal weken geleden ben ik voor het eerst in contact gekomen met Chris Rock van Het Gezondheidshuis in Lommel. Ik was op zoek naar iemand die me verder kon helpen en begeleiden ivm voedselintoleranties.

Waarom?

Sinds de geboorte van mijn dochtertje 6 jaar geleden sukkel ik eigenlijk af en aan met mijn darmen. Redelijk snel na de geboorte van Ella was ik terug zwanger van mijn zoontje Lowie. Ik stond er eigenlijk niet echt bij stil en wees het toe aan ‘mijn lichaam herstelt van de zwangerschap en heeft wat te verwerken met de borstvoeding’, gevolgd door opnieuw ‘zwangerschapskwaaltjes’.

Echter bleven de klachten ook (ver) na de zwangerschap en geboorte van mijn zoontje aanhouden.

Ik had zo goed als constant buikpijn, rommelende darmen, een opgeblazen buik – ik leek net voor de derde keer hoogzwanger!

Ik weet nog goed dat ik toen heel veel ‘googlede’ op internet en bij mijn huisarts aankwam met de mededeling:

‘Ik denk dat ik een lekkende darm heb, ik heb mijn symptomen naast elkaar gezet, zorgvuldig opgezocht, … kan ik dit laten onderzoeken?’

Zijn antwoord:

‘Allé hup, de zoveelste internet-uitgeroepen-huisarts zit voor mij! Eet maar gewoon wat gezonder, dan zal het allemaal wel in orde komen.’

Zelfs een bezoekje op een zaterdagnacht aan spoed – ik kon niet meer van de buikpijn, ik kroop letterlijk over de grond van de pijn – kon hem niet op andere gedachten zetten. Een lavementje en mijn buikpijn was weg!

Dat was dus écht zijn oplossing. Als ik buikpijn had en zoveel last van mijn darmen, een lavementje doen en het probleem was opgelost… tijdelijk dan toch. Dit wilde ik niet mijn hele leven doen.

Natuurlijk had ik in stress-periodes veel meer last, dan had ik een paar dagen krampen, dan ging het weer beter, maar opgelost was het zeker niet.

Ik wist van mezelf dat ik gezond at, snoepte bijna nooit, deed mijn best in de plaatselijke fitness. Maar zelfs daar begon mijn Personal Trainer aan mij te twijfelen.

‘Eet je echt wel gezond?’ ‘Snoep je niet stiekem?’ – die vragen deden pijn, zeker omdat ik wist wat ik er allemaal voor deed om af te vallen en ik kwam enkel bij, langzaam, maar ik kwam wel bij.

De knop ging bij mij om toen ik een 6-tal weken geleden op de weegschaal ging staan en een verschrikkelijk cijfer van voor zag staan… ik was op 2 jaar tijd maar liefst 10(!)kg bijgekomen!


banner-annemie-groot


Ik had altijd wel het vermoeden dat ik bepaalde dingen niet goed kon verdragen, zo zijn we een paar jaar geleden al overgeschakeld van witte – naar volkoren – naar spelt – pasta, dat ging al beter, maar toch had ik het idee dat er nog meer scheelde.

En aangezien de ‘medische’ wereld me niet bepaald wou helpen ben ik zelf op zoek gegaan. Ik kwam op de website van Pro Health uit.

Je kan verschillende intolerantietesten laten doen, bij de ‘kleine’ testen is een vingerprik voldoende aangezien hier maar een aantal voedingsmiddelen getest worden, dit kan je ook zelf thuis doen.

Ik voelde op dat moment meer voor de uitgebreide intolerantietest, gewoon om het maar meteen even allemaal te weten!

Klik hier voor info over deze testen.

Helaas had je hier een doktersvoorschrift voor nodig (omdat er een aantal buisjes bloed getrokken moeten worden) en aangezien ik hiervoor bij mijn huisarts niet hoefde gaan aan te kloppen ben ik via de vriendelijke mensen van Pro Health bij Het Gezondheidshuis uitgekomen.

Chris is een zeer capabale, aangename, vrolijke en positieve vrouw die me tot nu toe al enorm heeft geholpen.

Waarom ben ik deze mensen 6 jaar geleden niet tegengekomen? Ik kan het iedereen aanraden!

Veel mensen doen tegenwoordig zo’n voedselintolerantie test omdat ze bepaalde klachten hebben waarvan ze sterke vermoedens hebben dat die gerelateerd zijn aan een overgevoeligheid voor bepaalde soorten voeding, vaak melk en brood.

Wat velen echter niet weten is dat je ook zonder het te weten intolerant kunt zijn voor ogenschijnlijk ‘onschuldige’ voedingsmiddelen. Ikzelf vermoedde dat ik intolerant was aan brood, pasta en zuivelproducten, dat was helaas niet het enige!

Inderdaad… onschuldige dingen zoals komkommer, wortel, paprika, honing én nog 50 andere voedingsmiddelen stonden 2 weken na mijn bloedafname mooi op een A4’tje te pronken – nu ja, pronken.

Plus, wat kwam er nog uit, jawel, Amy sukkelt met een lekkende darm (told you so), mijn darm maakte constant ontstekingen door de verkeerde voedingsmiddelen te moeten verwerken (maar dat eigenlijk niet aan te kunnen).

Er volgde een begeleidingsgesprek bij Chris in Het Gezondheidshuis. Ik zag het allemaal prima zitten, kom maar op!

Tot Chris me aan het einde van het gesprek met een twijfelachtig stemmetje vroeg: ‘Amy, besef je eigenlijk wel hoe zwaar dit gaat worden?’.

Jaja, komt helemaal in orde, dat doen we wel even.

Tot ik de dag erop boodschappen ging doen en héél bewust alle etiketjes moest lezen, de fruit- en groenteafdeling 3x heb afgelopen op zoek naar dingen die ik mocht eten én daarbij ook nog eens lekker vond…

Het is een hele klus, vooral de eerste 2 maanden. Daarna mag ik in een rotatiedieet de voedingsmiddelen stuk voor stuk terug ‘proberen’ invoeren.

Ik post hieronder even hoe mijn ‘nieuwe levenswijze’ eruit ziet ;-)


schermafbeelding-2016-09-26-om-12-46-03


schermafbeelding-2016-09-26-om-12-46-15


Ondertussen ben ik vandaag 4 weken bezig met dit eetpatroon, ik vind het (met momenten) zwaar, maar ik vind het vooral heel erg boeiend, ik had echt nooit gedacht dat dit zo’n impact zou hebben op mijn lichaam.

Ik heb jarenlang slecht geslapen, nu slaap ik als een roosje, aan één stuk door, terwijl ik vroeger misschien 10x op een nacht wakker werd.

Ik voel me veel energieker, ik kan meer aan. Ik ben veel beter gezind, maak me niet meer druk in de kleine dingen.

Natuurlijk is mijn gewicht ook heel erg belangrijk voor mij, ik ben op 4 weken bijna 6kg kwijt! Alsjeblieft!

Veel mensen reageren nu ‘Ja dat zal wel, je mag ook bijna niets meer eten!’

Daar word ik kwaad van, ik heb de afgelopen weken geen enkele dag honger gehad, ik eet goed gevulde borden, ik snack zelfs met popcorn en dorito’s met avocadodip tussendoor, eet iedere dag een stukje pure chocolade…

Ik eet gewoon anders, beter.

Maar vooral, ik voel me gezond, ik voel me fit én ik heb eindelijk het gevoel dat alles wat ik doe effect heeft :-)

Ik neem op aanraden van Chris ook nog een aantal voedingssupplementen in. Een aantal extra vitamines en ondersteuning om mijn darmen beter te helpen herstellen.

Daarnaast drink ik ook nu iedere dag mijn glas Greens (ik had dit het afgelopen half jaar wat link laten liggen, foei!). Het binnen krijgen van ‘goede darmbacteriën’ helpt me nu heel erg goed en mijn klachten verminderen in combinatie met de juiste voeding aanzienlijk.

Waarom/Wanneer zou ik je aanraden om een voedselintolerantietest te laten doen?

Heb je regelmatig hoofdpijn of migraine? Of heb je buikpijn/darmklachten? Problemen met je ontlasting?

Een voedselintolerantie kan vaak de oorzaak zijn als je een of meer van de volgende symptomen en klachten bij jezelf herkent:

 • Regelmatig hoofdpijn
 • Darmproblemen
 • Vaak buikpijn (of een opgeblazen gevoel)
 • Diarree
 • Constipatie
 • Huidklachten (o.a. atopische dermatitis, psoriasis, jeuk, netelroos)
 • Depressies
 • Hyperactiviteit
 • Agressie
 • Angstig
 • Concentratieproblemen
 • Spierpijnen
 • Artralgie
 • Artritis
 • Stijfheid
 • Zwellingen
 • Vermoeidheid
 • Chronische diarree of constipatie
 • Winderigheid
 • Misselijkheid
 • Oprispingen
 • Brandend maagzuur
 • Duizeligheid
 • Overgewicht
 • Gewichtsschommelingen
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Ziekte van Crohn
 • Maagzweren
 • Reuma, pijnlijke gewrichten

Het enige nadeel dat ik kan bedenken bij deze voedselintolerantietest is de prijs. Ik heb meteen gekozen voor de meest uitgebreide test en deze is toch wel een hap uit je budget.

Maar voor mij primeerde mijn gezondheid enorm. Ik wou eindelijk een oplossing vinden!

Wat wel positief is, je kan beginnen met de kleine (meer budgetvriendelijke) test en deze resultaten een tijdje toepassen.

Ben je nog niet tevreden, kan je ‘upgraden’. Je betaalt dan enkel het verschil tussen test 1 en 2. Wil je nog meer weten, ga je voor de 3e test en betaal je hier weer het verschil tussen test 2 en 3.

Op deze manier kan je zelf kiezen hoeveel je wil laten testen en welk budget je eraan uitgeeft. Plus, op deze manier zijn de kosten ook wat gespreid :-)

Liefs,

Amy x

PS: Eigenlijk kan ik een boek schrijven over de begeleiding, het effect op mijn lichaam, de vele andere voordelen, maar dan zijn jullie morgen nog aan het lezen. Sorry dus Chris, als ik bepaalde (belangrijk) dingen vergeet te zeggen ;-)

Maar jullie weten het, je kan me altijd via mail bereiken, ik probeer steeds zo snel mogelijk te reageren en helpen waar ik kan!

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?