Retinol is eigenlijk vitamine A(1).
Er bestaan verschillende vormen van vitamine A maar in huidserums en huidcrèmes wordt vitamine A-zuur (tretinoïne) gebruikt omdat het huidverjongend werkt.
Hoe werkt retinol bij huidveroudering?
Het bevordert de huidstructuur, stimuleert een gezonde celvernieuwing en stimuleert de productie van collageen en elastine. Retinol zorgt er ook voor dat de afbraak van collageen en elastine vertraagd wordt.
Daarnaast kan het helpen om gezichtsvlekken minder zichtbaar te maken.
Is retinol schadelijk?
Om te beginnen: niet alle huidtypes verdragen retinol (even goed).
Alhoewel het bij de meeste vrouwen een erg positieve invloed op de huid heeft, zijn er ook een aantal probleem met retinol:
- Ten eerste kan het zo irriterend werken dat je het erg langzaam moet opbouwen. Je zou het in het begin maar 1x per week mogen gebruiken, daarna om de andere dag en na een hele tijd pas dagelijks.
- Ten tweede moet je erg oppassen met blootstelling aan de zon. In combinatie met zonlicht kan het nog erger gaan irriteren. Het mag daarnaast ook niet gebruikt worden door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Ten derde kan het de huid erg doen schilferen en kan het bultjes/puistjes veroorzaken.
Daarom heeft de EU beslist dat producten voortaan nog maar maximum 0,3% retinol mogen bevatten.
Hoe lang moet retinol intrekken?
Voor serums en crèmes met retinol geldt dat je minstens 1 minuut moet wachten tot je het volgende “laagje” van jouw huidverzorging aanbrengt.
Hoeveel retinol moet er in een serum of crème zitten om effectief te zijn?
Mag je het in de zomer gebruiken?
In principe mag dit geen probleem zijn, op voorwaarde dat je jouw huid goed beschermt en niet uren gaat liggen “bakken” in de zon.
Hoe gebruik je het?
Welke van jouw producten bevatten retinol?
Zowel mijn dagcrème met kaviaarextract als mijn nachtcrème met kaviaarextract bevatten retinol, omdat het zo’n effectief ingrediënt is voor onze huid.