Pigmentvlekken 101: alles wat je moet weten voor een vlekkeloze huid

Pigmentvlekken zijn donkere vlekjes op de huid, die ontstaan naarmate onze huid veroudert. Op deze pagina ontdek je of ze gevaarlijk zijn, en hoe je ze kan verminderen of zelfs verwijderen.

Pigmentvlekken (het wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd), zijn donkere verkleuringen van onze huid.

Ze ontstaan door een overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haar en ogen.

Deze pigmentvlekken kunnen variëren in grootte en vorm en ze komen meestal voor op gebieden die blootgesteld zijn aan de zon, zoals ons gezicht, handen en armen.

vrouw met pigmentvlekken in haar gezicht

Pigmentvlekken zijn meestal niet gevaarlijk maar kunnen wel esthetisch "vervelend" zijn.

Wat zijn de oorzaken van pigmentvlekken?

Er zijn verschillende oorzaken van hyperpigmentatie:

Blootstelling aan de zon

Overmatig blootstelling aan de zon zonder voldoende bescherming kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken.

De ultraviolette (UV) straling van de zon stimuleert de productie van melanine als bescherming van de huid.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap) of als gevolg van anticonceptiegebruik, kunnen voor meer pigmentvlekken zorgen.

Huidveroudering

Bij een ouder wordende huid vermindert de natuurlijke regulerende functie van de huid , wat kan leiden tot het ontstaan van donkere vlekken op de huid.

Huidirritatie of ontsteking

Acne, wondjes, huidirritatie of ontstekingen in de huid kunnen leiden tot hyperpigmentatie, waarbij de huid na genezing donkerder wordt.

Genetische aanleg

Sommige mensen zijn nu éénmaal vatbaarder voor het ontwikkelen van pigmentvlekken dan anderen. Hier kunnen we zelf niets aan veranderen.

Welke pigmentvlekken zijn gevaarlijk?

Goed nieuws: in de meeste gevallen zijn pigmentvlekjes onschadelijk en enkel esthetisch “vervelend”.

Enkel wanneer je deze veranderingen in donkere vlekken op jouw huid opmerkt, contacteer je best een dermatoloog.

Bestaan er natuurlijke middeltjes om pigmentvlekken te verminderen?

Jazeker!

Eerder schreef ik er al een aantal artikels over: pigmentvlekken verminderen met een aardappel en 4 natuurlijke middeltjes om donkere vlekken te verminderen.

Naast deze zaken, doe je er ook goed aan om jouw huid minstens 1 maal per week grondig te scrubben. In het artikel 9 voordelen van scrubben, lees je:

“Wanneer er teveel dode huidcellen en ander vuil op de huid achterblijft, kunnen er huidirritaties en een teveel aan melanine ontstaan. Dit pigment stapelt zich dan op in de huid, waardoor pigmentvlekjes zichtbaar worden.

Regelmatig scrubben zorgt er voor dat pigmentvlekken verminderen.”

Kan je pigmentvlekken weg laten laseren?

Pigmentvlekken laseren is een veilige, snelle manier om van die donkere huidvlekjes af te komen. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van pigmentvlekken laseren.

huidspecialist gebruikt laser om pigmentvlekken bij een vrouw te verwijderen

Pigmentvlekken laseren is een snelle, veilige manier om donkere huidvlekjes te verwijderen.

Welke olie is geschikt om donkere huidvlekken te verminderen?

Als je pigmentvlekken (ouderdomsvlekken) hebt, kunnen verschillende oliën en ingrediënten helpen om de pigmentatie van de huid te verminderen.

Hoe kan je pigmentvlekjes camoufleren?

Slaag je er niet in om pigmentvlekjes te verwijderen of verlichten, dan kan je ze altijd nog tijdelijk “wegwerken” met make-up. In dit artikel lees je hoe je dat juist doet.

Is kojinezuur een wondermiddel tegen pigmentvlekken?

Kojinezuur is een natuurlijk voorkomend organisch zuur dat vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten omdat het de huid helderder kan maken en pigmentvlekken kan verminderen.

Is kojinezuur een wondermiddel? Het kan pigmentvlekken lichter maken maar je moet het voorzichtig gebruiken (raadpleeg altijd een dermatoloog als je ermee wil starten)

is kojinezuur een wondermiddel tegen pigmentvlekken?

Kojinezuur wordt vaak gebruikt omdat het de huid helderder kan maken en pigmentvlekken kan verminderen. Gebruik het wel met voorzichtigheid...

Gebruik peterselie om gezichtsvlekken te verminderen

Peterselie zit bomval vitamines, bevordert het immuunsysteem, is een uitstekende antioxidant en een perfect middel om vrije radicalen tegen te gaan.

Je kan peterselie daarom gebruiken om jouw huid te voeden, littekens en pigmentvlekken minder zichtbaar te maken en de aanmaak van collageen te stimuleren.

Meer info: peterselie om gezichtsvlekken te verminderen

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Deel dit artikel met vriendinnen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest