Natuurlijke middeltjes in de strijd tegen acne

Acne is geen simpel probleem. Sommige vrouwen blijven er hun hele leven last van hebben.

Acne is dan ook iets dat iedere vrouw liefst zo snel mogelijk wil zien verdwijnen.

Maar hoe weet je nu juist hoe je acne moet bestrijden wanneer je de achterliggende oorzaak niet kent?

Er zijn veel factoren die bij acne een rol spelen: het kan infectiegerelateerd zijn, te maken hebben met een storing in de bloedsomloop of je darmen, het kan hormonaal of soms zelfs psychologisch zijn, …

Lees hierover zeker dit artikel:

‘Facemapping – wat je gezicht zegt over je gezondheid’.

Dit is een superhandig hulpmiddel om te bepalen welke soort acne je hebt, iedere zone van je gezicht wordt in kaart gebracht – de facemap.

Je voorhoofd, neus, kin en wangen verklappen als het ware wat er in je lichaam gebeurt.

Elk deel van je gezicht refereert aan een van de vijf natuurelementen (vuur, aarde, water, hout en metaal), die vervolgens weer in verbinding staan met een organengroep.

Gelukkig zijn er altijd natuurlijke middelen die je kan proberen en die de gezondheid van je huid vaak flink kunnen verbeteren.

In dit artikel dat ik vond op gezonderleven.com leer je welke voedingsmiddelen iets te maken kunnen hebben met het verschijnen van acne. Ook kan je er een heel goed én natuurlijk recept vinden om zelf een anti-acne-lotion te maken.

Ik kom nog even terug op de verschillende soorten acne. Het is belangrijk om te weten welke soort acne je hebt om het huidprobleem op de juiste manier te behandelen.

1. Acne die infectie gerelateerd is

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zelfs je smartphone kan hier een rol in spelen. Het gadget draagt namelijk heel wat bacteriën met zich mee en wanneer je de telefoon aan je oor houdt, worden ze op je huid overgezet. Ook sjaals en mutsen kunnen onverwacht acne teweegbrengen omdat ze wrijving veroorzaken.

Bij mensen met een acnegevoelige huid creëert de overmatige talgproductie een ideale omgeving waarin de normaal onschadelijke acnebacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Dit leidt tot ontstekingen en de vorming van acne.

Dit is niet omdat mensen die aan acne lijden onhygiënisch zijn, zoals sommige mythen je willen laten geloven. In tegendeel, de kans is groter dat de huid geïrriteerd raakt door te veel reinigen met agressieve reinigingsproducten.

Ik reinig mijn gelaat altijd met een 100% natuurlijk product. Natuurlijke oliën zoals kokosolie, olijf- en amandelolie zijn milde manieren om snel , gemakkelijk én zonder chemische producten te reinigen.

Giet een aantal druppeltjes (5-8) olie in je handpalm, wrijf goed uit over je gezicht en spoel altijd na met lauwwarm water.

2. Acne die hormoongerelateerd is

Wanneer acne opduikt op je kin en wangen kan je hormoonregeling overhoop liggen. Het kan onder meer duiden op het polycysteus-ovariumsyndroom, een vruchtbaarheidsaandoening waardoor er cysten in of op de eierstokken groeien. Door de aandoening ondervindt ook je hormoonspiegel heel wat last.

Kleine bultjes op het centrale deel van je gezicht die vooral gekenmerkt worden door roodheid, kunnen dan weer wijzen op een veelvoorkomende aandoening genaamd rosacea. De hobbeltjes worden vaak verward met acne maar vragen toch om een andere aanpak: wanneer je ze behandelt zoals puistjes, maak je het vaak alleen maar erger. Volgens dokters wordt de aandoening vooral veroorzaakt door overmatige stress. Ontspannen is dus de boodschap!

Beperk bij hormoongerelateerde acne ook het drinken van zoete, suikerrijke dranken. Je dieet heeft een groot effect op acne, waarbij suiker een belangrijke oorzaak is. Suikers geven een insulinepiek, wat bepaalde hormonen stimuleert die uitslag en acne veroorzaken.

Als je meer water drinkt ipv frisdranken worden de afvalstoffen in je lichaam goed afgevoerd.

3. Acne veroorzaakt door een slechte bloedsomloop

Slechte doorbloeding is vandaag de dag meer en meer te wijten aan een zittende levensstijl.

Zittend in een verkeerde houding voor langere periode en een gebrek aan beweging behoren tot de meest voorkomende oorzaken van een slechte doorbloeding. Slechte voedingsgewoonten ontwikkelen uiteraard ook een slechte doorbloeding. En het overmatig gebruik van alcohol of cafeïne, het gebruik van bepaalde drugs of roken kunnen ook verantwoordelijk zijn.

(Vertel ik je dan van achter mijn laptop – met een tasje koffie, de derde al vandaag – waar ik mijn dagen al zittend doorbreng!)

Beweeg voor minder acné!

Beweging is een goede manier om je bloedsomloop te stimuleren en alles wat je bloedsomloop stimuleert is goed voor een gezonde en stralende huid.

Douche of was jezelf wel na het bewegen. Als je zweet kunnen je poriën verstopt raken met zoute resten van je workout. Zorg dat je je lichaam en vooral je gezicht goed wast na het sporten.

4. Acne door een verstoorde darmwerking

Uit onderzoek blijkt dat patiënten met acne vaak een verstoorde darmflora hebben. Ik heb het juist al even aangehaald, voeding is hier énorm belangrijk.

Wat je kan doen is het bijhouden van een voedingsdagboek, zo kan je nagaan welke storende voedingsstoffen mede oorzaak zijn van een verstoorde darmflora en daarmee bijdragen aan steeds weerkerende acné.

Overweeg probiotica. Probiotica zijn gezonden bacteriën die in bepaalde voeding voorkomt en goed is voor de spijsvertering en ontstekingen tegen gaat. Probiotica kan acne verbeteren.

Belangrijk om te onthouden is dat onze huid de gezondheid van onze darmen reflecteert. Alle giftige stoffen die ophopen in onze darmen gaan rechtstreeks naar onze bloedstroom en ons lichaam probeert ze eruit te spoelen via de huid.

En ik kan ervan meespreken. Maandenlang heb ik geworsteld met darmproblemen! En de bijhorende uitslag.

Nu drink ik iedere dag een glas Greens Power voor mijn ontbijt. Dit product ondersteunt de interne reinigende werking.

Deze 3 stoffen zijn in dit verhaal heel erg belangrijk:

Chlorella – is een krachtig anti-oxidant, bevordert de aanmaak van rode bloedcellen, werkt ontsmettend en remt de groei van bacteriën in het lichaam.

Gecombineerd vezelcomplex – vezels zijn belangrijk voor een goede darmtransit, zorgen lang voor een verzadigd gevoel en stimuleren de werking van de darmen.

Probiotische Lactosporencultuur – Maagzuur resistente probiotica die belangrijk zijn voor de goede werking van het spijsveteringsstelsel.

Wil je meer info over de zuiverende werking van Greens Power? Klik dan hier verder.

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?