Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Een tijdje terug kwam ik via mijn osteopaat terecht bij een heel lieve mevrouw die aan causale voetreflexologie doet.

Zij wees me op de relatie tussen mijn gezondheidsproblemen (issues met mijn darmen) en bepaalde eeltplekken op mijn voeten.

Zij kon ook aan de stand van mijn tenen zien welke problemen er zich op dat moment wel degelijk in mijn lichaam voordeden.

En ik had haar er niet over verteld! Ze sloeg gewoon meteen de nagel op de kop door met mijn voeten te spelen ;-)

Je voeten kunnen je veel vertellen over je gezondheid. In dit artikel kun je lezen op welke tekenen je moet letten en hoe dit je zou kunnen helpen bij het voorkomen van bepaalde ziektes.

Alle organen worden weerspiegeld op de onderkant van de voet.

Schermafbeelding 2016-08-11 om 04.45.03

Gezegd wordt dat wanneer een gedeelte van de voet verhard is, dat dit betekent dat een orgaan in het lichaam ook verhard is. Deze zogenaamde eeltplekken stemmen ook overeen met lichamelijke en mentale stijfheid in de reflexzone van de voet.

1. De darmen.

De darmreflex wordt vertegenwoordigd door de hiel van de voet.

Hielkloven of eelt op je hielen kunnen een teken zijn van darmproblemen. In dit geval kan het helpen om je hielen te masseren. Omdat de hielen vaak verhard zijn, waardoor masseren moeilijk is, is het aan te raden om je voeten in te masseren met een goed voedende crème zodat dit uiteindelijk wat ‘makkelijker’ gaat.

2. De spijsvertering.

Het middelste gedeelte van je voet stemt overeen met het hele spijsverteringssysteem: de lever, maag, alvleesklier en de milt. Als je op dit gebied van je voet last hebt van ruwe plekken, dan kan dit wijzen op nier- of galstenen.

Dit kan je best masseren door een vuist te maken waarbij je wijsvinger iets verder uitsteekt en zo over de onderkant van je voet masseren. Plezant is het in het begin niet, maar het helpt wel echt!

3. Je galblaas.

Een eeltknobbel op het puntje of de onderkant van de vierde teen wijst op problemen met de galblaas. Mocht je al langere tijd last hebben van galstenen, dan is deze teen vaak stijf, gebogen en gevoelig.

Ook wanneer de grote teen buigt richting de tweede teen kan dit wijzen op galstenen.

In deze gevallen is het verstandig om het lichaam goed te reinigen, te letten op je dieet, het uitstoten van gifstoffen te stimuleren en natuurlijke supplementen in te nemen.

Ik doe dit door dagelijks een glaasje Greens te drinken – dit voor een goed begin van de dag én om mijn voetreflexologie te ondersteunen :-)

  • geeft meer natuurlijke energie
  • stimuleert de inwendige reiniging
  • draagt bij aan een normale spijsvertering

4. Je schildklier

Wanneer je vaak last hebt van koude voeten (wat vaak gepaard gaat met koude handen), dan kan dit een teken zijn van een verstoorde schildklier en een thermische onbalans in je lichaam.

In de meeste gevallen komt dit doordat het spijsverteringssysteem overbelast is en de darm ontstoken is.

In dit geval zou je je dieet moeten aanpassen om zo de darmfunctie te verbeteren. Je kunt ook je voeten weken in heet water en ze vervolgens masseren met gemberolie om de voeten te verwarmen.

5. Jichtaanvallen

Wanneer de onderkant van de grote teen én de enkel rood, gezwollen en pijnlijk is, dan kan dit worden veroorzaakt door een jichtaanval.

Bij jicht is er sprake van een teveel aan urinezuur in het lichaam. Het lichaam heeft van nature een overlevingsdrang en is daarom altijd bezig belangrijke organen te ontdoen van gifstoffen, in dit geval urinezuur.

Gedurende dit proces kunnen de handen en voeten tekenen van ziekte vertonen.

Ook hier kan Greens je al goed helpen om het teveel aan urinezuur op natuurlijke wijze te verwijderen. Op deze manier moet je lichaam veel minder energie steken in het aanvallen van deze gifstoffen!

6. Je wervelkolom

De wervelkolom wordt weerspiegeld aan de binnenkant van je voeten.

Heb je bijvoorbeeld last van eeltknobbels onder de grote teen, dan zou dit kunnen wijzen op problemen met de halswervel. In dit geval zal het masseren van de binnenkant van beide voeten een positief effect kunnen hebben.

Heb je tijdens het masseren ‘een gevoelige snaar’ geraakt?

Dit geldt trouwens voor alle pijnpunten tijdens voetreflexologie… Blijf dan zeker hier masseren tot de gevoeligheid afneemt. Dit wilt nl. zeggen dat je het orgaan in kwestie ook terug ‘zacht’ maakt.

7. De kleur van je voeten.

Net zoals het wit van je ogen geler wordt bij leverproblemen, kunnen je voeten ook een gele kleur krijgen bij leverproblemen of problemen aan de galblaas.

Terwijl voeten met een groene tint dan weer een teken zijn van problemen met de milt en het lymfestelsel.

Door goed op de kleur van je voeten te letten, kun je voorkomen dat zich na verloop van tijd gifstoffen ophopen die schadelijke cystes kunnen veroorzaken.

8. Tot slot…

Voetreflexologie kan helpen bij het voorkomen en genezen van ziektes. Deze behandeling zou wel minstens een paar maanden moeten worden volgehouden om resultaten te bemerken. Ook kan je kiezen om bijvoorbeeld 2 à 3 keer per jaar een behandeling te laten doen.

Het is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook nog eens heel erg rustgevend!

Groetjes,

Amy x

Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je interesse hebt, kan ik dit stappenplan meteen en gratis naar jouw mailbox sturen.

Wil je mijn GRATIS "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit" ontvangen?