Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het gezichtsmasker dat ik niet aanraad...

Huidveroudering: oorzaken, behandelingen en tips

In dit artikel ontdek je de 3 grootste oorzaken van huidveroudering en geef ik tips om het verouderingsproces te vertragen

In dit artikel

Huidveroudering is een volkomen normaal verschijnsel en is niet te vermijden.

Het begint eigenlijk al vanaf ons 20ste levensjaar (maar het wordt pas echt goed zichtbaar vanaf ons 35-40ste).

De snelheid waarmee huidveroudering gebeurt, wordt bepaald door zowel erfelijke als uitwendige factoren. Bij de oorzaken van huidveroudering maken we dan ook een onderscheid tussen inwendige (intrinsieke) en uitwendige (extrinsieke) factoren.

Intrinsieke (inwendige) oorzaken

Dit is de “geprogrammeerde”, biologische huidveroudering. Hier kan je zelf niets aan veranderen omdat het erfelijk bepaald is.

Sommige vrouwen hebben vroeger last van een slappere huid, terwijl anderen meer geluk hebben en de tijd maar geen vat op hen lijkt te hebben.

Extrinsieke (uitwendige) oorzaken

Natuurlijk speelt ook onze levensstijl ook een belangrijke rol als het gaat over het verouderen van onze huid.

Overmatig blootstelling aan de zon, roken, overgewicht, luchtverontreiniging, de menopauze (hormonen), wisselende weersinvloeden (hitte, koude, wind), het gebruik van de zonnebank, onze slaapgewoontes, overmatig alcoholgebruik en ons voedingspatroon (denk aan teveel suiker) hebben allemaal invloed op de staat van onze huid.

Roken

Roken tast onze huid aan en laat je er ouder uitzien dan je in werkelijkheid bent. 

Het maakt niet uit hoe geweldig je huidverzorging en anti-aging behandelingen zijn: roken tast onze huid aan en heeft een negatieve impact op ons uiterlijk.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat bij vrouwen deze reden zelfs op nummer 1 staat als ze overwegen te stoppen met roken. 

Niet om hun longen een betere conditie te bezorgen of om gezonder te zijn, maar wel omdat ze hun huid niet nog sneller achteruitgaan willen zien gaan.

Alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan voor een snellere veroudering van de huid zorgen. In dit artikel lees je meer over de effecten van alcohol op onze huid.

De 3 grote oorzaken van een slappe huid

Onze huid is ons grootste orgaan en zit ingewikkeld in mekaar. Om het overzichtelijk te houden, ga ik de zaken zo simpel mogelijk voorstellen.

Er zijn eigenlijk 3 “grote” factoren die onze huid doen verouderen: een vermindering van het vochtgehalte in de huid, een afname van het collageen in de huid en een vermindering van elastine.

Vermindering van het vochtgehalte

Vocht is de sleutel tot een frissere, mooie huid. Het is een feit dat een droge huid sneller veroudert: hoe dunner en droger de huid, hoe sneller fijne lijntjes en rimpels zichtbaar worden. Een huid waarbij het vochtgehalte op peil is, straalt meer en geeft een frissere indruk.

Afname van collageen

Collageen is een lichaamseigen eiwit en komt van nature voor in onze huid: het zorgt voor de stevigheid van onze huid. Ons lichaam maakt collageen aan maar naarmate we ouder worden (vanaf ons 25ste ongeveer), neemt de productie af. Het gevolg is een slappere huid die sneller veroudert.

Daling van elastine gehalte

Elastine is ook een lichaamseigen eiwit, net zoals collageen. Het komt (onder andere) voor in het bindweefsel van onze huid. 

Wanneer onze huid samentrekt (bijvoorbeeld tijdens het lachen of fronsen), zorgt elastine er voor dat onze huid weer naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. 

Het zorgt dus voor de elasticiteit van onze huid, maar dat had je misschien al kunnen afleiden uit de naam? 

Het gehalte aan elastine neemt ook al vanaf ons 25ste af, net zoals bij collageen.

Behandeling van huidveroudering

Het is heel belangrijk om de huid van binnenuit en buitenaf te “behandelen”. 

Het heeft geen zin om bijvoorbeeld een kwalitatieve moisturizer met hyaluronzuur te smeren als je daarna uren in de zon gaat liggen “bakken”, vettig eet en de avond afsluit met een fles wijn en een pakje sigaretten…

Een mooie, elastische huid met een gezonde gloed gaat om het totaalplaatje. Vrouwen die gezond leven, hebben doorgaans een frissere huid. Dat is natuurlijk geen toeval.

Hou het vochtgehalte van jouw huid op peil

Vocht is de sleutel tot een jongere uiterlijk en een gezond lichaam. Dat is niet anders voor onze huid.

Hier ontdek je welke zaken je kan doen om het vochtgehalte in de huid op peil te houden.

Voldoende water drinken

Je weet het al: voldoende water drinken is belangrijk. Niet alleen voor een goede gezondheid maar dus ook voor een frissere, strakkere huid. 

Probeer om dagelijks minstens 2 liter water of thee te drinken. Onderzoek heeft uitgewezen dat witte thee de afbraak van collageen en elastine in de huid afremt.

Natuurlijk is groene thee ook een prima optie.

Beperk het gebruik van alcohol en koffie (omdat ze vochtafdrijvend werken) en frisdranken (de suiker er in veroorzaakt glycatie en dat heeft een zeer nadelige invloed op onze huid.)

Een tijdje geleden heb ik een blogpost gemaakt over een vrouw die 3 weken lang, iedere dag 3 liter water dronk. Het effect op haar huid is enorm! Klik hier om het artikel te lezen

Gebruik een moisturizer die vocht vasthoudt

Gebruik een kwalitatieve moisturizer die voldoende hyaluronzuur bevat.

Hyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel in de onderste lagen van de huid en bindt beter aan water dan eender welk andere ingrediënt.

Hierdoor hydrateert het niet enkel de huid maar helpt ook de vochtbalans te herstellen en fixeert de huidcellen in de hoornlaag. Hierdoor wordt het huidoppervlak steviger en gladder.

Onze Magic Moisturizer bevat een hoge concentratie hyaluronzuur, peptides, vitamine C en vitamine E, arganolie, abrikozenpit olie, shea butter, kokosolie, avocado olie en pompoenpit olie om de huid te voeden, verstevigen, hydrateren, herstellen en beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Check het vochtgehalte in huis (zeker tijdens de herfst en winter)

In de maanden dat de verwarming op staat, wordt de lucht in huis automatisch droger, wat voor een drogere huid kan zorgen. 

Verlucht ‘s morgens jouw huis een tiental minuten en zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. 

Hoeveel is een gezonde luchtvochtigheid in huis?

Ideaal ligt de luchtvochtigheid in huis tussen 40 en 60%.

Merk je dat de lucht in jouw huis te laag is, overweeg dan een luchtbevochtiger aan te schaffen of zet grote schalen met water (en vergeet ze niet regelmatig bij te vullen, je zal versteld staan hoe vlug het water verdampt!)

Retinol voor 's nachts

Experts raden aan om ‘s nachts tijdens het slapen een serum met retinol te gebruiken. Retinol is een vorm van vitamine A en staat erom bekend dat het tekenen van huidveroudering vermindert.

Dit komt omdat het de celvernieuwing stimuleert, rimpels en fijne lijntjes helpt verminderen en pigmentvlekken vervaagt. Het draagt bij aan een gladdere, stevigere huid.

Maar ik schreef eerder al dat er een probleem met retinol is en dat er een gezonder, volkomen veilig alternatief voor bestaat (dit ontdek je ook in het bovenstaande artikel).

Het microbioom: de natuurlijke beschermlaag van onze huid

Het microbioom is een “onzichtbare” laag van micro-organismen op onze huid die een beschermende laag vormt. 

Het zijn goede bacteriën die de slechte moeten elimineren vooraleer deze schade aan de huid kunnen aanbrengen. Denk aan acné en andere huidproblemen, die vaak ontstaan door een overvloed aan slechte bacteriën.

Wanneer het microbioom optimaal functioneert, vormt ze een beschermende laag die het vochtgehalte in de huid op peil helpt houden.

Synthetische ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn vaak te agressief en vernietigen een groot deel van het belangrijke microbioom, waardoor de slechte bacteriën vrij spel krijgen en er meer vocht uit de huid kan verdampen.

Daarom hebben we hard gewerkt aan een gamma van natuurlijke huidverzorgingsproducten die je helpen om het microbioom van de huid intact te houden.

Verhoog het collageen gehalte

Vanaf ons 25ste neemt het collageengehalte in de huid al af, waardoor onze huid verslapt. Collageen is immers het eiwit dat zorgt voor de stevigheid van onze huid.

Gelukkig zijn er enkele zaken die je kan doen om het collageen in de huid te verhogen.

Drink meer bottenbouillon

Je hebt vast al eens gehoord dat bouillon met botten (beenderen) gezond voor je is, maar wist je dat het ook het drinken van beenderbouillon ook het collageen in de huid verhoogt?

De botten leveren immers verschillende mineralen maar ook (vooral) collageen. Dit komt uit de botten, maar ook uit de huid (van kip bijvoorbeeld) en het kraakbeen. 

Wil je zelf bottenbouillon maken? Het is heel eenvoudig, check dit artikel voor het recept. 

Overweeg om dagelijks een kwalitatief aminozuren supplement in te nemen

De aminozuren threonine, proline en glycine zijn nodig om collageen te kunnen produceren. Hoe lager de voorraad aan deze aminozuren in het lichaam, hoe moeilijker het voor ons lichaam wordt om voldoende collageen te blijven produceren.

Logisch, niet?

Vrouwen die hun huid willen verbeteren, raad ik altijd aan om te beginnen met een kwalitatief aminozurensupplement zoals Beauty Essentials. Het is 100% puur natuur, levert alle aminozuren en het krijgt erg goede reacties van lezeressen die het al een tijdje gebruiken. 

Wil je leren waarom aminozuren zo belangrijk zijn in ons lichaam (en de functie van alle aminozuren ontdekken) lees dan even dit artikel.

Verrassend!

Na 1 week Beauty Essentials te hebben gebruikt, dacht ik al een lichte verandering te zien aan mijn huid.

Ik heb een hele vette huid, en dat is nu een stuk minder.

Ik gebruik het product nu zo’n 4-5 weken en ben vooralsnog enthousiast. Mijn gezicht voelt zachter aan en heeft een gezondere look. De puistjes en mijn fronsrimpel zijn nog niet verdwenen maar verandering kost tijd dus ik heb hoop dat ik daar later ook wat verbetering in ga zien.

Ik voel me er goed bij, dus we gaan er gewoon mee door.

Elise

Elastine

Elastine zorgt er voor dat onze huid opnieuw naar haar oorspronkelijke vorm terugkeert wanneer ze ingedrukt of uitgerokken wordt. Het zorgt voor de elasticiteit van onze huid.

Om elastine te produceren, heeft ons lichaam de aminozuren glycine, valine, alanine en proline nodig. Zorg er dus voor dat deze voorraden steeds op peil zijn als je huidveroudering wil verminderen. 

Zoals ik hier boven beschreven heb, vul je aminozuren best aan met een kwalitatief (liefst 100% natuurlijk) supplement, zoals bijvoorbeeld Beauty Essentials.

Zorg voor een gezonde darmflora

De werking van onze darmen is heel erg belangrijk voor een goede gezondheid en een stralende huid. 

Als je huidproblemen hebt in combinatie met darmklachten, is de kans zeer groot dat jouw darmen uit balans zijn.

Hoe snel merk ik resultaat aan mijn huid?

Zoals ik hier boven al heb aangehaald, begint huidveroudering eigenlijk al vanaf ons 20ste. Het gebeurt dus niet van vandaag op morgen.

Dan kan je ook niet verwachten dat de oplossing van vandaag op morgen komt: reken op 6 tot 8 maanden voor een optimale verbetering

Na 4 tot 6 weken zou je wel al een verbetering kunnen ervaren. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoe goed je de tips opvolgt. 

Welke is de beste crème tegen huidveroudering?

Laten we eerlijk zijn: er zijn letterlijk 1001 crèmes op de markt tegen huidveroudering en iedere verkoper of producent zegt dat zijn crème de beste is om fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de tekenen van huidveroudering terug te draaien.

Sinds een tijdje bied ik een natuurlijke anti-aging moisturizer aan die erg goede resultaten levert. Kijk even of dit iets voor jou is.

Welke producten worden verder nog aangeraden om de huid zijn stevigheid terug te geven?

Als je een mooie, gezonde huid wil, raad ik aan om zeker een kwalitatief aminozuren supplement te gebruiken. In dit artikel geef ik 4 zaken waar je op moet letten als je aminozuren gaat kopen.

Daarnaast begin ik iedere dag met een glaasje Greens Power. Dit is een “groen poeder” dat je oplost in een glas water. Het levert massa’s vitaminen, mineralen en sporenelementen. 

Als je het meteen in de ochtend drinkt, ben je er zeker van dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen hebt. 1 porties bevat immers dezelfde voedingswaarde als 5 tot 6 porties groenten en fruit.

Het helpt het lichaam te ontgiften, draagt bij aan een gezonde darmflora en geeft jouw immuunsysteem een boost.

Moet ik een extra collageen poeder innemen?

Om collageen te produceren zijn de aminozuren proline, glycine en threonine nodig. Beauty Essentials levert deze aminozuren (samen met 17 andere aminozuren) dus het is niet meer nodig om een extra collageen supplement in te nemen.

Volgens mij is het altijd beter om ons lichaam de “bouwstenen” aan te reiken en het dan zelf te laten produceren wat het nodig heeft. 

Met Beauty Essentials zorg je er voor dat jouw lichaam altijd over voldoende kwalitatieve bouwstenen beschikt.

Waarom wordt vitamine C aangeraden bij huidveroudering?

Vitamine C is een antioxidant dat belangrijk is voor onze huid en draagt op verschillende manieren bij aan de vertraging van huidveroudering. 

Welke andere vitamines tegen huidveroudering?

Naast vitamine C zijn er nog een aantal andere vitaminen die belangrijk zijn om de tekenen van huidveroudering te verminderen.

Pigmentvlekken op jouw huid?

Eén van de tekenen van huidveroudering, zijn pigmentvlekken (donkere vlekjes op jouw huid). 

Regelmatig krijg ik vragen van lezeressen hoe ze deze donkere vlekken kunnen verwijderen of verminderen, of hoe je kan zien of ze schadelijk zijn. In dit artikel lees je alles over pigmentvlekken.

Hecht meer aandacht aan de celvernieuwing

Wil je de tekenen van huidveroudering verminderen, dan hecht je best meer aandacht aan de celvernieuwing. Tijdens dit proces worden oude lichaamscellen afgebroken en vervangen door nieuwe huidcellen.

Het gebeurt vooral ‘s nachts tijdens onze slaap (daarom is een goede nachtrust zo belangrijk) en is essentieel voor een gezonde huid.

Werkt een apparaat met elektrische stimulatie en lichttherapie tegen huidveroudering?

Tegenwoordig zijn er heel wat huidverbeteringsapparaten voor thuis op de markt. 

Elektrische stimulatie en lichttherapie zorgt er onder andere voor dat verzorgingsproducten beter worden opgenomen (sommige apparaten claimen zelfs dat skincare producten tot wel 5x effectiever worden in combinatie met hun apparaat.)

Dergelijke apparaten kunnen wel degelijk effectief zijn om de tekenen van huidveroudering te verminderen.

Picture of Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Deel dit artikel met vriendinnen

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email