shop

account

zoeken

Snel van een koortslip of koortsblaasjes af met deze natuurlijke tips

Een koortslip is in principe een redelijk onschuldige huidaandoening, die wordt veroorzaakt door het herpes-simplexvirus. Dat is een virus dat zeer besmettelijk is en makkelijk kan worden verspreid. Het kan heel gemakkelijk via huidcontact op anderen worden overgebracht.

Let wel op bij contact met baby’s als je last hebt van een koortslip, voor hen kan het nl. wel gevaarlijk zijn!

De meeste mensen lopen dit virus voor hun twintigste op. Zodra je last hebt gehad van dit virus, blijft het helaas voor altijd in slapende vorm aanwezig in je zenuwweefsel. Het kan op elk moment weer aangewakkerd worden en de gekende en vervelende blaasjes veroorzaken.

Ik heb er ook af en toe last van en dan voornamelijk als ik aan een flesje of blikje drink, soms ook door het bestek op restaurant…

Het enige dat ik dan kan denken is – Hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer vanaf?

Meestal verdwijnt een koortslip vanzelf na 7-10 dagen, maar toch kan een koortslip heel vervelend zijn. De blaasjes voelen immers pijnlijk aan en zijn daarnaast ook niet mooi om te zien.

Koortsblaasjes komen vrijwel altijd voor rond de rand van de lippen, vandaar de benaming ‘koortslip’. Een koortslip kan ook bij de neus, wangen en ogen voorkomen.

Als er een koortsblaas aankomt, herken je dat vaak door de volgende symptomen die elkaar opvolgen:

  • een tintelend, jeukerig of branderig gevoel ter hoogte van de lippen
  • één tot twee dagen later zie je een rode vlek verschijnen die snel daarna bedekt wordt met kleine vochtblaasjes
  • de blaasjes veroorzaken jeuk, een branderig gevoel en soms ook pijn
  • vervolgens barsten de blaasjes open en ontstaan er kleine zweertjes
  • die zweertjes drogen geleidelijk uit, waarna een korstje gevormd wordt dat nadien verdwijnt zonder littekens achter te laten.

Hoe herken je een koortslip?

Een beginnende koortslip is bij de één te herkennen aan een tintelend en branderig gevoel. Bij de ander is het juist een jeukende lip of een gevoelloze lip. Een uitbraak van het virus voel je gebeuren, dat zijn de tintelingen. Soms kan het wel een week duren voordat je echt blaasjes gaat vertonen. Dat is voor iedere persoon anders.

Hoe kan je een koortslip behandelen of voorkomen?

Het is heel belangrijk om goed te weten wat wel en wat niet te doen. Ook is het belangrijk om je bewust te zijn dat je een koortslip beter kunt voorkomen dan genezen.

De tips die ik vandaag met je deel zijn daarom niet alleen behandel-tips, maar ook tips over het voorkomen ervan. De meeste mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van een koortslip, krijgen 2 à 3 keer per jaar een koortslip.

Met stip op 1 – Zorg voor een goede weerstand, vooral als je de eerste tintelingen voelt. Dan is het alle hens aan dek! Heb je een verminderde weerstand en daardoor een koortslip?

Zorg dan voor je immuunsysteem en werk aan je weerstand, zorg voor voldoende vitamines en aminozuren in je lichaam.

Vermijd felle zon, want veel zonlicht kan een koortslip uitlokken. Gebruik sowieso ook een lippenbalsem met een zonnefactor om je lippen extra te beschermen. Daarnaast is lichttherapie bij een koortslip zeker aan te raden.

Zorg voor een goede hygiëne en kom niet met je handen aan je koortslip… alhoewel dit erg verleidelijk is, niet doen!

Een koortslip is extreem besmettelijk – tot de volledige genezing ben je besmettelijk – Kijk dus zeker uit met je ogen (bijvoorbeeld als je net je koortslip hebt aangeraakt) Niet krabben als je net je koortslip hebt aangeraakt.

Na ieder contact met je koortslip is het nodig van je handen goed te wassen.

Eet meer producten met lysine. Lysine is een essentieel aminozuur, dat te vinden is in voedingsmiddelen die een bron zijn van eiwitten zoals kip en rundsvlees, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren en appels.

Uiteindelijk blijft mijn eerste tip wel het belangrijkst: zorg voor een ijzersterkte weerstand!

Hoe kan je een koortslip genezen?

Er zijn helaas geen medicijnen die een koortslip voorgoed kunnen genezen.

Met behulp van de juiste natuurlijke geneesmiddelen/ingrediënten is het wél heel goed mogelijk om binnen een nacht van die vervelende blaasjes af te komen. Het geheime ingrediënt is knoflook. 

Dit ingrediënt heeft natuurlijke antibiotische eigenschappen die virussen, bacteriën en schimmels tegen kunnen gaan.

Snijd/rasp een knoflookteen heel fijn en breng deze direct aan op je koortslip. Als het blaasje erg groot is, pas de behandeling dan meerdere keren toe, steeds met een verse knoflookteen.

Laat het ongeveer 10 minuutjes op het blaasje zitten en spoel het dan af met lauwwarm water. Hou er rekening mee dat dit even  wat jeuk of een brandend gevoel kan veroorzaken. Deze symptomen verdwijnen echter weer na een paar seconden.

Daarnaast kan knoflook helpen om de pijn te verminderen. De blaasjes zullen namelijk binnen een paar uur verdwijnen. Is het blaasje na een paar uur nog niet helemaal verdwenen? Dan kun je de behandeling later op de dag of in de avond nog een keer toepassen.

Nog een optie is om een pasta te maken van de knoflook en deze pasta vervolgens aan te brengen op het koortsblaasje en er dan een pleister overheen te plakken. De volgende ochtend spoel je de knoflook af en zul je zien dat het blaasje bijna volledig is uitgedroogd.

Ijs is nog een andere populaire manieren om koortsblaasjes te behandelen. Het enige dat je hoeft te doen is een ijsblokje tegen je koortsblaasje aanhouden. Doe dit ook ongeveer 10 minuutjes (of tot het ijsblokje gesmolten is). Herhaal deze truc om de paar uur.

Daarnaast kan je ook beroep doen op etherische oliën om klachten van een koortsblaas te verminderen. De meest effectieve etherische oliën om koortsblaasjes te behandelen zijn pepermuntolie en citroenolie.

Doe een paar druppels etherische olie op een watje en druk dit watje tegen je koortsblaasje aan. Dit zal helpen om de plek van het koortsblaasje te kalmeren en het ongemak te verlichten.

Tot slot… Van alle natuurlijke middeltjes is zeezout het krachtigst.

Je moet echter tegen een stootje kunnen om deze behandeling aan te kunnen. Je kunt kiezen uit drie beschikbare opties:

Zout en water

Meng een eetlepel zeezout met een paar druppels water tot de twee ingrediënten samen een pasta vormen. Breng de pasta met een wattenstaafje aan op het koortsblaasje en laat het zo lang mogelijk zitten. Spoel af met warm water. Pas deze behandeling drie keer per dag toe.

Zout en tandpasta

Bij deze behandeling meng je het zout niet met water, maar in plaats daarvan met tandpasta. Breng het mengsel ’s avonds aan op het blaasje en spoel het de volgende ochtend af.

Zout en citroen

Besprenkel een klein stukje citroen met wat zout. Druk de citroen zo lang als je kunt zachtjes tegen je koortsblaasje aan. Ik zeg ‘zo lang als je kunt’, omdat deze behandeling namelijk redelijk pittig kan zijn. Herhaal de behandeling (als je het aankunt) later op de dag nog een keer. Doe dit elke dag tot je koortsblaasje verdwenen is.

Groetjes,

Amy x

Deel dit artikel met jouw vriendinnen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Hoi, ik ben Amy!

Hoi, ik ben Amy!

Ik ben een kleur-, stijl- en imago- consulente die blogt over alle mooie dingen in het leven. Mama van Ella en Lowie, getrouwd met Christof. Verder hou ik van sauna, lekker eten, fitness en natuurlijk op vakantie gaan ;-)

Groetjes,
Amy

Gratis "Stappenplan voor een mooie huid, van binnenuit"

De meeste vrouwen beseffen niet dat een mooie, elastische en stevige huid van binnen in ons lichaam ontstaat. Daarom heb ik een handig en simpel stappenplan gemaakt dat je leert hoe je jouw huid van binnenuit voedt en verzorgt met 100% natuurlijke producten. Als je dit stappenplan graag gratis wil ontvangen, klik dan op de knop hier beneden.

4 simpele tips voor een mooie, stevige en gezonde huid

in slechts 4 minuten per dag