7 oorzaken waardoor onze huid sneller veroudert

Ik denk dat ik voor (bijna) alle vrouwen spreek als ik zeg dat ik er graag zo lang mogelijk mooi (en als het even kan ook jong) wil uitzien.

Toch kunnen bepaalde gewoontes en gedragingen in ons dagelijkse leven er voor zorgen dat onze huid sneller veroudert dan nodig is.

Te weinig slaap

Een paar nachten te weinig slapen kan al invloed hebben op je uiterlijk. Je ziet snel bleek, je huid wordt dof en donkere kringen en wallen zijn eerder zichtbaar. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich en worden cellen vernieuwd, ook de cellen van onze huid.

Uit onderzoek is gebleken dat voor volwassenen 8 uur slaap per nacht ideaal zou zijn. Behalve dat je er hierdoor beter uitziet, zul je je natuurlijk ook opgewekter en energieker voelen.

Te veel stress

Stress zorgt voor de aanmaak van stresshormonen. Als je veel stress hebt of als deze chronisch is, dan zijn deze hormonen schadelijk voor jou en voor je huid. Bovendien zorgen stress en piekeren voor een sombere gezichtsuitdrukking. Dit zorgt op den duur voor nog meer rimpels.

Het goede nieuws is dat je kunt leren om met stress om te gaan en meer relaxed door het leven te gaan. Regelmatig ontspannen helpt tegen stress. Sport, yoga en mediteren helpen je de stress onder controle te houden.

Afvallen en weer aankomen

Door regelmatig afvallen en weer aankomen rekt de huid uit en moet daarna weer strakker worden. Als dit zich vaak herhaalt, brengt dit schade toe aan de elasticiteit van de huid waardoor deze minder stevig wordt.

Het is trouwens ook zo dat hoe magerder je gezicht, hoe eerder de tekenen van een ouder wordende huid zichtbaar worden. Als je ouder wordt, wordt de huid dunner en slapper. Bij een wat dikker gezicht valt dit volumeverlies minder op en zijn rimpels minder snel zichtbaar.

Roken

Of je nu zelf rookt of vaak verkeert in het gezelschap van rokers, het is slecht voor onze huid. Rook droogt de huid uit waardoor eerder rimpels ontstaan. Rook vernauwt bovendien de bloedvaten waardoor de huid minder doorbloed wordt en minder goed afvalstoffen kan afvoeren. Hierdoor hebben rokers vaak een grauwe huidskleur.

Alcohol

Alcohol verwijdt de bloedvaten in de huid elke keer als je een glaasje drinkt. Op den duur blijven de bloedvaten verwijd. Hierdoor kunnen zichtbare bloedvaatjes in de huid ontstaan en daardoor rode vlekken.

Zonnen

Zonnestralen, of beter gezegd UV-stralen, kunnen schadelijk zijn voor de huid. De huid verliest vocht en droogt uit waardoor eerder rimpels ontstaan en de huid ontwikkelt vaak bruine pigmentvlekken. De effecten zijn het sterkst bij een lichte huid.

Gelukkig zijn er voldoende middeltjes om je tegen de zonnestralen te beschermen. Een dagcrème met SPF van minimaal 15 bijvoorbeeld. Deze bescherming is voldoende voor alle dagen, ook als de zon niet schijnt. Als je echt gaat zonnen, kies dan voor een SPF van tenminste 30 en draag een zonnehoed en zonnebril.

Een zittend leven

Zitten is volgens verschillende onderzoeken “het nieuwe roken”. De gevolgen van een zittend leven zouden even slecht zijn als roken voor ons lichaam.

Voldoende beweging zorgt voor een goede bloedsomloop en doorbloeding van onder andere de huid. De huid wordt hierdoor van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen voorzien. Beweging is verder ook nog eens goed om stress tegen te gaan Als je regelmatig beweegt voel je je niet alleen beter, je ziet er ook beter uit.

Een ongezond eetpatroon

Wat je eet heeft veel invloed op de conditie van jouw huid en haar. Zorg daarom voor een goede en afwisselende voeding met voldoende groenten en fruit, gezonde vetten, vis en (mager) vlees.

Verminder suiker en bewerkte koolhydraten zoals wit brood, koekjes en witte pasta. Suiker veroorzaakt rimpels omdat deze het proces van glycatie bevorderen, waardoor je sneller rimpels krijgt.

Zelfs met de duurste producten kan je huidveroudering niet tegengaan als je er geen gezonde levensstijl op na houdt.


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy