Content voor Ingelogde Gebruikers
Gratis verzending Vòòr 12u besteld, volgende werkdag in huis

Wat betekent een houdbaarheidsdatum nu eigenlijk echt?

De gemiddelde Belg/Nederlander gooit jaarlijks ongeveer 60 tot 65 volledige maaltijden in de afvalbak.

Hier schrok ik wel even van, jij niet?

Een van de belangrijkste oorzaken: de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten.

Hoe zit dat ook alweer?

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’.

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’.

Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, verse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.

Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.

Hieronder geef ik jullie een lijstje van de meest voorkomende producten en hun houdbaarheid:

Rijst, thee, pasta’s – zeer lang houdbaar (jaren)
Frisdranken – zeer lang houdbaar (jaren)
Koekjes, chips – lang houdbaar (maanden)
Groenten/fruit in blik – zeer lang houdbaar (jaren)
Jams en zoetwaren – zeer lang houdbaar (jaren)
Soepen/conserven – zeer lang houdbaar (jaren)
Afbakbrood – enkele weken
Koffie en thee – jaar of langer
Mayonaise, ketchup e.d. – enkele maanden of langer

En wat met producten zonder een datum?

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

Wat zijn zo’n producten?

Verse groente, aardappelen en vers fruit (niet geschild of gesneden)
Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
Dagvers brood en banket
Azijn
Keukenzout
Suiker
Suikerwerk, zoals snoep
Kauwgom

Ik geef eerlijk toe dat ik ook wel vaak voedsel weggooi als de THT-datum bereikt is, zeker als ik het voor de kindjes gekocht heb.

Mijn man is ervan overtuigd dat heel veel producten vaak langer goed zijn dat hun THT datum, bij deze zal ik hem wat vaker moeten geloven ;-)

4 "onbekende" stoffen voor een mooie, egale huid

Wat veel vrouwen niet beseffen, is dat een mooie, gezonde huid van BINNEN in ons lichaam ontstaat. Gezond eten dus met veel verse groenten en fruit, vette vissoorten, veel water en minder alcohol en koffie.

Daarnaast zijn er 4 (onbekende) stoffen erg belangrijk voor de opbouw van onze huid van binnenuit. Wil je meer weten over deze stoffen, klik dan hier voor meer informatie

Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy