Eat the Rainbow – wat zegt kleur over onze voeding?

Eat the Rainbow – een slogan die je de laatste tijd meer en meer hoort.

En dat mag ook wel :-) het idee achter Eat the Rainbow is dat je om gezond te leven elke dag een voedingsmiddel uit elke kleurgroep zou moeten eten.

Waarom is een sinaasappel bijvoorbeeld oranje en zijn bietjes rood? Is het puur toeval of zegt de kleur wel degelijk iets over hoe gezond deze producten zijn?

Om te beginnen hebben kleuren effect op het zogeheten limbisch systeem in onze hersenen. Hier liggen onze stemmingen en gevoelens opgeslagen. Daarom kan een bepaalde kleur ook een bepaalde herinnering of een bepaald gevoel oproepen. Felle kleuren zorgen vaak voor een vrolijke stemming en zijn hierdoor uitnodigend.

Maar er is meer – Kleur = gezond!

Groenten en fruit met een kleurtje zien er niet alleen vrolijk uit, ze zíjn ook gezond. Het is zelfs zo dat de sterkst gekleurde groenten de meeste antioxidanten bevatten.

Antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam te lijf. Deze gevaarlijke stoffen komen vrij in het lichaam bij bepaalde processen en kunnen – in grote hoeveelheden – hart- en vaatziektes en kanker veroorzaken.

Elke kleur in groenten en fruit bevat weer andere vitamines, mineralen en andere goede stoffen. De belangrijkste voorbeelden:

Schermafbeelding 2015-04-21 om 09.27.13

Rood: anthocyaan

Rode groenten en fruit hebben een positieve invloed op het bloed, het hart en het tegengaan van kanker.

Voor veel mensen is rood fruit een topfavoriet. Goede keuze, want rood fruit bevat veel vitamine C. Niet alleen goed voor de weerstand, maar ook voor een egale huid.

Voor mannen komt daar nog een gezondheidsvoordeel bij. In rood fruit zit namelijk de kleurstof lycopeen, die een positieve werking heeft op het gezond houden van de prostaat.

Oranje/geel: beta-caroteen, flavonoïden

Oranje en gele groentes en fruitsoorten hebben een goede invloed op de bloeddruk en de weerstand van de huid.

Oranje is goed voor de ogen. Net als wortels bevat oranje fruit bètacaroteen. Vanuit bètacaroteen maakt het lichaam zelf vitamine A aan. Dit zorgt voor een goede weerstand, gezond haar, gezonde huid én goede ogen. Het fruit met de meeste bètacaroteen is de abrikoos.

In geel fruit zit kalium. Een echte kaliumkrachtpatser is de honingmeloen. Dit fruit bevat gemiddeld 2 keer zoveel kalium als ander fruit. Kalium is een mineraal dat de bloeddruk regelt, maar ook de bloedsuikerspiegel. Banaan, ananas en citroen zijn ook rijk aan kalium én vitamine B6. Zowel kalium als vitamine B6 zijn nodig om prikkels via de zenuwen door te geven aan de hersenen.

Groen: luteïne, zeaxanthine en indolinen

Deze groentes en fruitsoorten zijn goed voor het zenuw- en beendergestel. Groen fruit is ook goed voor hart- en bloedvaten. In appels, zoals de felgroene Granny Smith, zit veel quercitine, een antioxidant die onze cellen beschermt tegen vrije radicalen. Kiwi is daarnaast nog goed voor de bloedsomloop.

Blauw/paars: anthocyaan

Paars fruit zit bomvol anthocyanen, een kleurstof met veel gezondheidsvoordelen die dit fruit een paars tintje geeft.

Deze stoffen hebben een gunstige invloed op onze hersenen en het geheugen. Ook zijn ze goed voor de weerstand en hebben ze een positieve invloed op de urinewegen en de stoelgang.

Wit: allium en allicine

Witte groentes en fruitsoorten zijn vooral goed voor het hart en hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte.

Schermafbeelding 2015-04-21 om 09.26.11

Conclusie: gekleurde producten bevatten veel antioxidanten. Welke kleur een product heeft, hangt dus af van welke antioxidanten ze bevatten.

Deel dit artikel met vriendinnen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest
Picture of Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

17 smoothies die de aanmaak van natuurlijk collageen boosten

Jouw gegevens worden veilig opgeslagen en nooit met derden gedeeld. Uitschrijven met 1 klik