Bananen – verstoppen ze nu of niet?

Het is al een eeuwenoud dilemma ;-)

Raak je nu verstopt van bananen: ja of nee?

En ik twijfel er ook soms over, mijn zoontje eet heel graag bananen, iedere dag eentje. Soms denk ik dan wel:

‘Oei, zou ik dat wel toelaten, hij heeft zo al moeite om naar toilet te gaan… Doe ik er wel goed aan om hem iedere dag een banaan te laten eten?’

Van bananen wordt heel vaak beweerd dat ze ‘stoppen’, maar dat klopt niet. Hoewel… het zijn blijkbaar de onrijpe bananen die wél voor de nodige darmongemakken kunnen zorgen.

Ik koop het liefst bananen in de winkel die nog héél erg groen zijn, dan kom ik er langer mee toe… Maar dan is er ook het gevaar dat zoonlief, zonder dat ik het door heb dus een banaan eet die nog niet helemaal rijp is…

Een woordvoerder van het Voedingscentrum aan het woord:

Het is een hardnekkige fabel dat bananen verstopping veroorzaken. In bananen zitten veel vezels en die zijn juist goed voor je darmen. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm. Ze komen onveranderd aan in de dikke darm, waar ze door de darmbacteriën worden bewerkt. Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren.

Bananen zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en bevorderen je stoelgang.

Dit type zetmeel is een soort vezel en draagt dus ook bij aan een goede stoelgang. Tijdens het fermentatieproces in je dikke darm komen echter ook gassen vrij die soms voor buikpijn en winderigheid kunnen zorgen.

Dat is natuurlijk iets heel anders dan verstopping ;-)

Liever geen onrijpe bananen eten dus. Maar voor je ‘t weet, zijn ze óverrijp. De truc in onderstaande video helpt je bananen langer geel en dus lekker te houden!

Naast een banaan eten kan je de vrucht ook gebruiken in je dagelijks beauty- en verzorgingsritueel. Blijkt dat bananen veel beter voor je huid zorgen dan verschillende verzorgingslijnen uit de winkel…

In dit artikel vond ik maar liefst 18 recepten om zelf maskers te maken voor huid, haar, handen en voeten mét banaan :-)

En alsof ik nog niet genoeg tips heb gegeven, hieronder een tip hoe je ook de schil van je banaan nog kan gebruiken:

1. Je kan de schil ook gewoon mee opeten

De schil van een banaan schijnt namelijk rijk te zijn aan vitamine B6 en B12 én rijk aan kalium en magnesium. Ook is het eten van de schil goed voor het milieu, omdat er zo minder afval overblijft ;-)

Ga nu niet meteen op de schil kauwen… Het beste (en het lekkerste) is om de schil mee te nemen in de blender wanneer je een smoothie maakt. Zo is de smaak ook een stuk minder bitter. Best was je de schil dan even van tevoren! Bovendien kun je de schil ook frituren of bakken.

2. Andere verassende gebruiken van een bananenschil

Klik hier verder naar een artikel op Flair.be ‘Stop! Smijt je bananenschil niet weg!’

Ga jij het proberen?


Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy