skip to Main Content

Wat betekent een houdbaarheidsdatum nu eigenlijk echt?

De gemiddelde Belg/Nederlander gooit jaarlijks ongeveer 60 tot 65 volledige maaltijden in de afvalbak.

Hier schrok ik wel even van, jij niet?

Een van de belangrijkste oorzaken: de onduidelijkheid van houdbaarheidsdata op producten.

Hoe zit dat ook alweer?

Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’.

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol en veilig product.

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’.

Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, verse maaltijden of verse vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.

Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.

Hieronder geef ik jullie een lijstje van de meest voorkomende producten en hun houdbaarheid:

Rijst, thee, pasta’s – zeer lang houdbaar (jaren)
Frisdranken – zeer lang houdbaar (jaren)
Koekjes, chips – lang houdbaar (maanden)
Groenten/fruit in blik – zeer lang houdbaar (jaren)
Jams en zoetwaren – zeer lang houdbaar (jaren)
Soepen/conserven – zeer lang houdbaar (jaren)
Afbakbrood – enkele weken
Koffie en thee – jaar of langer
Mayonaise, ketchup e.d. – enkele maanden of langer

En wat met producten zonder een datum?

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.

Wat zijn zo’n producten?

Verse groente, aardappelen en vers fruit (niet geschild of gesneden)
Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer
Dagvers brood en banket
Azijn
Keukenzout
Suiker
Suikerwerk, zoals snoep
Kauwgom

Ik geef eerlijk toe dat ik ook wel vaak voedsel weggooi als de THT-datum bereikt is, zeker als ik het voor de kindjes gekocht heb.

Mijn man is ervan overtuigd dat heel veel producten vaak langer goed zijn dat hun THT datum, bij deze zal ik hem wat vaker moeten geloven ;-)

Meer energie en minder zin in zoet?

Greens Power is een “Superfood blend” met chlorella, gerstegras, spirulina, extracten van groenten en fruit, enzymen, vezels, probiotica, policosanol, acerola, Siberische ginseng en groene thee.

Dagelijks een glas ondersteunt de reinigende werking van jouw lichaam, vermindert zin in zoet, draagt bij aan een gezonde Ph-waarde, spijsvertering en darmflora en biedt massa’s energie. Klik hier voor meer informatie

Amy Kaes

Welkom op mijn blog.

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Ik heb een stappenplan voor een mooie huid gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen (gratis) naar jouw mailbox sturen. Klik hier om mijn stappenplan gratis aan te vragen

Groetjes,
Amy

GEEF ME 5 DAGEN… EN IK LEER JE HOE JE EEN MOOIE, EGALE HUID KRIJGT 

Door jouw huid op de juiste manier te verzorgen, kan je ze er egaler, zachter en mooier laten uitzien. Ik heb een “Stappenplan voor de rijpere huid” gemaakt en als je wil, kan ik dit meteen naar jouw mailbox sturen.

Ik respecteer jouw privacy: jouw gegevens worden veilig opgeslagen en nooit met derden gedeeld. Je geeft me  toestemming om je mijn stappenplan en nieuwsbrief te sturen.

x